Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку
2016-07-08

Врегулювати питання обслуговування житлового фонду покликаний закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», розроблений для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків альтернативними методами управління,  який набув  чинності 1 липня 2016 року. Що ж чекає на власників квартир у найближчій перспективі? На це запитання відповідає перший заступник міського голови Сергій Швайка.

Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» має зруйнувати монополію ЖЕКів і перекласти повну відповідальність за стан будинку на його мешканців. Не на міського голову, депутатів чи працівників ЖКГ. Саме мешканці повинні будуть опікуватися не лише своїми оселями, а й сходами, ліфтами, дахом і подвір’ям, відповідати за техобслуговування, капітальні та поточні ремонти. Серед обов’язків мешканців — і відповідальність за вивезення сміття з під’їзду та прибудинкової території, а також прибирання у дворі. З 2001 року був прийнятий і діє Закон України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, і такі об’єднання стали набагато кращою альтернативою ЖЕКам. Але жителі багатоповерхівок не досить активно включилися у процес створення ОСББ. На мою думку, у першу чергу, стримує людей від створення ОСББ недостатня інформованість про таку форму управління житловими будинками. Ще одна, і ,мабуть, головна причина — безініціативність мешканців, адже саме вони повинні вирішити питання створення ОСББ, а не міська влада. І тут абсолютно безпідставно говорити про зацікавленість виконкому у наданні послуг з утримання будинків виключно комунальним підприємством і гальмування процесу створення ОСББ, оскільки з об’єднаннями співвласників будинків, повірте, у міської влади набагато менше проблем, і саме там — найбільша кількість мешканців, задоволених наданими послугами.

Але завдяки небайдужим миргородцям, які досить успішно презентували роботу створених ними ОСББ, мешканці багатоповерхівок більш активно включилися в процес створення об’єднань співвласників, і їм реальними справами допомагають керівники вже діючих ОСББ від часу підготовки проведення зборів аж до реєстрації об’єднання співвласників в реєстраційних органах. На сьогодні у місті створено 21 ОСББ. Та з 1 липня цього року набув чинності й інший закон, який регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконання обов’язків співвласників багатоквартирних будинків. Відповідно до Закону “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава. Власники квартир і нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку — дахів, сходових клітин, підвальних приміщень, сантехнічного та іншого обладнання. Але це спільне майно не може бути поділено між співвласниками — частина підвалу, сходової клітини, несучих конструкцій та ін. не можуть бути виділені в натурі у власність окремій особі, кожен з власників квартири є одночасно і співвласником спільного майна будинку. Співвласник має право вільного доступу до технічної документації на багатоквартирний будинок, одержувати інформацію про технічний стан та витрати на його утримання і багато іншого.

Співвласники багатоквартирного будинку відповідно до Закону зобов’язані забезпечувати технічне обслуговування й, у разі необхідності, проводити поточний та капітальний ремонти спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їхніх частин; забезпечувати огляд і періодичне обстеження прийнятого в експлуатацію в установленому законодавством порядку багатоквартирного будинку протягом усього життєвого циклу будинку та нести відповідальність за неналежну експлуатацію згідно із законом, своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги та інше.

За цим Законом мешканці багатоквартирних будинків отримали самостійність при загальному консенсусі співвласників, без додаткового схвалення ЖЕКів, вирішувати, які послуги і за якою ціною замовляти для будинку. Введено принцип пропорційності голосів співвласників відповідно до їхньої частки в спільному майні і процедури письмового опитування одночасно з процедурою скликання загальних зборів. Тобто, голосують не люди, а квадратні метри — чим більшу площу квартири або нежитлового приміщення у будинку у власності мають особи, тим вагоміший їхній голос при прийнятті рішень.

У разі, якщо до 01.07.2016р. співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради. У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, а договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу міськради.

Головна мета нового закону — пробудити у мешканців будинків почуття власника іІ почуття відповідальності. Якщо жителі висловляться проти самостійного керування будинком або не знайдуть керуючу компанію, то орган місцевого самоврядування на конкурсній основі сам їх призначить будинку. Як варіант — ним може стати знову той самий ЖЕК. Якщо послуги Миргородського МКЖЕУ влаштовують мешканців, то вони загальними зборами визнають його управителем.  На даному етапі триває трансформація цього підприємства  і воно продовжує обслуговувати будинки, які перебувають у нього на балансі.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 25 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]