Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Дещо про здорове харчування - овочі до нашого столу
2017-10-26

Систематично включаючи овочі до раціону ми приносимо велику користь для свого організму. Овочі містять важливі біологічно активні речовини, які позитивно впливають на стан здоров’я. Ось деякі зних.

В часнику і в різних видах цибулі, включаючи звичайну ріпчасту – міститься алліцин. Знижує «поганий» холестерин, очищує організм від канцерогенів. У комбінації з селеном ефективно попереджає рак молочної залози, зменшує тромбоутворення, знижує ризик інфаркту, підвищує імунітет. У великих кількостях може знизити згортання крові, тому тим, хто вже приймає препарати, антикоагулянти, необхідна обережність.
  Денна норма – 2-3 зубчики часнику або півсклянки дрібно порубаної цибулі (свіжої або пасерованої).
  В столових буряках міститься  бетаїн – біологічно активна речовина, яка служить регулятором обміну речовин. Бетаїн сприяє засвоєнню білків, поліпшує роботу печінки.
  Борщ або салат з вареного буряка корисно їсти хоча б, 2-3 рази на тиждень.

В гострих перцях міститься капсацаїн. Протизапальний агент, перешкоджає росту ракових клітин, бореться з бактеріями, що викликають виразку шлунка і дванадцятипалої кишки. У великих кількостях капсацаїн може викликати у деяких людей подразнення органів шлунково-кишкового тракту.
  В овочах сімейства хрестоцвітих -  капусті  брокколі, кольоровій і брюссельській капусті, у  хріні, зелені гірчиці знаходиться сульфорафан.  Найбільше його в капусті  брокколі.  Ця речовина має антираковий ефект. Досляідження також показили,  що сульфорафан може запобігти пошкодженню кровоносних судин у діабетиків, викликаних підвищеним вмістом цукру в крові. До речі, в свіжій брокколі сульфорафану  в 10 разів більше , ніж в замороженій.
  Денна норма: не менше 100 г готового продукту на день (або 200 г - через день).
  Помідори містять лікопен. Найбільше лікопену в тих томатах, які повністю достигли на кущі. Лікопен – антиоксидант, захищає клітини від пошкодження. Служить для профілактики вікових захворювань, включаючи серцево-судинні та онкологічні.
  Вміст лікопену майже не зменшується при переробці томатів  на пасти та соуси.
  Денна норма: стакан томатного соку або пара середніх помідорів.
  Морква та морські водорості містять альфа-каротин.. Стимулює активність вітаміну А, підвищує імунітет, знижує ризик раку легенів, корисний при хворобах серця і запальних захворюваннях. Денна норма: 1-2 морквини або чашка морської капусти. Моркву не слід чистити та різати (натирати) заздалегідь, щоб не втратити корисні речовини.
  В жовтому гарбузі, шпинаті, листовій гірчиці, бадиллі коренеплодів міститься лютеїн.

Знижує ризик раку легенів, уповільнює вікове погіршення зору. Листові овочі корисно злегка відварити або протушкувати. Денна норма: півтарілки тушкованих овочів.
  До складу білокачанної капусти, проростків брюссельської капусти і листових овочів входять індоли. Підвищують імунітет, полегшують виведення токсинів з організму, захищають від раку молочної залози і яєчників.

Морква, петрушка, капуста, базилік, мята містять монотерпени, які пригнічують активність канцерогенів в організмі.


  Використовуйте овочі у своєму харчуванні і будьте здорові!

 

Л. Яременко,

лікар  з гігієни харчування   Миргородського  МВПЛД

ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 26 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]