Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Творчість Ліни Костенко - приклад шляхетного служіння поезії
2015-04-24

Сьогодні мені хочеться розповісти про українську поетесу, про надзвичайну особистість, яка досконало  володіє талантом складати вірші, Ліну Василівну  Костенко.ЇЇ знають, люблять і обожнюють мільйони людей в Україні. 19 березня 2015 року їй  виповнилося 85 років. Ще Ліну Костенко називають  "царицею поезії в Україні". Щира і безкомпромісна, вона ніколи не продавала свого таланту, відстоювала  чесність і високу художність поетичного слова:

Не треба думати мізерно.

Безсмертя є ще де-не-де

Хтось перевіяний, як зерно,

У грунт поезії впаде.

Митцю не треба нагород,

Його судьба нагородила.

Коли в людини є народ,

Тоді вона уже людина.

 Досить тривалий час  вірші Л.Костенко практично не потрапляли до друку. Та саме в ті роки поетеса, незважаючи ні на що, посилено працювала. Вона в цей час написала історичний роман у віршах " Маруся  Чурай", який згодом  був названий енциклопедією ХVII століття.

Її пісні - як перло многоцінне,

Як дивен скарб серед зимних марнот.

Тим паче зараз, як така розруха.

Тим паче зараз, при такій війні, -

Що помагає не вгашати духа,

Як не співцями створені пісні?

Ці слова героїні роману  " Маруся Чурай" налаштовують нас на суголосся часів XVII   і ХХІ століть.  В української поетеси світового рівня чимало регалій: за роман у віршах " Маруся Чурай" та поетичну збірку "Неповторність" вона отримала  Державну премію ім.Т.Г.Шевченка, вона почесний доктор Чернівецького національного університету-2002 року, лауреат Міжнародної літературно - мистецької премії ім.. О.Теліги, також  ії було нагороджено Почесною відзнакою Президента України і орденом князя Ярослава  Мудрого V ступеня у березні 2000 року. За  збірку " Інкрустації" присуджена  одна з найпрестижніших премій - премія Франческо Петрарки.

" Я вибрала долю собі сама, і що зі мною не станеться,-

У мене жодних  претензій нема до Долі - моєї обраниці"

Творчість Ліни Костенко - це  поезії про  святість людської душі,  про  ідеали  добра,істини, краси, про нездоланність правди і необхідність боротьби за неї.

 Ми щасливі, що поетеса живе в наш час.

 18 та 19 березня  у Миргородської міській публічній бібліотеці для дорослих ім.Д. Гурамішвілі  відбувся літературно-мистецький вечір " Хвала тому , хто людям у приполі несе слова, подібні хлібу й солі"   Це спільний творчий проект Миргородської міської бібліотеки для дорослих та  Миргородського краєзнавчого музею.   Відвідувачі цього  вечора  змогли від бібліотекарів більше дізнатися про творчість поетеси .  Серцем доторкнутися  до  волелюбної  поезії Ліни Костенко  допомогла заступник  директора з наукової роботи Миргородського краєзнавчого  музею  Людмила Олександрівна Розсоха.  На цей вечір ми запросили учасників літературного об'єднання " ДієСлово", які теж долучилися до нашого заходу.  Із великим задоволенням читали  улюблені вірші Ліни Костенко і вірші про неї Дальченко Анна, Сухина Марія, Зубко Яна, Яковлєв Сергій, Кузнєцов Сергій.   Атмосфера  в залі  була невимушеною,  теплою, щирою, тому що учасники нашого вечора подарували  гостям  велику поезію надії , мудрості - поезію  Ліни Костенко. Бо її творчість - приклад шляхетного служіння поезії.   

 

А.Г.Федченко,

завідувачка Миргородською міською публічною бібліотекою

 для дорослих 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 25 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]