Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Вільні творять майбутнє
2016-11-20

«Вільні творять майбутнє»…  Під такою назвою у Миргородській міській публічній бібліотеці для дорослих ім. Д. Гурамішвілі діє виставка літератури, присвячена Дню Гідності і Свободи, що складається з 4 рубрик: «Революція гідності. Як це відбувалося», «Життя – як пісня, що не віддзвенить», «Герої, що у вічність відійшли» та «З Україною в серці».

Матеріали періодичних видань, запропоновані відвідувачам з ілюстрованих журналів «Країна», «Віче», «Український тиждень», висвітлюють хронологію Революції  Гідності, починаючи з мирного мітингу 21 – 22 листопада 2013 року до трагічних подій січня - лютого 2014 , коли власне почався відлік загиблих – тих, кого потім назвали Небесною Сотнею.

Публіцистичні твори черкащанина Анатолія Бриченка «Євромайдан очима учасника подій» та «Рік 2014 – й» містять багатий фотоматеріал, власні оцінки, роздуми автора й розповіді про особисті зустрічі з майданівцями.

Глибокий академічний аналіз подій новітньої історії України наведений у історіографічній праці авторського колективу Інституту історії України Національної Академії Наук України під кер. Г. Боряка «25 років незалежності: нариси історії творення нації та держави», матеріали якої дають змогу уважному читачеві оцінити досвід державотворення незалежної України після 1991 року аж до сьогодення.

У поетичну збірку «Небесна сотня воїнів Майдану», крім віршів, насичених глибоким духовно – патріотичним настроєм, авторка Тетяна Домашенко включила алфавітний перелік 116 українців, що загинули (померли від ран) у вирі революційних подій 2014 року.

Особливий інтерес викликає книга «Борітеся – поборете! Поетика революції». Високо якісна поліграфія, художнє оформлення  доповнюють сприйняття збірки, до якої увійшли 40 віршів поетів ХІХ – ХХІ ст., поєднаних однією ідеєю – боротьби  за незалежність і свободу України. Особливо, по – новому  сприймаються  вірші класиків – Т. Шевченка, Л. Українки та І. Франка, надзвичайно актуально звучать твори  П. Тичини (їх у збірці найбільше, шість)  періоду 1918 – 1923 та 1943 рр., О. Олеся, О. Теліги. Загалом настрій збірки різний: від туги за загиблими в нерівній боротьбі («Я не був героєм і хотів лиш жити, Але пульс зупинився від пострілу ката. Навіть мертвим я не покину битву, я й з  неба вам буду допомагати..» Андрій Любка, 2014 ) до світлої віри в нездоланність нашого народу («Народе мій! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій  народ!»   В.Симоненко,1962)

Саме такі інформаційно та емоційно насичені, художньо досконалі твори підтримують почуття Гідності і Свободи у читачах, спонукають до роздумів про історичне минуле та майбутнє, про долю держави, надихають до боротьби.

Нагадаємо, що День Гідності і Свободи установлений в Україні 21 листопада Указом Президента України від 13 листопада 2014 року № 872/2014 «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору»

Вони крокують поруч – Гідність ( як усвідомлення людиною свого громадського обов’язку) і Свобода ( як відсутність політичного гноблення, утиску обмежень у суспільно - політичному житті). Саме почуття власної гідності і внутрішньої свободи робить людину справді вільною, рішучою у досягненні своєї мети, а тільки вільна людина творить майбутнє.

Ірина Карач,

бібліограф Миргородської міської бібліотеки

для дорослих ім. Д.Гурамішвілі

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]