Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Залучення працівників до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні
2020-06-03

Відповідно до частини першої ст. 71 Кодексу законів про працю (далі КЗпП), робота у вихідні дні забороняється. Така заборона поширюється на залучення працівника до роботи не в загальний вихідний день — неділю, а у вихідний день конкретного працівника та у святкові і неробочі  дні, перелік яких встановлено ст. 73 КЗпП. Залучення працівників до роботи у вихідні дні та святкові і неробочі дні (ч. 3 ст. 73) допускається у випадках та в порядку, передбачених ст. 71 КЗпП.

Згідно зі ст. 72 КЗпП та ч. 3 ст. 107 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися,  за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. Тобто, для видання наказу про роботу у вихідний день необхідна: фактична підстава, передбачена частиною другою ст. 71 КЗпП; дозвіл виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації; згода сторін на спосіб компенсації роботи у вихідний день.

У наказі про роботу у вихідний день обов’язково зазначається: підстава залучення працівників до роботи; прізвища, імена, по батькові і посади всіх працівників, які працюватимуть у цей день; спосіб компенсації за роботу у вихідний день кожному. Наказ доводиться до відома працівників, які залучаються до роботи у вихідний день.

Якщо сторони виберуть грошову компенсацію, оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами ст. 107 КЗпП, яка регулює оплату роботи у святкові та неробочі дні (частина друга ст. 72 КЗпП), тобто оплачується в подвійному розмірі, залежно від умов оплати праці в такому порядку:

  • відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;
  • працівникам, робота яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;
  • працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий та неробочий день провадилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму. 

При цьому згідно з ч. 2 ст. 107 КЗпП оплаті в подвійному розмірі підлягають тільки години, фактично відпрацьовані працівником у святковий чи неробочий день.

Головний спеціаліст – інспектор праці    

відділу праці управління соціального

захисту населення

Олександр Острянин

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]