Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Дитина - фахівець - сім’я
2015-02-26

Більше трьох років у Миргороді функціонує Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Колектив педагогів- реабілітологів працює використовуючи модель тандем «Дитина- фахівець - сім’я». Протягом 2014 року у Центрі соціальної реабілітації дітей інвалідів  м. Миргорода надано реабілітаційні послуги 159 дітям-інвалідам, з них : Миргород -  79 дітей, що становить 49% від загальної кількості дітей – інвалідів за 2014 рік, Миргородський район  - 36 дітей,  що становить 38% від загальної кількості дітей – інвалідів, Великобагачанський - 19 дітей, Шишацький район - 25 дітей. Надані реабілітаційні послуги 27 дітям з ДЦП, з них: 15 дітей -  м. Миргород, 8 дітей - Миргородський район, 2 дитини -  Великобагачанський район, 2 дитинии -  Шишацький район.

Система реабілітаційних заходів включає: соціальну реабілітацію, психолого-педагогічну корекцію, дефектологічну корекцію та заходи медичного супроводу(лікувальна фізкультура, масаж, фізіотерапевтичні процедури: магнітотерапія, озокеритотерапія, СКТ терапія, пневмопресінг, інгаляції,електрофорез та інші) спрямованих на формування життєвої компетентності дитини-інваліда та повернення її до активної участі в житті.

Реабілітаційний курс проводиться по індивідуальних програмах реабілітації за рішенням реабілітаційної комісії Центру. Тривалість одного курсу реабілітації дитини - інваліда максимально складає 12 місяців. Всі реабілітаційні послуги Центру надаються безкоштовно. Зарахування  дітей здійснюється впродовж року за направленням управління праці та соціального захисту м. Миргорода, Миргородського, Шишацького та Великобагачанського районів, заявами батьків і збору необхідних документів.

Пріоритетним напрямком роботи Центру соціальної реабілітації дітей – інвалідів м. Миргорода визначено максимальне охоплення соціальною реабілітацією дітей-інвалідів  м.  Миргорода, Миргородського, Шишацького, Великобагачанського районів.

У 2014 році із зони тимчасово окупованих територій пройшли реабілітацію 8 дітей, з них:  3 дитини з ДЦП.На даний час проходять реабілітацію 3 дитини із зони тимчасово окупованих територій. Направлення цих дітей здійснюється УПСЗН м. Миргорода. Ми тісно співпрацюємо з дитячою поліклінікою та з Центром соціальних служб  для сім’ї, дітей та молоді, відділом освіти Миргородської міської ради.

 За даними ЦРЛ всього в 2014 році 256 дітей мають статус дитини – інваліда з них м.Миргород 161 дитина, Миргородський р-н 95 дітей. Вперше в 2014 році 33 дитини отримали статус дитини – інваліда.

 У Центрі функціонують 2 групи у дві зміни:

  • раннього соціального втручання: діти віком від 2 до 6 років;
  • соціального втручання: діти шкільного та дошкільного  віку.

 Діти проходять реабілітацію протягом 4 годин.

Основними напрямками роботи Центру є:

  • соціально оздоровчі заходи;
  • виявлення та розвиток індивідуальних здібностей дитини;
  • педагогічна корекція;
  • навчальні, індивідуальні  та групові заняття;
  • арттерапія;
  • казкотерапія;
  • формування навичок міжособистого спілкування;
  • освоєння навичок самообслуговування;
  • логопедична корекція;
  • розвиток фізичних здібностей;
  • психологічна діагностика особистості дитини – інваліда;
  • надання консультативної допомоги сім’ям, які мають дитину – інваліда.   

Штат Центру укомплектований кваліфікованими спеціалістами 12 штатних одиниць.

 Всі фахівці у своїй роботі використовують сучасні реабілітаційні методики. Запроваджені  нові програми "Дивись і вчись " та «Адаптація – лого».

Для розвитку творчих здібностей з дітьми проводиться заняття у гуртку «Умілі ручки». Ми вдячні за співпрацю центру естетичного виховання, особисто директору Ночній Наталії Іванівні.  Діти приймають участь у виставках дитячих робіт, малюнків, відзначаються народні свята, проходять дитячі ранки, на яких виступають самі вихованці Центру.

Під час курсу реабілітації на заняттях у Центрі   діти набувають навичок міжособистого спілкування, інтегруються у дитячий колектив та почувають себе частинкою суспільства. Сумісні заняття та ігри виховують у дітей навички дотримання певних правил та  дисципліни. Поліпшується загальний стан дітей, тактильна чутливість, підвищується розумова та фізична активність. Діти набувають знань, розширяють кругозір, знайомляться  з природою рідного краю, розвивають грубу та дрібну моторику, а також поширюють навички з самообслуговування, які дають  впевненість у собі та позбавляють від почуття залежності, що добре впливає   на психоемоційний стан дітей. За допомогою роботи практично психолога, що проводить діагностику особистості дитини – інваліда та визначає форми, методи та засоби реабілітації, у  дітей виявляються  індивідуальні здібності, які вдома не проявлялись або на них не звертали увагу. Вчитель  - дефектолог  центру діагностує граматичну будову мови  дитини, стан артикуляційного апарату, вимову звуків, та корегує визначені порушення.

Для занять та ігор на свіжому повітрі на території Центру реабілітації в цьому році облаштований ігровий комплекс «Гімалаї» та побудована  площадка для відпочинку дітей та батьків. Таким чином створені  належні умови для повноцінного оздоровлення та відпочинку, розвитку творчих здібностей, занять фізичною культурою дітей з обмеженими фізичними можливостями.

За звітний період 3 дітей перейшли в дошкільний навчальний  заклад «Теремок», одна дитина пішла в перший клас навчально – виховного комплексу «Гелікон».

Центр налагодив співпрацю з Центром ранньої соціальної реабілітації благодійною організацією «Даун синдром», пройшли навчання на курсах підвищення кваліфікації лікар педіатр, навчалися на семінарах організованих Корпусом Миру в Україні, приймали участь у семінарі «Не смійся з мене».

На фінансування Центру у 2014 році  затверджено коштів 595,8 тис. грн.,  капітальні видатки 33,0 тис.грн., поточні видатки 562,8 тис. грн. Міжбюджетні трансферти Миргородського, Шишацького та В.Багачанського районів  склали147,0 тис. грн. та були використані на поточні видатки.

В 2014 році використано коштів 592,6 тис. грн.., з них : 562,6 тис. грн. поточні видатки; 30,0 тис. грн. капітальні видатки.

За 2014 рік отримали  благодійні внески, в натуральній формі – іграшки, меблі на суму 5,4 тис. грн. в грошовій формі – 0,7 тис. грн. (на придбання програми «Адаптація-Лого»).         По спеціальному фонду на капітальний ремонт використано 30,0 тис. грн.

Подальше забезпечення надання якісних реабілітаційних послуг для дітей – інвалідів та їх розширення, спрямованих на корегування порушень розвитку дитини – інваліда, навчання її соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей, створення передумов для інтеграції у суспільство.

Зміцнення  матеріально – технічної бази  Центру соціальної реабілітації м. Миргорода:

Продовжити дооблаштування прибудинкової території (влаштування паркувальних місць, укладання тротуарної плитки на дитячому майданчику, облаштування тротуарної доріжки при вході на територію  Центру).

Навчання фахівців Центру на курсах підвищення кваліфікації  та курсах освоєння нових  реабілітаційних методик.

В 2015 році плануємо тісно співпрацювати з Фондом соціального захисту інвалідів, так як в 2013-2014 роках нажаль допомоги в зміцненню матеріально – технічної бази не отримали.

Для рішення: У 2015 році до виконання робіт по «Капітальному ремонту об’єктів благоустрою прибудинкової території, пандусу та східців Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів м. Миргорода». Проектно-кошторисна документація та її експертна оцінка проведені у 2014 році.

 

                                                                                                                           Валентина Сіваченко,

директор Центру соціальної

реабілітації дітей-інвалідів

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 18 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]