Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Як споживали тепло в будинках?
2020-05-08

За опалювальний сезон 2019-2020 р. багатоквартирні будинки з централізованим теплопостачанням споживали тепло дуже по різному. Ця різниця сягає чотирикратного розміру. Для прикладу, найменше споживання тепла по будинку - на вул. Кашинського, 26 - склало 77,85 грн/м2, а найбільше споживання по будинку - на вул. Козацька, 5/32 - 338,47 грн/м2. Для квартири площею 50 квадратних метрів різниця в оплаті за опалювальний сезон у цих будинках складає 13 тисяч гривень. Значна сума, чи не так? То що ж може зробити кожен аби зменшити наступного сезону розмір своїх платіжок?

Основні шляхи зменшення витрат тепла - це регулювання подачі тепла та теплоізоляція будівлі. Існують різноманітні технічні засоби та заходи, які вже використовуються в миргородських будинках. На загальнобудинкових зборах має бути прийняте спільне рішення щодо впровадження заходів. Практично в кожному будинку можна знизити витрату тепла на опалення мінімум на 20%, витративши на це зовсім небагато грошей. Більший рівень економії енергії передбачає більші інвестиції. Крім економії енергії і зменшення вартості опалення, вони допоможуть підвищити комфорт у квартирах, відстрочити природне руйнування будинків і підвищити ринкову вартість квартир.

Дієвими заходами теплоїзоляції є використання тамбурів, монтаж автоматичних доводчиків на вхідних дверях в під'їздах і підвалах, приведення в порядок дверних замків та ущільнення щілин.  Заміна старих віконних рам на енергозберігаючі склопакети в приміщеннях загального користування та оптимізація вентиляції знижує втрату тепла через стіни між житловими та нежитловими неопалюваними приміщеннями.

      Утеплення будівлі зовні за рахунок ущільнення швів і тріщин дає економію тепла 1-2 кВт/м3 на рік. Теплоізоляцію зовнішніх стін і перекриття дахів можна виконати під час капітального ремонту. Теплопровідність пласких дахів більшості будівель в 3-4 рази перевищує стандарти, тому дахи теж треба утеплювати, це скорочує тепловтрати на 20%.

Модернізована система теплопостачання значно зменшить витрати на опалення та гаряче водопостачання. Заміна несправної запірної арматури та окремих ділянок трубопроводів усуває втрати холодної та гарячої води, а також теплоносія в системі опалення. Теплоізоляція труб системи опалення у нежитлових приміщеннях зменшує тепловіддачу в цих приміщеннях і знижує втрати тепла на 2-3 кВт/м3 на рік.

      Реконструкція теплового вузла, заміна вузла системи опалення на сучасний з автоматизованим регулюванням подачі теплоносія в індивідуальному тепловому пункті дає можливість оптимізувати витрати теплової енергії залежно від зовнішньої температури. Такий захід забезпечує скорочення теплоспоживання в будинку на 30% і окупається протягом 2-5 років. Реле часу регулює тепловіддачу системи опалення за добовим графіком, тобто вночі насос не працює, але швидко забезпечує потрібну температуру вранці. Це дає 10% економії. Якщо додати термостатні клапани на опалювальних елементах - показник покращиться на 20-30%.

Модернізація системи опалення: балансування стояків системи опалення, монтаж термостатних вентилів дозволяє вирівняти температуру на усіх стояках опалення. Економія складає 4-18 кВт/м3 на рік. Це не тільки дозволяє врівноважити  і знизити витрати тепла в оселях, але і вирівняти температуру повітря в квартирах на різних поверхах, уникнути недотопів та перетопів. Економія та комфорт мотивують мешканців знижувати свої витрати завдяки термостатичним вентилям.

Трубопроводи системи опалення та нагрівальні елементи у більшості будинків мають задовільний стан. Проблема полягає у відсутності регулювання споживання та розподілу тепла, відсутні врівноважуючі вентилі на стояках і регулюючі вентилі на нагрівальних елементах. Тому в будинках неможливо регулювати потік теплоносія, з'являються значні відмінності температури різних приміщень. Балансування системи опалення є найнеобхіднішим заходом для зменшення різниці між температурою в різних приміщеннях будівлі. Вона може знизити витрату енергії в будинку до 30%. Оскільки для підвищення температури приміщення на 1 градус збільшується витрата енергії приблизно на 5%, а при незбалансованій системі опалення інтенсивність опалення регулюється по температурі найхолодннішого приміщення, то інші приміщення перетоплюють, витрачається зайва енергія. Вартість та окупність балансування залежать від того, які клапани вже встановлені та від різниці внутрішніх температур до балансування. 

 Рейтинг споживання тепла 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 26 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]