Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
“Запуск Регіонів: планування та менеджмент”
2017-08-07

ОТГ Полтавщини рішуче налаштовані використовувати стратегічне планування та системно підходити до розвитку своїх громад та міст. Дану тенденцію засвідчив навчально-тренінговий курс “Запуск Регіонів: планування та менеджмент” для представників виконавчих комітетів об’єднаних територіальних громад, ініціативних груп зі створення ОТГ та міст Полтавської області, що відбувся 17-19 та 21-23 липня в Полтаві. Учасниками тренінгу стали депутати та працівники Миргородської міської ради: Олена Булойчик, Наталія Ночна, Оксана Денисенко та спеціаліст  відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту  Сергій Сень.

Особливістю ОТГ Полтавщини є наявність кількох потужних ОТГ з центрами у містах (Пирятинська ОТГ, Глобинська ОТГ, на сьогодні працює ініціативна група щодо створення ОТГ із центром у м. Хорол), що вже не перший рік використовують інструменти стратегічного планування та проектного методу організації роботи. Окремим цікавим випадком є досвід Миргорода, що наразі не поспішає зі створенням ОТГ, проте активно працює з навколишніми селами в режимі укладення договорів про співробітництво територіальних громад. Також в режимі стратегічного планування своєї роботи працюють такі міста як Горішні Плавні та Кременчук. Живий досвід цих громад був важливим аргументом для усіх інших ОТГ присутніх на заходах щодо системного підходу та необхідності довготермінового планування та використання інструменту стратегічного планування для розвитку територій.

Учасниками семінару громади делегували працівників виконкомів, відповідальних за конкретні напрямки роботи (медицину, освіту) і розвитку (відділи стратегічного планування та економічного розвитку), котрі більш фахово підходили до передбаченого під час семінарів завдання з розробки проектів. Громади почали розуміти важливість якомога чіткішої та якіснішої подачі інформації про свій проект не лише в рентабельності ідеї, форматі проектної заявки на фінансування, а й в плані візуалізації та презентабельності. Також неабияку роль відігравав склад конкретних груп – за присутності міського або селищного голови в складі учасників, групи вибирали більш цікаві та амбітні проекти і шукали цікаві і часом нестандартні рішення своїх проблем. В ході семінару також визначилось кілька проектів, що можуть бути реалізовані в рамках співробітництва територіальних громад, що лише посилить сукупний економічний та екологічний ефект проект для регіону загалом. Наприклад, міста Миргород, Пирятин та Хорол намірились спільно покращити стан річки Хорол, котра є туристично привабливим об’єктом для регіону: розчистити русло, запустити в річку відповідні види риб для покращення екологічного стану водойми, очистити від водоростей та намулу, збільшити її швидкоплинність для забезпечення санітарних норм, екологічного стану та благоустрою на території громад, де вона протікає.

Одночасно цікавим є і досвід громад, що працюють в нових правових та економічних умовах лише з початком реформи децентралізації – новоутворених у 2015 та 2016 рр. ОТГ. Учасники ділились не лише досвідом ситуацій, коли певні проблеми потрібно було вирішувати за відсутності попереднього досвіду управлінської роботи, але й рутинними ситуаціями, котрі доводилось вирішувати в екстрених ситуаціях. Даний досвід є фактично неоціненним для громад створених у 2017 році та тих ініціативних груп, що знаходять в стадії об’єднання сьогодні. Спілкування громад в рамках семінару та їх обмін живим досвідом і конкретними рецептами вирішення проблем є ще одним позитивом обраного формату роботи, адже дуже часто саме «старші» за часом утворення громади швидше відповідали на питання «молодших» ніж навіть лектори.

На сесіях щодо актуальних викликів реформи децентралізації учасники активно піднімали кілька важливих для них тем і питань – реформування існуючої системи районів та повноважень РДА, питання земельних ресурсів (передачу до відання ОТГ земель поза межами населених пунктів) питання взаємодії з органами виконавчої влади та подальшого розвитку реформи. Експерти проекту – а сесії щодо викликів реформи децентралізації модерували почергово Юрій Ганущак та Ростислав Томенчук – відзначили важливість вирішення усіх цих та інших проблемних питань (зокрема торкнулись питань створення госпітальних округів та рад, уточнення перспективних планів, створення спроможних громад тощо) та розповіли про подальші перспективи та важливі кроки в рамках подальшої реалізації реформи.

У навчанні брали участь представники Шишацької ОТГ , Новоаврамівської ОТГ, Пирятинської ОТГ, Омельницької ОТГ, Глобинської ОТГ, Недогарківської ОТГ, Драбинівської ОТГ, Білоцерківської ОТГ, Засульської ОТГ, Пришибської ОТГ, Великобагачанської ОТГ, Клепачівської ОТГ, Решетилівської ОТГ, майбутньої Опішнянської ОТГ, а також з міст Миргород, Гадяч, Кременчук, Хорол, Горішні Плавні.

Після завершення навчальних семінарів учасникам заходів буде надана консультативна підтримка експертів проекту у розробці власних проектних пропозицій та пошуку можливостей для залучення додаткових ресурсів у громаду.

Довідка

Проект «Запуск регіонів: планування і менеджмент» є частиною ініціативи «Запуск Регіонів» Українського інституту міжнародної політики щодо реформи децентралізації, розвитку регіонів та наближення стандартів Європейського союзу для України в сфері регіонального розвитку, місцевого самоврядування та підвищення прозорості та відповідальності місцевої влади.

Проект «Запуск регіонів: планування і менеджмент» здійснюється Українським інститутом міжнародної політики у співпраці з Міністерством регіонального розвитку та Центром розвитку місцевого самоврядування (м. Суми) за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]