Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Нагадуємо правила пожежної безпеки під час опалювального сезону
2022-02-17

Через порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення часто виникають пожежі, люди гинуть, втрачають своє житло і майно. Найчастіше це трапляється із людьми похилого віку, які живуть самотньо. Річ у тім, що вони не завжди спроможні перевірити стан печі та димарів на початку опалювального сезону і миттєво зреагувати на проблему. Тож доречно нагадати заходи безпеки при використанні печей.

З цією метою 17.02.2022 року робоча група з представників Миргородського районного управління ГУ ДСНС України в Полтавській області, Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Миргородської міської ради, сектору цивільного захисту Миргородської міської ради провели інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо дотримання правил пожежної безпеки у побуті серед людей, які перебувають на обліку у відділенні соціальної допомоги громади. Учасники рейдової групи здійснили подвірний обхід цих громадян, приділяючи особливу увагу людям з інвалідністю та особам похилого віку, які  проживають  одні.

Роз’яснили громадянам основні вимоги правил пожежної безпеки, довели статистику щодо виникнення пожеж та основні причини їх виникнення, а також розповіли про випадки пожеж із летальними наслідками. Крім того, під час проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи людям були роздані пам’ятки про заходи пожежної безпеки. Безумовну користь від таких заходів бачать усі – рятувальники, місцева влада та й самі жителі громади, для яких спілкування на тему безпеки життєдіяльності  дає привід замислитися щодо більш відповідального ставлення до власної безпеки.

Мешканці подякували за турботу та пообіцяли, що не будуть допускати порушень пожежної безпеки, та слідкуватимуть за власною безпекою, а в разі пожежі, будуть телефонувати до Служби порятунку за номером телефону 101.

Ще раз нагадуємо щодо дотримання  правил пожежної безпеки

Забороняється:

-   розпалювати опалювальні печі легкозаймистими і горючими рідинами, залишати печі, в яких горить вогонь, без нагляду, доручати розпалювати печі та нагляд за ними дітям;

-   розташовувати меблі, шафи та інше обладнання біля печей, відстань має становити не

менш як 0,7 м, від топкових отворів - не менш як 1,25 м., проводити топлення печей дровами    довжина яких перевищує розміри топника;

-   сушити та зберігати на поверхні нагрівання опалювальних печей горючі предмети;

-   використовувати для обігріву несправні та невідремонтовані опалювальні печі;

-   категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар, - це може призвести до отруєння чадним газом; влаштовувати як димову трубу металеві та азбестові труби; виносити і викидати гаряче вугілля ближче як за 15 метрів від будівель.

В опалювальний сезон не забувайте очищувати димарі від сажі хоча б раз на три місяці.

Не залишайте без нагляду затоплену піч чи плиту. Не залишайте малих дітей біля затопленої печі без нагляду дорослих. Палаючого вуглика, а інколи й іскри досить для того, щоб скоїлося велике лихо.

Крім того, слід бути обережними і під час використання електрообігрівачів. Нехтування правилами їх використання є основною причиною пожеж. На жаль, у житлових будинках пожежі виникають значно частіше, ніж у громадських або виробничих будівлях. Їх аналіз свідчить, що вони відбуваються, в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку ввімкнути декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, а ізоляція - спалахнути. Проводи миттю нагріваються до такої температури, що металічні жили плавляться, інтенсивно виділяють іскри і велику кількість тепла. Якщо в місці короткого замикання є горючі матеріали й конструкції, вони миттєво спалахують. Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть пошкодити ізоляцію.

Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті, такі:

-    нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;

забороняється залишати прилади, що включені, без нагляду;

-  забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;

-   необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо;

-  забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це аварійно-рятувальну службу за телефоном 101, при цьому вкажіть точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також повідомте своє прізвище і номер телефону, з якого надійшло повідомлення. По можливості евакуюйте людей, гасіть пожежу водою, піском та іншими підручними засобами.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки, бережіть своє життя і майно!

Виконавчий комітет Миргородської міської ради

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]