Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Легалізація зайнятості населення - вимога сьогодення
2016-03-10

У приміщенні Миргородської ОДПІ відбулося розширене засідання «круглого столу» з питань легалізації зайнятості населення за участі начальника Миргородської ОДПІ Наталії Молочко, заступника голови міської ради Костянтина Кірпосенка, заступника голови райдержадміністрації Олександра Гуржія,  заступника керівника Миргородського об’єднаного управління пенсійного фонду Тетяни Мельник, начальника управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради Людмили Ілляшенко. На захід були запрошені представники ЗМІ, громадськості, малого та середнього бізнесу.

Проблема легалізації праці залишається актуальною. Як свідчить практика багато роботодавців малого та середнього бізнесу не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Виплачуючи заробітну плату неофіційно в «конвертах» роботодавець позбавляє свого працівника на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

«Легалізація населення, це вимога сьогодення. Знизивши ставку нарахування єдиного соціального внеску до 22% держава зробила крок на зустріч бізнесу та очікує легалізації робочих місць та підвищення рівня заробітної плати», - наголосила в своєму виступі очільник податкової інспекції Наталія Молочко.

Проте, незважаючи на проведені роз’яснювальні заходи та вимоги діючого законодавства, оформлення найманих працівників належним чином є проблемою. Не виходячи на перевірки, а проаналізувавши тільки наявні бази даних, можна з упевненістю сказати, що місцеві бюджети Миргородщини також втрачають кошти. Явною ознакою прихованої зайнятості є той факт, коли людей оформляють на роботу погодинно, проставляють їм у табелі робочий час по 2-4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день. Відповідно зарплату показують також за 2-4 год., з якої й сплачують податки, а решта - «конверт».

За даними аналізу податкових розрахунків форми №1-ДФ за ІІІ квартал 2015 року по місту та району рахується 34 підприємства, які нараховують заробітну плату найманим працівникам на рівні нижчому за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

По 59 СГД – фізичних особах зарєєстровно 86 реєстраторів розрахункових операцій, а найманих осіб оформлено лише 24 особи.

Не варто забувати, що відповідно до ст.265 КЗпП як юридичних, так і фізичних осіб підприємців, що використовують найману працю, тепер штрафуватимуть за фактичне  допущення людей до роботи без оформлення трудового договору, та виплату заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ. Штраф у 30-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (на сьогодні 41340грн.) стягуватимуть за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці застосовуватимуть штраф у 10-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати (на сьогодні – 13780грн.).

Учасники круглого столу, зокрема представники громадських організацій, взяли активну участь в обговоренні проблем щодо легалізації найманих працівників.

Насамкінець керівник інспекції закликала роботодавців зробити крок назустріч суспільству – легалізувати найманих працівників та відмовитись від «чорної» зарплати в «конвертах». А представникам ЗМІ, громадських організацій запропонувала ще раз донести до працівників Миргородщини пагубні наслідки отримання «тіньових» доходів, що дозволить зняти, по-перше, соціальну напругу, а , по-друге, дозволить громадянам отримати реальну соціальну підтримку.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 25 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]