Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Забезпечення дотримання прав внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині
2016-03-12

Цю тему обговорили на конференції, яка відбулася у Полтаві. Учасники обмінялися досвідом та розробили стратегії побудови ефективного партнерства та комунікації. Організатори конференції: Полтавська ОДА, БО “Світло надії”, Програма розвитку ПРООН (проект “Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні”) за підтримки Уряду Японії

За словами заступника голови Полтавської ОДА Олега Пругла, до Полтавської області переїхали понад 30 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які потребують допомоги. Для цього спільними зусиллями профільних управлінь обласного і місцевого рівнів, неурядових організацій вдалося реалізувати чимало ініціатив.

Як розповіла координатор Проекту ПРООН Надія Тимошенко, починаючи із жовтня 2015 у п’яти містах області — Полтаві, Кременчуці, Комсомольську, Миргороді та Пирятині розпочали свою роботу Центри надання первинної безоплатної правової допомоги, послугами яких скористалися 1424 особи.

Питання ж, з якими найчастіше зверталися по допомогу: права ВПО, передбачені законодавством, отримання довідки ВПО, постановка на облік у центр зайнятості, оформлення субсидії, поновлення втрачених документів та трудових книжок, списання штрафів і пені, які банки застосовують за несвоєчасну сплату за кредитами. Окремий блок питань стосувався Сімейного Кодексу: позбавлення батьківських прав, розірвання шлюбу.

 Як допомагають внутрішнім переселенцям у Миргороді розповіли міський голова Сергій Соломаха та директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Володимир Кір’ян. Вони презентували «Комплексну модель допомоги ВПО на прикладі м. Миргород». У рамках цієї ініціативи за підтримки ПРООН благодійною організацією "Світло надії" в місті реалізовано ряд проектів спрямованих на створення належних умов соціальної інтеграції переміщених осіб у територіальній громаді через забезпечення комплексною соціальною, медичною, юридичною та психологічною допомогою. Завдяки злагодженій роботі всіх причетних до даної проблеми служб міста відпрацьовано алгоритм, що сприяє адаптації переселенців.

За фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Інституту з міжнародного співробітництва Асоціації народних університетів Німеччини (DVV International) відбулося навчання соціальних працівників центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і волонтерів, що займаються наданням допомоги вимушено переміщеним особам . Тематика навчання була обрана таким чином, щоб налагодити координаційні механізми та посилити взаємодію всіх партнерів, які працюють у цьому просторі .

З метою працевлаштування внутрішньо переміщених осіб центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було розроблено проект, що знайшов підтримку ПР ООН та був визнаний пілотним. Мета проекту – працевлаштування 5 вимушено переміщених осіб на посади фахівців із соціальної роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Для реалізації цього проекту ПР ООН надано безповоротну фінансову допомогу у розмірі 72 тисяч гривень. Для реалізації даного проекту здійснено співфінансування з міського бюджету у розмірі 25% .

Місто Миргород відвідала делегація ПР ООН у складі директора ПР ООН Янтомаса Хімстра, керівника проекту ПР ООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» Руслана Федорова, координатора ПР ООН в Полтавській області Надії Тімошенко.

Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді налагоджено тісну співпрацю з міжнародними неурядовими громадськими та благодійними організаціями стосовно отримання та подальшої видачі гуманітарної допомоги вимушено переміщеним особам, які на даний час проживають у м. Миргород. На даний час отримано 22 транші гуманітарної допомоги від ПР ООН, Полтавської обласної організації Червоного Христа, Полтавської обласної організації Самаритян, Управління Верховного Комісара у справах біженців та інших організацій. Проведена робота дала змогу забезпечити постійне отримання допомоги 867 вимушено переміщеним особам пільгових категорій.

Для надання соціальної допомоги та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було розроблено проект, що знайшов підтримку ПР ООН. Даний центр розпочав свою роботу 20 жовтня 2015 року та працює на базі центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. В рамках проекту працевлаштовані 6 вимушено переміщених осіб на посади кейс-менеджерів. Вони надають соціальну допомогу і підтримку вимушено переміщеним особам з тимчасово окупованих територій України, які фактично проживають в м. Миргород, та здійснюють інформаційний супровід переміщених осіб. Для реалізації вищевказаного проекту ПР ООН надано безповоротну фінансову допомогу у розмірі 338 тисяч гривень.

В рамках роботи фахівцями ЄЦДПВО налагоджено роботу з координації дій міської влади, громадських організацій та благодійних фондів щодо надання консультаційної, психологічної, юридичної та гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам .

За час роботи до ЄЦДПВО звернулись та отримали допомогу 829 осіб, за отриманням консультацій на “Гарячу лінію” зателефонували 364 ВПО.

Проведено комплекс заходів із соціальної згуртованості, що посприяли інтеграції ВПО в громаду і вплинули на порозуміння та єднання з жителями міста.

Фахівцями ЄЦДПВО розроблено програмне забезпечення, яке дозволяє вести єдину базу даних внутрішньо переміщених осіб міста та проводити моніторинг щодо надання їм допомоги. Інформаційна підтримка, новини, проекти, а також зворотній зв’язок з ВПО здійснюється за допомогою WEB сайту ЄЦДПВО http://jesdvpo-m-mirgorod.webnode.com.ua/

Враховуючи суспільну значимість тимчасового працевлаштування внутрішньо перемішених осіб у рамках виконання партнерської Грантової угоди № 2015/358-673 з реалізації Проекту Європейського Союзу «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб» для безробітних з коштів Фонду ЗДССУВБ працевлаштовано 8 вимушено переміщених осіб на посади фахівців із соціальної роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради.

З метою соціальної адаптації вимушено переміщених осіб, для зміцнення зв’язків між ВПО та місцевими громадами ЄЦДПВО було розроблено проект проведення спільного заходу для вимушено переміщених осіб та місцевих жителів, що знайшов підтримку ПР ООН. Учасниками даного заходу стали 120 дітей: 60 дітей із сімей ВПО та 60 дітей із місцевих сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах. Для учасників даного заходу театром з м. Києва було підготовлено цікаву програму. Для реалізації вищевказаного заходу ПР ООН надано безповоротну фінансову допомогу у розмірі 15 тисяч гривень.

ЄЦДПВО підтримано реалізацію чергової соціальної ініціативи - проекту "Нові сусіди", мета якого допомога в інтеграції вимушено переміщеним особам. Ініціатива «Нові сусіди» реалізується за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні в рамках Проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» та Уряду Японії у партнерстві з місцевою владою.

Фахівці ЄЦДПВО пройшли навчання на тренінгу «Нові Сусіди». Ініціатива «Нові сусіди» реалізується за підтримки Програми Розвитку ООНв Україні (в межах Проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» ) та Уряду Японії та стануть авторами збірки історій успіху та адаптації переселенців на новому місці, побудови стосунків між новими сусідами, історій про довіру і людяність. Збірка незабаром буде видана та презентована.
  Нові сусіди - це проект для розвитку довіри, порозуміння та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громадах Полтавщини

 

 

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 25 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]