Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Про санепідситуаціюу місті
2019-12-16

Миргородський міжрайонний відокремлений підрозділ лабораторних досліджень Державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України» інформує про те, що за 49-й тиждень 2019 року зареєстровано 3 випадки гострої кишкової інфекції, це діти до 17 років, а саме: особа 2017 р.н., - неорганізована, особа 2017 р.н., - неорганізована, особа 2005 р.н., ЗНЗ № 5, 9  клас.

Зареєстровано один випадок захворювання людини на лептоспіроз. Хворий, 1960р.н., пенсіонер, госпіталізований в КНП «Миргородська ЦРЛ» відділення анестезіології. Стан хвого тяжкий.  Найбільш вірогідно, інфікування могло відбутися під час риболовлі в селі Горошино Семенівського району на річці Сула.

Звертаємо вашу увагу,  що лептоспіроз – це особливо небезпечне інфекційне захворювання з переважним ураженням капілярів печінки, нирок і нервової системи, яке супроводжується  загальною інтоксикацією, гарячкою та може перебігати разом  з жовтяницею, геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

Основним джерелом зараження людей є гризуни (сірі та чорні пацюки, полівки, водяні щури, домові миші), свійські та промислові тварини (велика рогата худоба, свині, нутрії).

Тварини хворіють на лептоспіроз, або переносять його безсимптомно. Вони виділяють збудників із сечею, забруднюючи довкілля і утворюють природні осередки. Тварини заражаються через воду, корм, а також статевим шляхом.

Для людей основним механізмом і шляхом передачі лептоспірозу є фекально-оральний, який реалізується переважно водним шляхом (питна вода з малих водойм, заковтування її під час купання). Можливе зараження при вживанні продуктів, забруднених виділеннями гризунів (переважно овочів і фруктів, зрідка молоко чи м’ясо).

Можливе й контактне зараження при догляді за хворими тваринами, їх забої, у разі укусу інфікованими гризунами чи іншому пошкодженні шкіри, а також при риболовлі, косовиці, в разі ходіння босоніж по лузі, різних сільськогосподарських робіт. Накожне інфікування найбільше вірогідне і найбільш часте. Лептоспірози спостерігаються особливо під час теплих сезонів, коли частіше існують умови для зараження людини забрудненими водоймами виділеннями гризунів.

Отже, щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

- дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

- не купатися у забруднених водоймах, які не визначені як рекреаційні місця для відпоинку та купання;

- не пити води з невідомих джерел;

- не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

- не ловити рибу в забруднених місцях;

-  проводити заходи по знищенню щурів та мишовидних гризунів у підвалах , садибах, будинках.

Своєчасна боротьба з пацюками та мишами є запорукою вашого здоров’я та здоров’я тварин у вашому господарстві.

           В місті продовжується сезонне зростання захворюваності на гострі респіраторні інфекції, епідемічної активності не спостерігається, показник захворюваності нижче базового рівня (522,8 на 100 тис. населення).

За тиждень по місту на гострі респіраторні інфекції захворіло 192 особи, показник захворюваності 447,9  на 100 тисяч населення, спостерігається   ріст захворюваності  в порівнянні з минулим тижнем на 1,1 %.

Дітей захворіло 114 осіб, що складає 59,4 %  від усіх захворілих осіб, з них 15 школярів  (13,1 %). Госпіталізовано до відділень КНП «Миргородська ЦРЛ» -  12 хворих, що становить  6,2 % від усіх захворілих, з них 10 дітей та 2 дорослих.

За даними центру первинної медико-санітарної допомоги,  за минулий тиждень проти грипу вакциновано 4 особи з них 2 дітей (2017 та 2018 р.н.), з початку епідсезону  вакциновано лише 100 осіб, що становить 0,23 %, з них 22 дітей віком до 5 років. Вакцина придбана  за власні кошти громадян в аптечній мережі.

Пропонуємо закладам охорони здоров’я забезпечити роботу по імунізації проти грипу пацієнтів з високим ризиком винекнення та тяжким перебігом інфекцій, є обовязковими в медичному супроводі таких осіб (Календар профілактичних щеплень в Україні, затверджений наказом МОЗ від 16.09.2011 р. №595 у редакції наказу від 11.08.2014 № 551).

Вакцинація є найефективнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень цієї хвороби.Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 18 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]