Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Виконання програм з енергозбереження
2015-09-30

30 вересня відбулося засідання виконавчого комітету Миргородської міської ради. На порядок денний було внесено три питання: про хід виконання рішення 18 сесії міської ради шостого скликання від 07 лютого 2012 року № 5 "Про затвердження Міської програми з енергозбереження м. Миргорода на 2012 – 2015 роки", про хід виконання рішення 46 сесії міської ради шостого скликання від 05  вересня 2014 року № 11 "Про затвердження Програми капітального ремонту, реконструкції вуличного освітлення м. Миргорода на  2014 – 2015 роки" та різне. Вів засідання міський голова Сергій Соломаха.

Про хід виконання рішення 18 сесії міської ради шостого скликання від 07 лютого 2012 року № 5 "Про затвердження Міської програми з енергозбереження м.Миргорода на 2012 – 2015 роки" доповідала начальник відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Тетяна Усик. Вона розповіла про проекти з енергозбереження, які веде відділ. За словами  Тетяни Усик, міську програму з енергозбереження м. Миргорода на 2012-2015 роки було прийнято 07 лютого 2012 року. Дана програма була розроблена управлінням ЖКГ, на яке в той час були покладені функції енергозбереження, в особі енергоменеджера.

Вже 30 березня 2012 року в структурі виконавчих органів створено відділ муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту, на який поклалися в тому числі і завдання по реалізації політики енергозбереження та енергоефективності. Програма з енергозбереження м. Миргорода не охоплювала всіх сфер діяльності міста, тому спеціалісти відділу розпочали роботу над програмою європейського зразка – Планом дій зі сталого енергетичного розвитку (SustainableEnergyActionPlan – SEAP).

Розуміючи важливість проблем енергоспоживання, 21 вересня 2012 року місто долучилося до кола підписантів Угоди мерів. Підписавши документ, миргородці зробили першими такий крок у Полтавській області. Угода мерів – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, згідно якої місцева влада бере на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням підписант Угоди прагне скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

У 2012 році було проведено інвентаризацію базового рівня викидів CO2 на території м. Миргорода та в  листопаді 2013 року було схвалено SEAP, у якому окреслені основні шляхи досягнення цілей, передбачених зобов’язаннями Угоди Мерів.

Серед основних дій: термомодернізація муніципальних та житлових будівель, реорганізація транспортної системи, реконструкція системи освітлення, впровадження альтернативних джерел енергії, інформаційна кампанія та проведення Днів Енергії.

Планом дій були передбачені і всі основні заходи Міської програми з енергозбереження м. Миргорода на 2012-2015 роки.

У рамках проекту GIZ "Енергоефективність у будівлях" у 2012 році у бюджетних установах міста проведені енергоаудити. За їх результатами визначено ряд заходів та зроблена оцінка фінансових ресурсів, необхідних для енергетичної реновації будівель бюджетних установ.

На базі проведених енергоаудитів були реалізовані проекти з упровадження енергоощадних заходів, а саме:

  • Енергоефективна реновація дошкільного навчального закладу № 5 «Сонечко;
  • Підвищення енергоефективності в будівлях НВК "Гелікон" та гімназії ім. Т.Г. Шевченка.

Реалізація проекту «Енергоефективна реновація дошкільного навчального закладу №5 «Сонечко» стартувалав 2012 році. Були замінені вікна та двері. У 2013 проведено роботи по утепленнюогороджувальних конструкцій будівлі. У 2014 році проведена надбудова шатрового даху з утепленням горішнього поверху. Також проектом GIZ «Енергоефективність у громадах», було передано та встановлено вакуумну геліосистему підігріву води для потреб гарячого водоспоживання з баком акумулятором на 300 літрів. У першій половині 2015 року встановлено індивідуальний тепловий пункт з погодозалежною автоматикою, утеплено цоколь будівлі, улаштовано відмостку та встановлені козирки над дверима. Вартість проекту 1,4 млн. грн., з яких кошти проекту – 420,0 тис. грн., кошти міського бюджету - 995 тис. грн. Запроваджені заходи дозволили досягнути зменшення споживання теплової енергії на 46%, підвищити комфортність перебування вихованців, вихователів та обслуговуючого персоналу.

Ще один проект «Підвищення енергоефективності в будівлях навчальних закладів м. Миргород» за рахунок кредитно-інвестиційних коштів корпорації НЕФКО реалізовано у 2-х навчальних закладах: Гімназії ім. Т.Г. Шевченка та НВК Гелікон. Вартість проекту 1,8 млн. грн., у тому числі кошти НЕФКО 70 % – 1,3 млн. грн.Встановлено більше 1000 м2 вікон, 50 м2 дверей, відновлено 226 метрів ізоляції, встановлено близько 300 м2 тепловідбивних екранів, замінено близько 800 ламп, збудовано 2 ІТП.Запроваджені заходи дозволили досягнути зменшення споживання теплової енергії до 30%, підвищити комфортність перебування. У 2012 році завершено Проект «Термомодернізація ДНЗ №12 «Світлячок», реалізований в рамках проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення». У будівлі замінено старі дерев'яні вікна на енергоефективні; утеплено фасад будівлі, проведена реконструкція покрівлі з облаштуванням шатрової покрівлі. Загальна вартість проекту 2,2 млн. грн., у тому числі кошти міського бюджету – 0,6 млн. грн. Реалізація проекту дозволила знизити енергоспоживання на 30%, викиди на 28% та створити діючу модель енергоефективного закладу.

Проект реалізований наприкінці 2014 року, у співпраці із проектом GIZ «Енергоефективність у громадах» та громадською організацією м. Миргород «За нами майбутнє» та міською радою. Проблематика проекту направлена на покращення мережі вуличного освітлення, а саме – недостатність освітленості нерегульованих пішохідних переходів. У рамках проекту було використано LED-світильники, що працюють на сонячних батареях та мають автоматичні контролери роботи. У центральній частині міста, в межах пішохідних переходів було встановлено 10 автономних світильників. Загальна вартість проекту становить 200 тис. грн.

У 2014 році міська рада провела роботу по залученню другого кредиту НЕФКО на проект «Зовнішнє освітлення м. Миргород». Проектом виконано технічне переоснащення мережі зовнішнього освітлення із встановленням 438 світильників покращеної оптики із натрієвими лампами високого тиску ДНаТ-100. . Загальна вартість проекту 971,4 тис. грн., з яких кошти НЕФКО – 824,7 тис. грн., кошти міського бюджету – 146,7 тис. грн.Термін окупності проекту – 5,1 рік.

                 Триває реалізація проекту агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород» для міста та Полтавської області. Пілотним об’єктом стала котельня по провулку Спартаківському, 8, котра забезпечує теплом 8 житлових багатоквартирних будинків, школу, дитячий садок та одного комерційного споживача. Мета проекту – створення умов для використання біомаси в комунальній теплоенергетиці. Уже розбудовано систему логістики, шляхом придбання необхідної техніки (автомобіль, навантажувачі) та створенням ресурсного центру розвитку біоенергетики, збудовано склад для зберігання біопалива, заготовлений необхідний обсяг палива, закінчується реконструкція котельні. Загальний обсяг фінансування проекту, отриманий містом сягнув 13,1 млн. грн.

                 На початку 2015 року Миргород  долучився до проекту "Розвиток велотраспорту задля добробуту громад", що впроваджує Асоціація велосипедистів Києва за підтримки Європейської комісії.  У рамках проекту розроблена та очікує затвердження «Концепція розвитку велосипедного руху і облаштування велосипедної інфраструктури в м. Миргород». Попередні підрахунки вказують, що для повного облаштування всієї велоінфраструктури та системи велонавігації в місті, необхідно близько 30 млн. грн. Проведення підрахунків активності велоруху у місті за затвердженою методикою показало результати вищі, ніж в містах-мільйонниках. А показник у 35% жінок-велосипедистів підтверджує безпечність руху і є найвижчим серед 20 міст України, які проводили подібний моніторинг.

У травні 2015 року підписано Угоду про Партнерство між Програмою розвитку Організацій Об'єднаних Націй та Миргородською міською радою щодо реалізації Спільного Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Функція Проекту в Миргороді забезпечить проведення "часткового" капітального ремонту конструктивних елементів або інженерних систем спільного майна співвласників багатоквартирного будинку, підвищення енергоефективності ОСББ міста. За умовами проекту ЄС/ПРООН виділяє на місто еквівалент 60,0 тис. євро, але не більше 12,0 тис. євро на одне ОСББ, що становить 50% від загальної вартості проекту. У серпні 2015 року проект ЄС/ПРООН вирішив підтримати соціальну сферу міста, який передбачає реалізацію громадськими об'єднаннями капітальних робіт в освітніх закладах. Соціальний компонент передбачає фінансування від проекту на місто еквівалент 20,0 тис. дол. за умови спів фінансування від міста 20 % та об'єднання громади – 5%.

Проект міжнародної технічної допомоги у співпраці з Федерацією канадських муніципалітетів спрямовано на зміцнення муніципального сектору в Україні, впровадження ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку шляхом підвищення спроможності українських міст у сфері демократизації врядування та місцевого економічного розвитку; створення сприятливого середовища для розвитку малого та середнього бізнесу; підтримки процесу децентралізації та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному та національному рівнях.30 вересня у Києві відбудеться І-ше засідання Спостережної Ради по відбору міст для реалізації проекту.

DemoUkrainaDH – Мінрегіоном схвалено демонстраційний проект "Реконструкція системи опалення котельні по вул. Багачанська, 104". Наступним кроком є підготовка бізнес-плану, який складе основу прийняття рішення НЕФКО щодо фінансування проекту. Бізнес план буде підготовлений консультантом шведської компанії AF-Industry. 30 вересня очікується візит групи експертів-консутантів

Швейцарсько-український Проект DESPRO "Розвиток системи водопостачання в малих містах через покращення діяльності комунальних підприємств" протягом 2015-2017 років. Передбачено виділення 1,5 млн. грн. на модернізацію системи централізованого водопостачання. Проектом передбачається розширення централізованої системи водопостачання шляхом будівництва нового водогону, ліквідація втрат та несанкціонованого розбору води. Проектом планується охопити вулиці: Єрківську, В.Василевської, Міжболотну, Стаднянську, Красносільську. Ламану, Котляревського, Почапці.Загальна вартість реалізації запланованих заходів у рамках Програми на 2015-2016 роки складе 3065, тис. грн., з них 1500,0 тис. грн. кошти міжнародного проекту, 1295,0 тис. грн. кошти міського бюджету, 80,0 тис. грн. кошти водоканалу та 190,0 тис. грн. кошти громад міста.

Цільова програма відшкодування частини відсоткової ставки за залученими кредитами для населення та ОСББ на стимулювання впровадження енергоефективних заходів на 2015-2018 роки  прийнята 07 серпня 2015 року рішенням 56 сесії. Затвердження даної програми дало правову платформу для проведення переговорів з уповноваженими державою банками щодо підписання Генеральних договорів про співробітництво. Так, 22 вересня відбулася робоча зустріч з керівниками місцевих відділень Ощадбанку та Укргазбанку щодо механізму реалізації програми. Очікувано, реально програма запрацює в 2016 році за фінансової підтримки з міського бюджету. До цього часу необхідно напрацювати чіткий механізм, так як в області Миргород першим вводить таку програму.

                                                                                                                                                            Доповнюючи доповідача міський голова Сергій Соломаха підкреслив, що у житлово-комунальній галузі чимало заходів виконується у рамках міської програми дольової участі мешканців у співфінансуванні ремонтних робіт. Мова йде про встановлення лічильників обліку тепла у багатоповерхівках. Зокрема, у Миргороді рівень забезпечення житлового фонду приладами обліку тепла становить 80%. Також міський голова зазначив, що чимало енергоефективних технологій використовують під час ремонту дахів.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у квітні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю заступника міського голови – начальника управління комунальних ресурсів та керуючої справами виконавчого комітету на квітень 2024 року

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]