Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Європейський концерт в Миргороді
2016-07-12

У межах ІІ музичного фестивалю «В гостях у Гоголя» відбувся перший Європейський концерт лауреатів міжнародних конкурсів EMCY. 11 солістів (фортепіано, скрипка, арфа, кларнет, флейта, гітара) із України, Росії і Швеції демонстрували свою майстерність на сцені Миргородського районного будинку культури.

EMCУ (Європейський Союз Музичних Конкурсів) – це потужна некомерційна громадська організація, котра існує з 1970 р. і об’єднує близько 50-ти міжнародних музичних молодіжних конкурсів Європи. В цю організацію входять і два українських конкурси – конкурс ім. Володимира Горовіца (Київ) і конкурс ім. Володимира Крайнєва (Харків). Ідейнийнатхненник конкурсу Крайнєва – знайомий уже нам Валерій Алтухов. Він як художній керівник, з одного боку, конкурсу Крайнєва, а з іншого, – фестивалю «В гостях у Гоголя» і зміг організувати неперевершений, справжній Європейський концерт у нашому РБК. Це був парад найкращих – юних, але таких, що вже встигли сказати своє перше слово в Музиці.

Найбільше було піаністів – від маленького Романа Федюрка з Києва (лауреата конкурсів В. Горовиця і В. Крайнєва), який філігранно точно виконав мі-бемоль мажорну сонату Й. Гайдна, до майже «дорослої» юної Анастасії Гай (переможиці 12 конкурсу В. Крайнєва), яка зачарувала зал відомим вальсом Ф. Шопена.

Прекрасний інструмент достойно представила випускниця ХССМШі, а зараз студентка ІІІ курсу Московської державної консерваторії ім. П. І. Чайковського Євгенія Марченко – іменну арфу Іріс Голд італійської фірми «Salvе», яку виграла ще одна випускниця ХССМШі Вєроніка Лємєшева на рік користування. Але це користування Вєроніка подарувала рідній ХССМШі – і Іріс Голд їздить на гастролі з маленькими арфістками, яких виховує Лариса Клєвцова.

Скрипаль Іван Глібов (Гранпрі Міжнародного конкурсу «Грецька Рапсодія» 2016 року) спеціально заради цього концерту приїхав на фестиваль, організатором якого є колектив рідної школи. Він виконав І частину І концерту Н. Паганіні для скрипки з оркестром, продемонструвавши високу майстерність, яку вдосконалюватиме у Граці (Австрія).

Неочікувані можливості флейти продемонструвала лауреат численних міжнародних конкурсів Іріс Маасс, яка закінчила цього року Музичну школу ім. І. С. Баха у Відні. Віртуозність і глибина розуміння музики продемонстрували те, що має назву «висока професійна майстерність».

Іріс гостює в родині наших земляків Бадьон у своєї подруги – піаністки Валерії Бадьон. Валерія теж в цьому році закінчила школу подібну до тієї, в якій вчилася Іріс, і, також як Іріс, готується до вступу у вищий навчальний музичний заклад. Іріс буде вступати у Віденський університет музики та виконавського мистецтва, а Валерія – у Харківський національний університет мистецтв ім. І. П. Котляревського. Іріс зі своєю флейтою побувала у різних країнах Європи та Азії (зокрема, Китаї). Але таких великих, могутніх дерев у самому місті вона не бачила ніде! Іріс сподобався наш Хорол, бо про його чистоту свідчать численні рибки, яких видно прямо з берегу. А ще Іріс сподобались наші вареники, і вона навчилась їх ліпити.

Безмежні можливості кларнета продемонстрував лауреат численних міжнародних конкурсів, студент ІІІ курсу ХНУМ ім. І. П. Котляревського Владіслав Петрик. Владіслав виступав на сценах Чехії і Німеччини, Бельгії і Швейцарії. А у Миргороді він блискуче – вільно, артистично, іронічно – виконав «Фантазію для кларнета» Й. Відмана. Вмінню пожартувати учнів Валерія Алтухова вчити не треба. Квартет кларнетистів зіграв популярний твір Е. Гріга «У печері горного короля»! Я чула цю п`єсу у виконанні Московського квартету кларнетів: хороша, академічна, професійна гра. Але харківський квартет грав так «свіжо» і неочікувано, з таким гумором і завзятістю, що невільно прийшла думка про їх наближення до ідеалу.

Це був концерт високого дуже високого рівня, на якому грали лауреати численних міжнародних конкурсів. А чи приймали участь у такому концерті миргородці? Звичайно ж приймали! До участі в концерті був запрошений Гран-Прі конкурсу «Народні інструменти», що проводився в межах Міжнародного фестивалю «В гостях у Гоголя», випускник Миргородської музичної школи ім. А. П. Коломійця, а нині студент Київського вищого музичного училища ім. Р. П. Гліера ‑ Єгор Воронцов. Але сталося несподіване! Напередодні Єгор, граючи у футбол, пошкодив руку. Якщо читач подумав, що виступ миргородського гитариста на Європейському концерті не відбувся, то він помиляється! Ні, звичайно ж пошкоджену та взяту у гіпс руку за 1 день не вилікуєш... Але наша миргородська земля багата на таланти! Замість Єгора в концерті взяв участь інший талановитий учень нашої музичної школи – Юрій В’язінько, який на конкурсі «Народних інструментів» посів перше місце, ‑ і його виступ став достойною намистинкою у прекрасному намисті Європейського концерту.

Тетяна Казакова,

фото Анфіси Сметаніної

 

 

 

 

 

 

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у квітні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю заступника міського голови – начальника управління комунальних ресурсів та керуючої справами виконавчого комітету на квітень 2024 року

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]