Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Лікарі конкуруватимуть за пацієнта
2017-04-27

Переведення системи охорони здоров'я на страхову модель вже розпочалося у 2017 році і триватиме три роки. Трансформація стартує з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров'я (поліклініки, амбулаторії, ЦПМСД).

Медична реформа, яку ініціює міністерство охорони здоров'я, має повністю змінити принцип фінансування галузі. Відбуватиметься перехід від фінансування закладів охорони здоров'я відповідно до їх існуючої інфраструктури (кількості ліжок, персоналу тощо), до оплати результату (тобто фактично пролікованих випадків або приписаного населення). Таким чином, буде запроваджено принцип "гроші ходять за пацієнтом", а не за інфраструктурою закладів охорони здоров'я.

Українська система охорони здоров'я фінансується коштами загальнодержавних податків, а отже, ці платежі можуть відігравати роль "страхових внесків", що вносяться громадянами заздалегідь на випадок хвороби. Тобто запровадження нових податків чи страхових внесків не передбачається.

Українці зможуть вільно обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей та підписувати з ним прямі угоди з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою. У випадку, якщо пацієнта не задовольняє сімейний лікар, він зможе його поміняти. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн. Прив'язка до місця проживання скасовується.

Перший етап реформування первинної ланки вже почався - це створення електронного реєстру пацієнтів або так званого «червоного» реєстру, куди вносяться офіційні дані про кількість пацієнтів, які приписані у поліклініках за територіальним принципом. Надалі, коли почнеться укладання угод між пацієнтом і лікарем, буде формуватись «зелений» реєстр. Тобто людина, яка підписує декларацію (договір) з лікарем автоматично переходить з «червоного» реєстру до «зеленого». Мета створення двох реєстрів - це уникнення подвійного фінансування закладів.

На першому етапі фінансування закладів буде здійснюватися за таким, принципом: кількість пацієнтів у червоному реєстрі додаватимуть до кількості у зеленому реєстрі, загальну кількість пацієнтів множитимуть на ставку (наразі 210 грн) та одержуватимуть суму, яку лікувальний заклад отримає на рік. Така система фінансування (червоний реєстр + зелений) буде діяти ще мінімум рік. Таке рішення у міністерстві охорони здоров'я прийняли, щоб не дестабілізувати роботу поліклінік, однак уже у 2018 році міністерство планує визначити конкретний кінцевий термін, з якого оплата праці буде здійснюватись за даними із зеленого реєстру.

Таким чином реформування медицини у 2017 році призведе до значних змін: пацієнти самостійно обиратимуть сімейних лікарів і при бажанні можуть змінити його, а сімейні лікарі та лікувальні заклади в цілому конкуруватимуть за пацієнтів і будуть зацікавлені у підвищенні якості та доступності медичної допомоги населенню.

 

Любич Олександр Володимирович,

заступник головного лікаря з медичного

 обслуговування населення КЗ «Миргородський ЦПМСД»

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]