Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Відбувся плановий виконком
2015-05-20

Відбулося планове засідання виконавчого комітету. Вів засідання міський голова Сергій Соломаха. Серед передбачених питань порядку денного йшлося, зокрема, про сплату податків до бюджету міста та заходи щодо їх збільшення. Доповідала начальник Миргородської ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області ДПС Наталія  Молочко.

Вона проінформувала, що заплановані на січень-квітень 2015 року показники виконано по всіх податках і зборах. Також досягнуто збільшення надходжень в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 1,3 млн. грн., або 6,6%.

Основну суму надходжень забезпечено по чотирьох податках та платежах:

  • податку на доходи фізичних осіб – 11,6 млн. грн., або 54,1% загальних надходжень;
  • платі за землю – 3,7 млн. грн., або 17,2%;
  • єдиному податку – 2,7 млн. грн., або 12,6%;
  • акцизному податку – 1,7 млн. грн., або 8,1%.

За 4 місяці 2015 року до бюджету міста надійшло 21,4 млн. грн.. податків, зборів та обов’язкових платежів. Бюджетні призначення виконано на 110,8%. Додаткові надходження склали 2,1 млн. грн. (план – 19,3 млн. грн.). Збільшення надходжень досягнуто в основному за рахунок запровадження в поточному році ряду нових податків – акцизного податку (надходження 1,7 млн. грн.) та податку на нежитлову нерухомість (надходження 646,0 тис. грн.).

Також позитивну динаміку забезпечено по платі за землю на 840,6 тис. грн., або 29,6%.

Наповнення дохідної частини бюджету в 2015 році в затверджених обсягах та суттєве збільшення надходжень можливе лише за умови залучення наявних резервів та шляхом тісної співпраці податкових органів , міської ради та її служб.

Оскільки податок на доходи фізичних осіб залишається бюджетоутворюючим податком для бюджету міста миргородською ОДПІ було організовано широкомасштабну деклараційну  кампанію. Під час кампанії декларування за 2014 рік отриманий 18,1 млн.грн доходу та буде сплачено податку 0,6 млн.грн. З метою залучення до декларування громадян, які на території м. Миргорода отримують доходи без сплати податків (здача квартир в оренду, надання різного виду послуг, в т.ч. і репетиторських) на засіданні рад мікрорайонів при Миргородській міській раді  розглядалося питання надання головами рад мікрорайонів до Миргородської ОДПІ інформації щодо вищевказаних громадян. При цьому секретарям рад мікрорайонів було вручено запити про надання такої інформації. Інформацію до Миргородської ОДПІ надано не було жодною радою.

Відповідно Миргородська ОДПІ позбавлена можливості залучити даних громадян до оподаткування ПДФО .

Також було проаналізовано діяльність квартирних агентств на території міста. За даним видом діяльності офіційно зареєстровано 8 підприємців. Згідно вимог Податкового кодексу у випадку коли даними СГД здається в найм житло будь-якого громадянина, цей підприємець виступає посередником та є податковим агентом при виплаті доходу власнику квартири. Дохід повинен оподатковуватись за ставкою 15% та відображатись у звітності до ОДПІ.

Разом з тим неутримання податку і його приховування є порушення законодавства за яке передбачено відповідальність. Лише 2 СГД відобразили виплату доходів в незначній кількості. А саме Туренко В.А – 6 громадянам, СГД Микитенко О.М. – 4 громадянам. Підприємці Середа І.Є, Димов А.С, Тулаєва В.І, Цикало Л.О, Даценко Л.Г взагалі жодної квартири в найм не здали. Зрозуміло, що в умовах курортного міста це неправдиві дані, тому є пропозиція заслухати даних підприємців на комісії міської ради, провести відповідні рейди та у випадку не реагування направити відповідні подання до Миргородської ОДПІ для проведення фактичних перевірок.

В даний час Миргородською ОДПІ проводиться робота по виявленню фізичних осіб - платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які використовують нерухомість з метою одержання доходів. Відсутність відповіді про громадян, що здають житло в оренду позбавляє Миргородську ОДПІ залучити до оподаткування цю категорію громадян.

Доповідач запропонувала  зобов'язати голів рад мікрорайонів надавати  інформацію на запити Миргородської ОДПІ про громадян, що здають житло в оренду для залучення до оподаткування податком на нерухоме майно та в подальшому інформацію про громадян, що отримують доходи без сплати податків (здача житла, надання послуг) .

З 01.01.2015 року вступив в силу пп. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 розділу ІУ ПКУ, а саме  «платниками акцизного податку є особа – суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів ( в тому числі пива)».

Одним із проблемних питань щодо адміністрування даного податку є те, що на території м. Миргорода, здійснюють продаж підакцизної продукції, а саме пива, безліч СГД, які належним чином не звітуються та не сплачують акцизний податок.

Проблемою в їх залученні до оподаткування є те що СГД перебувають на спрощеній системі оподаткування і не зобов'язані вести окремий облік реалізації пива. Але разом з тим зобов'язані сплачувати акцизний податок. Частково ця проблема вирішиться з 01 липня, оскільки необхідно буде придбавати ліцензію та РРО. З 01 липня у податкових органів буде можливість проводити перевірки даних СГД.

На даному етапі з метою повного залучення до оподаткування СГД фізичних та юридичних осіб є доцільним доручити відповідним службам повідомляти ОДПІ про всіх  СГ, які здійснюють діяльність на території м. Миргорода з реалізації алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів.

Незважаючи на неврегульованість законодавства інспекцією вживались заходи по залученню до оподаткування підприємств та підприємців, які ухиляються від оподаткування. Так після граничного терміну подання звітності по податку на нерухоме майно та акцизному податку нами було залучено до оподаткування по акцизу 27 СГД – ФО, по нерухомому майну 14 підприємств, якими було додатково задекларовано  332,5 тис. грн. податку.

Важливим резервом надходжень є погашення податкового боргу. Податковий борг по місту Миргороду станом на 01.05.2015 становив 4508,8 тис. грн. В загальній сумі податкового боргу борг підприємств банкрутів складає 2618,4 тис. грн., або 58,1%.

Проблемним залишається погашення податкового боргу по платі за землю Державного Миргородського гренажного заводу, який станом на 01.05.15 складає 155,3 тис. грн. Підприємство не працює, податки не сплачує, в результаті чого відбувається щомісячний приріст боргу. Пропонуємо заслухати директора Ермідіса К.І. на засіданні тимчасової комісії про перспективи погашення податкового боргу, а також розглянути питання вилучення земельної ділянки.

Нажаль безперспективним залишається погашення податкового боргу по платі за землю підприємств, у яких відсутні активи – ТОВ «Конструктив» - 51,5 тис. грн., ПП. «Центр Груп» -141,4 тис. грн., яким в свій час надавались земельні ділянки в оренду.

Одна з найбільших сум боргу рахується по СГД Завражному І.С. – 574,7 тис.грн. На жаль виконавчою службою вже четвертий рік поспіль здійснюються заходи по реалізації майна боржника.

Пріоритетними напрямками, над якими ми зараз працюємо, є реалізація майна ТОВ "Бест-трейдінг" та погашення боргу в сумі 98 тис.грн. по орендній платі за землю.  Також знаходиться на розгляді в суді позов ОДПІ щодо стягнення боргу по Головатенку М.Г. в сумі 19 тис.грн. ДП «Миргороднафтогазрозвідка» має борг до бюджету міста в сумі 79 тис.грн. Миргородською ОДПІ подано позов про визнання банкрутом підприємства, погашення боргу очікується  за рахунок залучення інвестора.

З метою погашення боргів запропоновано провести заслуховування підприємств боржників спільно з виконавчою службою та податковою інспекцією та визначити реальні шляхи та терміни погашення боргів.

Після обговорення питання, міський голова Сергій Соломаха доручив посилити заходи по збору податків та роботу відповідних служб з боржниками, адже від одержаних податків залежатиме належна життєдіяльність міста.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]