Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
"Велика реставрація" садиби Муравйових-Апостолів
2021-05-19

Пам'ятку архітектури “Палац Муравйових-Апостолів” відібрано до проєкту “Велика Реставрація” за президентською програмою “Велике будівництво”. У першому відборі взяли участь 211 проєктів. Однак частину з них не розглянули, тому що вони є об’єктами комунальної форми власності. До програми допустили 109 проектів. Їх перелік сформували з урахуванням рейтингу та набраних балів, а також середньою оцінкою проєкту, повідомили у Мінкульті.

Зруйнована часом будівля у стилі бароко знаходиться в селищі Хомутець, яке входить до Миргородської міської територіальної громади. Свого часу двоповерховий маєток  належав родині Апостолів. Вони поріднилися з родиною Муравйових, і їх нащадки почали носити подвійне прізвище. На початку XIX ст. маєток, що був у володінні Івана Муравйова-Апостола — письменника, історика та дипломата — нащадка Данила Апостола по жіночій лінії. Із 1806 року він мешкав у Хомутці і саме за нього було перебудовано палац та переплановано парк із барокового на пейзажний.

Двоповерхова споруда, кам'яна, потинькована. Головний вхід підкреслює вежа зі складним дахом. Парадний двір утворюють бічні флігелі з кутовими вежами та мансардним поверхом. Будівля має ознаки бароко з переходом у класицизм, але без портиків, колон, трикутних фронтонів. Усе це робить споруду досить оригінальним зразком садибної архітектури України початку XIX ст., що випадково збереглася до XIX століття.

“Велика Реставрація” виходить на новий етап. Це вагомий крок до порятунку і збереження нашої спадщини. Адже вона невід’ємна частина нашої ідентичності, історії та нас самих. Тому “Велика реставрація” наочний приклад розуміння ваги культури і поступової зміни усвідомлення та ставлення до культури на рівні держави. Обрані об’єкти – лише початок, адже із запуском процесу реставрації – його вже не спинити, що доводить досвід європейських країн”, – прокоментував Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко.

З Полтавщини у перелік проєктів увійшли такі об'єкти:

-Протиаварійні роботи при підготовці до реставрації пам’ятки архітектури національного значення-нежитлової будівлі по вул. Соборності, 42 у м. Полтаві (Кадетський корпус);

-Реставрація об’єкта культурної спадщини національного значення – “Палацу родини Закревських” (будинку, в якому перебував Т. Г. Шевченко), (Навчальний корпус № 3 “Агрономія”);

-Реставрація адміністративної будівлі Управління Служби безпеки України в Полтавській області за адресою: м. Полтава, вул. Соборності, 39;

-Реставрація об’єкта культурної спадщини місцевого значення-“Палацу Муравйових-Апостолів” (Будинок декабристів Муравйових-Апостолів, в якому відбувалися засідання декабристів), розташованого на території пам’ятки історії національного значення “Садиба декабристів Муравйових-Апостолів, кін. XVIII-поч.XIX ст.”.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]