Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Увага! Вживання риби може бути небезпечним!
2020-05-26

У кожного є потреба в білковій їжі, але багато людей замість м`яса воліють наповнювати свій раціон різними сортами риби. Рибу солять, коптять, сушать, смажать, варять — загалом, роблять з нею усе, що дозволяє багата фантазія. Люди впевнені, що риба — джерело цінних мінералів і мікроелементів, проте мало хто замислюється над тим, що риба також може стати причиною зараження людини різними захворюваннями.

Ми вирішили перерахувати найбільш поширені хвороби риб, що представляють загрозу для здоров’я людей.

1.Опісторхоз

Поширений вид гельмінтозу, що зустрічається по всій території України.

Збудником опісторхозу є печінковий сисун, Opisthorchis felineus (котячий дворот), дрібний паразит листоподібної чи ланцетоподібної форми довжиною 8-18 мм і шириною 1,2-2 мм.

Людина заражається цим захворюванням після вживання в їжу погано термічно обробленої хворої риби. Ця паразитарна інвазія характеризується хронічним перебігом з переважним ураженням жовчних утворень, печінки і підшлункової залози (органів гепатопанкреатичної зони).

Які риби хворіють: плотва, язь, ялець, короп, карась, сазан, лящ.

2.Дифілоботріоз

Ще одне біогельмінтозне захворювання, додатковими хазяями в циклі розвитку яких є риби-хижаки — харіус, минь, щука, сига, форель, йорж і т. п. Хворобу спричинюють стьожкові черви, які локалізуються в тонких кишках м’ясоїдних тварин, хутрових звірів, іноді свиней, ведмедів, а також людини.

Як протікає хвороба: личинка поселяється в кишечнику людини і збільшується в розмірах (від 2 см до декількох метрів). Стьожковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, у нього сильно болить живіт, спостерігаються блювотні позиви, нудота і діарея.

3.Постодиплостомоз

Паразитарне захворювання, яке характеризується чорними плямами на тілі, черевці, зябрах, плавниках риб. Ці плями — лакмусовий папірець, що показує, де саме відклали свої яйця паразити. Хвороба поширена в ріках, водосховищах і ставках. Заражаються прісноводні риби – короп, сазан, лящ, плітка, товстолобик, окунь. Особливо сприйнятливі мальки й цьоголітки. Інвазію поширюють птахи. Джерелом зараження є хвора риба.

Збудник: біогельмінт плоскої форми

Як протікає хвороба: дані паразити живуть в кишечнику чапель, через послід птахів, які потрапляють у воду, відбувається зараження риб. Якщо на тілі риби мало чорних плям, її допускають до продажу, для людини вона не небезпечна. Однак, щоб виключити можливість зараження, краще не вживати рибу в сирому вигляді.

4.Нанофієтоз

Хвороба спричинюється трематодами. Збудник – біогельмінт. Після потрапляння яєць паразита з фекаліями дефінітивних хазяїв у водойми відбувається їх подальший розвиток. Риби, частіше лососеві, є додатковими хазяями. В їхньому тілі (мязи черевних плавців, голови, зябра, нирки, печінка) личинки перетворюються на метацеркаріїв.

Як протікає хвороба: у людини, що з’їла хвору подібним захворюванням рибу, спостерігаються напади нудоти і блювання, рідкий стілець, сильні кольки в животі, діагностується яскраво виражена слабкість в організмі.

5.Метагонімоз

Хвороба спричинюється трематодою, що локалізуються в тонких кишках собак, котів, свиней, людини. Проміжними хазяями є прісноводні молюски, а додатковими – риби (в’язь, короп, амурський сом, амурський лящ, краснопірка, карась, товстолобик, пічкур). У тілі додаткових хазяїв метацеркарії живуть у лусці, плавцях, зябрах, а також у підшкірно-жировій клітковині та м’язах.

Як протікає хвороба: трематоди, потрапляючи в організм людини, локалізуються в області кишечника. У пацієнта спостерігаються сверблячі висипання, підвищена температура, нудота, слабкість.

6.Анизакідоз

Хвороба морських риб, спричинюється личинками нематод. Вони локалізуються у внутрішніх органах і скелетних мязах: під серозними оболонками порожнини тіла, печінки, кишок, у поверхневих і глибоких шарах м’язів.

Дефінітивними хазяями нематод є рибоїдні птахи, морські ссавці (тюлені, моржі, морські котики, електричний скат, манта) або хижа риба. В їхніх кишках розвиваються статевозрілі паразити. Додаткові хазяї (форель, камбала, сардина, нототенія, сьомга, кета, оселедець, морський карась, скумбрія, мойва, сріблястий хек, зубатка, сайра, горбуша, тюлька) заражаються при поїданні ракоподібних, в організмі яких є личинки паразитичних червів. Наземні м’ясоїдні тварини і людина – тупикові хазяї, в організмі яких личинки не розвиваються до статевозрілої стадії. Однак при проникненні личинок гельмінтів в організм людини вони потрапляють у кишки або шлунок, травмують слизові оболонки і спричинюють тяжку форму ентериту та алергічні реакції.

Профілактика біогельмінтозів полягає у дотриманні встановлених правил копчення, соління, заморожування, термічної обробки риби у домашніх умовах та включає в себе комплекс правил, головними із яких є:

- рибу їсти добре провареною або прожареною (шматками, готувати не менше 20 хвилин);

- рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом її необхідно обережно випотрошити, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, та не забруднити м’язи риби його вмістом;

- в домашніх умовах солити рибу 12-14% розчином солі до ваги риби не менше 2 тижнів;

- не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- не вживати морожену рибу у вигляді «строганини»/«патанки», корейської рибної страви «хе», а також свіжозловленої («парної») риби. Необхідно ретельно мити руки і кухонний інвентар після обробки сирої риби. Не слід пробувати на вміст солі сирий рибний фарш.

- не слід згодовувати котам, собакам і свиням сиру рибу або її залишки.

Але головним правилом залишається купувати рибу потрібно, тільки ту, що реалізовується на ринку чи в магазині та має відповідні документи про проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

 

Миргородське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]