Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Порядок укладання та дії колективних договорів
2021-05-11

Одним з важливих напрямків діяльності органів виконавчої влади є удосконалення соціально-трудових відносин, розвиток соціального партнерства, забезпечення вимог чинного трудового законодавства, зокрема Кодексу законів про працю України, Закону України „Про колективні договори і угоди” та Господарського кодексу України. На виконання вимог Кодексу законів про працю України, Закону України „Про колективні договори і угоди” управлінням праці та соціального захисту населення Миргородської міської ради проводиться повідомна реєстрація колективних договорів.  Пунктом 9 статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень виконавчого комітету Миргородської міської ради входить здійснення контролю за виконанням колективних договорів і угод.

Колективний договір є локальним нормативним актом. Він укладається з метою забезпечення ефективної виробничої діяльності, регулювання соціально-трудових відносин, захисту соціально-економічних прав трудящих та їх сімей, підвищення життєвого рівня населення в умовах ринкових реформ на підприємствах, в організаціях та установах.

Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи. Так, управлінням соціального захисту населення Миргородської міської ради впродовж 4 місяців поточного року проведено повідомну реєстрацію 9 колективних договорів та 29 змін і доповнень.

До  колективних договорів та змін і доповнень при потребі надається листок зауважень і доробок, що свідчить про те, що подані колективні договори на реєстрацію не в повній мірі відповідають нормам чинного законодавства. Найчастішими це зауваження щодо строків виплати заробітної плати, недотримання міжкваліфікаційних співвідношень в оплаті праці (у штатному розписі для працівників різної кваліфікації встановлюються посадові оклади в однаковому розмірі), не передбачена оплата за понаднормовий час, за роботу у святкові дні та у нічний час. Також сторони не передбачають надання додаткових відпусток за особливий характер праці, за шкідливі умови праці по результатам атестації робочих місць, не дотримуються норм передбачених галузевими угодами, у комплексних заходах з охорони праці не передбачають кошти на їх проведення.

Доцільно зазначити, що умови колективних договорів, які укладені відповідно до чинного законодавства є обов’язковими для підприємств, на які вони поширюються, та сторін, які їх уклали. Але, якщо умови колективних договорів погіршують порівняно з чинним законодавством становище працівників, то такі умови є недійсними, і забороняється включати їх до колективних договорів.

Колективні переговори, як обов'язкова передумова укладання колективного договору.

Слід звернути увагу та тому, що укладенню колективного договору обов’язково передують колективні переговори.

Право на ведення таких переговорів і укладення колективних договорів від імені найманих працівників надається професійним спілкам, об’єднанням профспілок в особі їх виборних органів або іншим представницьким організаціям трудящих, які наділені трудовим колективом відповідними повноваженнями.

В законодавстві України відсутня норма, якою б покладався обов’язок про початок переговорів на якусь конкретну сторону. Так, будь-яка зі сторін не раніше ніж за три місяці до закінчення строку дії колективного договору або у строки, визначені договором, письмово повідомляє іншу сторону про початок переговорів. Інша сторона протягом семи днів повинна розпочати переговори.

Порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колективного договору визначається сторонами і оформлюється відповідним протоколом. Доцільно зазначити, що для ведення переговорів і підготовки проекту колективного договору із представників сторін утворюється робоча комісія.

На новоствореному підприємстві колективний договір укладається за ініціативою із однієї сторін у 3-х місячний строк після реєстрації підприємства.

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний ознайомити з колективним договором усіх працюючих. Доцільно зазначити, що сторони, які підписали колективний договір, щорічно в строки, передбачені колективним договором, звітують про його виконання.

На осіб, які представляють власника або уповноважений ним орган чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і з вини яких порушено чи не виконано зобов’язання щодо колективного договору, накладається штраф, і вони також несуть дисциплінарну відповідальність. Разом з цим, на вимогу профспілок, іншого уповноваженого трудовим колективом органу власник, або уповноважений ним орган зобов’язаний вжити заходів, передбачених законодавством, до керівника, з вини якого порушуються чи не виконуються зобов’язання по колективному договору.

Телефон для довідок 5 90 24.

Головний спеціаліст УСЗН

Миргородської міської ради

Валентина  Шабатура

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]