Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
УІНП розпочинає інформаційну кампанію до 8–9 травня новим роликом з циклу «Війна і міф» про ленд-ліз
2022-05-05

8 і 9 травня Україна відзначатиме День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Український інститут національної пам’яті розпочинає інформаційну кампанію до пам’ятних дат новим роликом із циклу «Війна і міф». Восьмий рік поспіль Україна на державному рівні послідовно впроваджує європейський підхід до пам’яті про Другу світову війну. Ми вшановуємо всіх борців із нацизмом та всіх жертв цього найкривавішого конфлікту в історії людства. Водночас для нас пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади і змови двох тоталітарних режимів – нацизму і комунізму.

Цього року Україна відзначає 8–9 травня в умовах повномасштабної військової агресії Росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Для українців протистояння російській агресії – це боротьба за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда, який заради досягнення мети не гребує ані воєнними злочинами, ані злочинами проти людства. У 1939–1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому традиційне гасло цих пам’ятних днів «Пам’ятаємо – перемагаємо!» цього року на державному рівні дещо видозмінене і звучить так: «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!».

З огляду на те, що Росія системно перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом, і ці дії набувають особливого розмаху до 9 травня, Український інститут національної пам’яті підготував та оприлюднив підбірку ключових смислів, важливих для розуміння і пам’ятання Другої світової війни.

Також Верховна Рада України ухвалила постанову про Заяву Верховної Ради України «З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом». Інститут долучився до підготовки документа.

До пам’ятних дат Український інститут національної пам’яті продовжує відеопроєкт «Війна і міф», який розвінчує найпоширеніші радянські та російські міфи про Другу світову війну і День перемоги. У попередні роки в межах циклу вже вийшло 5 відео, які можна переглянути на офіційному ютуб-каналі інституту.

Цьогорічну інформаційну кампанію інститут розпочинає новим роликом, який спростовує міф, що західна допомога за програмою ленд-лізу була незначною, і Радянський Союз міг перемогти у війні з гітлерівською Німеччиною і без допомоги союзників. Насправді підтримка СРСР за програмою «ленд-ліз» стала одним із вирішальних факторів перемоги. Союз отримував її вже з осені 1941 року. Допомога союзників відіграла вирішальну роль у битві за Москву. А знамениті льотчики-аси Червоної армії, як от Олександр Покришкін чи Амет-Хан Султан, літали на американських літаках. Сьогодні тема ленд-лізу знову актуальна для України, тільки тепер для відбиття російської агресії.

Міф «Західна допомога за програмою ленд-лізу була незначною». УКР субтитри.

Над роликом працювали Зоя Бойченко, Тетяна Бойко, Володимир Тиліщак, Вікторія Яременко. Наукова консультація – Максим Майоров, Валентина Охлопкова. У відео використані матеріали документальної фотовиставки «Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда». А також – матеріали книги «Війна і міф: невідома Друга світова», а саме стаття авторства Ростислава Пилявця про міф «Західна допомога за програмою ленд-лізу була незначною). Відео створене студією Prosto production.

Найближчим часом цикл продовжать ролики, які спростують міфи про визволення України та що в Радянському Союзі після перемоги ніхто і ніщо не були забуті.

Український інститут національної пам’яті

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]