Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Із турботою про старше покоління
2017-09-29

1 жовтня - Міжнародний день громадян похилого віку та День ветерана. Ці свята є свідченням глибокої поваги суспільства до людей старшого покоління, яким судилося перенести всі труднощі воєнного лихоліття, які своєю самовідданою працею побудували вільну країну, вибороли її незалежність на передовій та у тилах, створили та зберегли  матеріальні й духовні  надбання для прийдешніх поколінь.

Я з великою повагою низько вклоняюся Вам, сивочолі ветерани-фронтовики, героїчні партизани й підпільники, багатостраждальні жертви нацистських переслідувань, діти та учасники війни, вдови, ветерани праці, пенсіонери, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та воїни-інтернаціоналісти, які брали участь у миротворчих операціях на території інших держав, ветерани військової служби та силових структур. Вашею працею, потом і кров’ю створене те, що є на нашій землі, що сьогодні має Україна.

Ви є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взір­цем служіння народу та державі у наші дні.

День людей похилого віку - хороша нагода ще пильніше поглянути на проблеми літніх людей, це свято спонукає ще більше приділяти увагу, глибоко шанувати ветеранів, адже вони, незважаючи на всі труднощі, займають активну громадянську позицію, беруть участь у розбудові нашого славного курортного краю, допомагають подолати незгоди і будувати державу, якою всі ми будемо пишатися!

Ветерани є прикладом для всіх нас і наших дітей! Зараз в Україні проживає майже 13 мільйонів літніх людей, у тому числі в місті Миргороді - понад 11 тисяч. На жаль, нині старше покоління є одним із найбільш незахищених верств населення. Гірко і боляче усвідомлювати, що люди похилого віку, маючи трудовий стаж від 45 до 65 років, руки яких у мозолях від важкої праці, кинуті владою напризволяще: 70 відсотків населення України живе за межею бідності.

25 вересня 2017 року в Верховній Раді відбулося громадське слухання, присвячене Дню ветерана, де представники всіх регіонів України за участю народних депутатів Верховної Ради  обговорювали пенсійну, медичну реформи та дотримання прав людини.

Я був представником  від Полтавської області і вніс декілька пропозицій  до цих реформ. Одним із найголовніших та найболючіших питань, які турбують ветеранів та все населення України, є медична реформа. Сьогодні українська медицина переживає не кращі часи і потребує кардинальних змін.

Пріоритетним напрямком на шляху реформування медицини, який підтримує широка громадськість, є забезпечення сучасної комп'ютеризації всієї медичної системи на регіональному, сільському і всіх рівнях. Це комплекс організаційних, фінансових та технологічних заходів, що забезпечують надання дистанційної консультаційної медичної послуги. Такий підхід, на мою особисту думку, дає можливість лікарям отримувати професійну консультацію від профільних спеціалістів, а пацієнтам - якісну та професійну медичну допомогу. Зазначені заходи мають впроваджуватися вже сьогодні, потрібне їх першочергове фінансове забезпечення, реалізацію таких заходів не слід відкладати на майбутнє.

Останні місяці цього року ветерани війни та тяжкохворі пацієнти, які страждають на онкологічні, серцево-судинні захворювання та інші складні хвороби, стурбовані наступною ситуацією: після прийняття Постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 180, яка почала діяти з 1 липня цього року, було обмежено пільгову виписку ліків, скоротивши кількість пільгових препаратів до 18. Ветеранів та громадськість турбує дане питання, на яке хотілося б отримати роз'яснення від профільного міністерства.

Прикро говорити, що медичне обслуговування та медикаментозне забезпечення стали не просто платними, а у більшості випадків недоступними для літніх людей і в цілому для населення. Тому необхідно збільшити виділення коштів із державного бюджету на охорону здоров'я, зокрема на закупівлю ліків та харчування пацієнтів, які перебувають у медичних закладах, а також підвищити заробітну плату медичним працівникам.

Однією з проблем місцевої медицини є нестача кадрів, зокрема сімейних лікарів, кількість яких є вдвічі меншою від потреб, що існують зараз. Також важливим є питання відповідальності сімейних лікарів за якість наданих послуг населенню, щоб кількість пацієнтів, яку обслуговує один сімейний лікар, не шкодила якості послуг, які він надає. Також важливо, щоб сімейний лікар усвідомлював свою відповідальність і не став тією ланкою в системі, яка буде перешкоджати пацієнтам вчасно звернутися для отримання консультації та лікування до лікарів вузької спеціалізації.

Іншим важливим напрямком реформування є створення реабілітаційних центрів для тяжкохворих (після інсультів, інфарктів та інших хвороб, що супроводжуються складними наслідками), які б були доступними для населення на міському та районному рівні, а не на рівні області. Також ми вважаємо, що держава повинна забезпечити можливість отримання безкоштовної діагностики у сучасних обладнаних діагностичних центрах, створених на рівні регіональних закладів охорони      здо­ров'я.

Щодо пенсійної реформи, зокрема перерахунку пенсій військовим та силовим структурам, держава повинна чітко визначити терміни перерахунку та розміри пенсійного забезпечення відповідно до звань, окладів, преміальних за вислугу років та інших складових пенсій, а також передбачити виділення відповідних коштів у державному бюджеті на наступний рік. Невизначеність із даного питання є однією з причин проведення демонстрацій та мітингів, судових звернень ветеранів військової служби та інших силових структур. За умови чіткого роз'яснення та прозорої позиції держави з даного питання, можливо зняти соціальну напругу серед ветеранів військових та силових структур.

Співробітники поліції також стурбовані тим, що пенсійна реформа передбачає введення ставки 0,3% за вислугу років, це призведе до масового відтоку кадрів із поліції та погіршення діяльності правоохоронних органів держави.

На завершення хотів би звернути увагу депутатів та урядовців на ще одне питання, що є болючим для пенсіонерів та малозабезпечених громадян, це скасування державного регулювання цін на соціальні категорії продуктів харчування, що боляче вдарило по цих громадянах, позбавивши їх можливості повноцінно харчуватися. Вважаємо за потрібне повернутися до державного регулювання цін на соціальні продукти.

Створення належних умов для життєзабезпечення літніх людей, формування  в суспільстві шанобливого ставлення до них є першочерговим завданням влади всіх рівнів. Сподіваємось, що прийняття законів України про реформу пенсійну, медичну та інші покращить сучасне життя людей поважного віку і наблизить хоч трішки до європейського рівня.

Ветерани - гордість нашого краю, нашої Батьківщини! 

Від імені ради міської організації ветеранів України та з нагоди Дня ветерана від щирого серця бажаю Вам, дорогі ветерани, активного довголіття, міцного здоров’я, сімейного щастя, добробуту вашим родинам, а головне - Миру на нашій Землі.

Із повагою

голова Миргородської міської організації ветеранів України В.Ю.Вертелецький

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 26 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]