Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Засідання Координаційної ради у справах дітей
2016-02-17

Під головуванням секретаря міської ради Наталії Гирки відбулося  засідання Координаційної ради у справах дітей. На порядку денному розглянули питання соціального захисту дітей і сімей в місті та виконання в 2015 році заходів з реалізації програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини».

Начальник служби у справах дітей Євгенія Усатова доповіла, що особливо складною і важливою є робота  із дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Відповідно до Порядку ведення службами у справах дітей обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, затвердженого Наказом Міністерства соціальної політики України від 20.01.2014 р. №27 підставами для взяття дитини на облік дітей є:

- проживання в сім’ї, у якій батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, а саме: коли вони без поважних причин не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає або може вплинути на її фізичний розвиток, не створюють умов для отримання нею освіти;

- скоєння фізичного, психологічного, сексуального, економічного насильства над дитиною, жорстоке поводження з нею або загроза його вчинення;

- залучення дитини до найгірших форм дитячої праці;

- систематичне самовільне залишення дитиною місця постійного проживання;

- переміщення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції.

Найчастіше на облік потрапляють діти, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків у зв’язку із вживанням алкогольних напоїв. Протягом 2015 року на обліку служби перебувало 10 таких дітей. З усіма членами родин проводилась систематична профілактична робота з метою посилення відповідальності за вихованням і навчанням дітей, родини неодноразово відвідувались за місцем проживання. За поданням служби на деяких батьків було складено адміністративні протоколи за невиконання батьківських обов’язків. З метою захисту прав малолітньої дитини, в одній родині дитину було влаштовано до Центру соціально-психологічної реабілітації для дітей. Завдяки спільним зусиллям батьки закодувались від алкогольної залежності, зробили в будинку ремонт, створили усі необхідні умови для проживання дитини. Наприкінці 2015 року дитину було повернуто батькам.

Найбільш ефективними заходами попередження дитячої бездоглядності, профілактики негативних проявів у дитячому середовищі є проведення профілактичних рейдів, інспектування сімей і проведення профілактичної роботи з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах. Так, з метою виявлення бездоглядних дітей та таких, що займаються бродяжництвом, було проведено 23 рейди «Жебрак», «Діти вулиці», «Вокзал». Під час рейдів дітей, що бродяжничали чи жебракували не виявлено. Під час рейдів проводяться також і інспектування сімей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. В результаті спільної, налагодженої роботи з Сектором ювенальної превенції Миргородського ВП до адміністративної відповідальності притягнуто 12 осіб за невиконання батьківських обов’язків. На даних батьків складено 20 протоколів. За звітний період здійснено близько 146 інспектувань, складено відповідні акти обстеження соціально-побутових умов проживання неповнолітніх дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Спеціаліст Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Максимова В. В. доповіла, що Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Миргородської міської ради опікується сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах. Протягом 2015 року таких сімей на обліку перебувало –  79, в них виховується 144 дитини. Протягом 2015 року під соціальним супроводом центру перебувало11 сімей, де виховується 23 дитини за проблематикою: зловживання алкогольними напоями, інвалідність, проблеми з законом неповнолітніх, безробіття. Усім членам родин надавався комплекс соціальних послуг. Знято з супроводу з позитивним результатом 2 сім’ї, в яких виховується 4 дитини. Одна сім’я знята з супроводу у зв’язку з переїздом. Всього клієнтами центру було 189 сімей, як такі що перебувають у складних життєвих обставинах, де виховується 278 дітей.

Одним із пріоритетних напрямків роботи центру є пошук  та підбір кандидатів у прийомні  батьки та батьки-вихователі, соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. На даний час  під супроводженням центру перебуває 6 прийомних сімей, в  яких виховується 7 дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування.

На центр СССДМ покладено функції по інспектуванню сімей з дітьми,  яким призначена державна соціальна допомога, на предмет цільового використання цих коштів.

За звітний період проінспектовано 274 сім’ї,  та складено акти обстеження матеріально-побутових умов цих сімей. Виявлено один факт нецільового використання коштів. За поданням центру припинено виплату коштів, сім’я перебуває під супроводом центру.

Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Тимкова В.В. повідомила, що станом на 01.02.2016 року в Управлінні праці та соціального захисту населення на обліку перебувало 2932 сім’ї з дітьми, які одержують державні соціальні допомоги, в тому числі:  286 сімей з числа внутрішньо переміщених осіб; 134 – багатодітні сім’ї; 683- одержувачі допомоги на дітей одиноким матерям; 449- сім’ї, в яких проживають діти-інваліди; 12- одержувачі допомоги по опіці; 6- прийомні батьки, які одержують допомогу на дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та грошове утримання за надання соціальних послуг; 1142- одержувачі допомоги при народженні дитини.

З січня 2015 року функції нагляду за цільовим використанням коштів одержувачами державних допомог сім’ям з дітьми передані Центру соціальних служб для сім’ї , дітей та молоді та Службі у справах дітей. За поданням цих служб у 2015 році припинено виплату допомог  двом сім’ям, де батьки неналежно виконують свої обов’язки.

З 1 січня поточного року змінилися умови призначення допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

Скасовано мінімальний розмір допомог.

Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Станом на 01.01.2016 року прожитковий мінімум становить:

- для дітей віком до 6 років – 1167 грн.;

- для дітей віком від 6 до 18 років – 1455 грн.;

- для дітей віком від 18 до 23 років за умови навчання – 1378 грн. (в розмірі, як для працездатних осіб).

Тимчасова допомога надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Станом на 01.01.2016 року 50% прожиткового мінімуму становить:

- для дітей віком до 6 років – 583,50 грн.;

- для дітей віком від 6 до 18 років – 727,50 грн.

До складу сім'ї враховуються діти (в тому числі усиновлені) до 18 років, за умови навчання – до 23 років; чоловік (дружина); жінка та чоловік, які проживають однією сім'єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками (не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні).

Якщо звернення до управління надійде протягом січня – березня 2016 року, право на призначення допомоги буде визначено з 1 січня 2016 року.

Особи, які звернуться за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги вперше, допомога призначатиметься з місяця звернення і доходи сім'ї визначатимуться за 6 місяців, що передує місяцю звернення.

Підбиваючи підсумки голова Координаційної ради Гирка Н.О. зазначила, що головним у даній роботі є співпраця усіх служб, відділів, управлінь, які працюють із сім'ями та дітьми. Саме завдяки налагодженій співпраці і взаємодії можливо вирішити будь-які проблемні ситуації.

За результатами наради було прийнято відповідні рішення, які надіслані усім причетним службам.

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 26 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]