Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Небезпечний грип
2016-01-13

Лікарі б’ють на сполох через різке зростання смертності від ускладнень «свинячого грипу» і пневмонії. Піку захворюваності в Україні чекають із кінця січня до березня. Лікарі просять громадян не займатися самолікуванням і вчасно звертатися до фахівців.

Українці опинилися під загрозою через поширення інфекції. За офіційними даними, з початку епідемічного сезону в Україні зареєстровано 25 летальних випадків від грипу, підтверджених фахівцями обласних вірусологічних лабораторій. За даними Центру грипу та ГРВІ «Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» та Держсанепідслужби України, за перший тиждень нового року у країні захворіли 123,7 тис. осіб. Із них 61,7% – діти.

Небезпека грипу полягає в тому, що він може вражати серцево-судинну систему, органи дихання, а також центральну нервову систему людини. Вірус грипу досить сильно і різко знижує захисні сили організму, тому і ймовірність виникнення різних ускладнень після хвороби є дуже високою. Особливо небезпечний грип для літніх людей, дітей і вагітних жінок, а також для тих, хто має хронічні захворювання. Від людини до людини вірус грипу передається дуже легко, найчастіше це відбувається повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні або при розмові. Грип розпочинається досить інтенсивно і гостро. Інкубаційний період хвороби складає від двох до п'яти днів. Тяжкість протікання захворювання у людини залежить від багатьох факторів, у тому числі від її віку, загального стану здоров'я, імунітету. Основними симптомами захворювання є висока температура тіла, загальна слабкість, біль у суглобах і м'язах, головний біль, біль за грудиною, інтенсивний кашель, нежить, сухість слизової оболонки порожнини носа і глотки, а іноді болі в животі і діарея. При важкому перебігу грипу у хворого можуть спостерігатися судоми, галюцинації, блювота або кров з носа.

Багато хто плутає грип з ГРЗ і ГРВІ. Це неправильно, оскільки грип провокується саме вірусом грипу, який належить до сімейства ортоміксовірусів. Лікування грипу необхідно розпочинати негайно, як тільки виникли перші його симптоми. Грип не належить до хвороби, яку можна самостійно лікувати, так як це може призвести до тяжких наслідків. Під час лікування грипу хворому необхідний суворий постільний режим, часте пиття, найкраще лужне, і дієта. Після огляду хворого лікар призначає жарознижуючі засоби, судинозвужувальні краплі, засоби для розрідження і відходження мокроти, препарати для підтримки імунітету, антигістамінні препарати, а в деяких випадках парові інгаляції і прийом вітамінів. Оскільки грип дуже негативно впливає на стан дихальних шляхів, то під час хвороби вкрай важливо проводити часті провітрювання і вологе прибирання в приміщенні. Свіже вологе повітря допоможе зміцнити місцевий імунітет у слизових носа і горла. Необхідно пам'ятати про те, що при високій температурі будь-які теплові процедури є забороненими. З метою профілактики в період епідемії грипу необхідно по можливості якомога рідше перебувати в місцях масового скупчення людей, а якщо цього не вдалося уникнути, то одягати ватно-марлеву пов'язку. Також маску необхідно обов'язково одягати при догляді за хворим на грип. Оскільки вірус дуже легко передається через брудні руки, то потрібно дотримуватися правил особистої гігієни та часто мити руки з милом. Дуже важливо постійно зміцнювати імунітет, дотримуватися повноцінного та збалансованого харчування і вести здоровий спосіб життя.

Специфічною профілактикою грипу є вакцинація. Протигрипозна вакцина містить, як правило, антигени трьох штамів вірусу грипу, які циркулюють у світі на момент проведення вакцинації цією вакциною, і епідеміологи прогнозують їх циркуляцію протягом наступного сезону. їх визначають за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я. Вакцини для профілактики грипу існують у формі живої, інактивованої, субодиничної вакцин. Вакцинація особливо важлива для груп ризику - діти, літні люди, хворі з хронічними захворюваннями серця й легенів, люди з ожирінням, цукровим діабетом тощо, а також лікарі. Важливо знати, що вакцинацію здійснюють тоді, коли епідеміологічний прогноз свідчить про доцільність масових заходів (зазвичай у середині осені). Можлива й друга вакцинація в середині зими.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 25 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]