Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Знову нагадує про себе африканська чума свиней
2021-06-17

Ось уже декілька років, починаючи з 2012 року, по радіо, телебаченню та в газетах розповідають про розповсюдження африканської чуми свиней на території України. Неодноразово про дане захворювання писали і спеціалісти Держпродспоживслужби. Але у зв’язку із загостренням епізоотичної ситуації як в Україні, так і у світі, мусимо нагадати, що необхідно знати про африканську чуму свиней.

Африканська чума свиней (АЧС) - особливо небезпечна, заразна, вірусна хвороба диких і домашніх свиней всіх порід та віку в будь-яку пору року.

АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.

Хвороба високолетальна, поширюється дуже швидко і завдає величезних матеріальних збитків. Гинуть до 100% захворілих свиней.

Від зараження до появи симптомів проходить 2-7 днів. У тварин підвищується температура тіла до 42 С, з'являється задишка, кашель, зникає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості з’являються червоно-фіолетові плями. Загибель настає на 1-5 день, рідше пізніше. Буває хронічний перебіг хвороби.

Пам’ятайте:

·АЧС не становить небезпеки для людей;

·на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп);

·резервуаром африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині);

·основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника (домашні і дикі тварини, птахи, гризуни та комахи), в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи;

·збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС;

·холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування);

·виявивши хвору тварину чи труп свині в природному середовищі на території міста Полтава необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини;

·в зоні ризику прояву АЧС є згодовування свиням необроблених субпродуктів та боєнських відходів, а також комбікормів та зернопродуктів, що не пройшли термічну обробку.

Для попередження АЧС:

- Не допускайте сторонніх у своє господарство. Переведіть свиней в режим безвигульного утримання. Власникам особистих підсобних господарств і фермерських господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами.

- Не годуйте свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварки. Купуйте корми тільки промислового виробництва або проварюйте їх, при температурі не менше 80 С, впродовж 1 години.

- Проводьте обробку свиней і приміщень для їх утримання один раз на 10 днів проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами.

- Подвірний забій і реалізацію свинини проводити з дозволу фахівців державної ветеринарної медицини після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м'яса, продуктів забою;

- Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без ветеринарних супровідних документів.

- Придбання свиней проводити з місцевості благополучної щодо інфекційних хвороб, в т.ч. і з АЧС.

- Обов'язково надавайте свиней для ветеринарного огляду, вакцинацій (проти класичної чуми свиней, бешихи) та інших обробок, що проводяться ветеринарними фахівцями;

- Не викидайте трупи тварин, залишки від їх переробки на звалища, узбіччя доріг.

- Не дозволяється здійснювати реалізацію свиней з господарств та внутрішньогосподарське переміщення тварин без погодження фахівців державної ветеринарної служби після, проведення ними огляду тварин та видачі супровідних документів

Пам'ятайте, за дії, які потягли за собою виникнення вогнищ АЧС та її поширення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність!

 

Миргородське управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]