Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Ти маєш право знати, як отримати паспорт громадянина України вперше
2019-04-11

            Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України відповідно до статті 21 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» Паспорт є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України.

Паспорт громадянина України оформляється особам, які не досягли вісімнадцятирічного віку, на чотири роки, а особам, які досягли вісімнадцятирічного віку, - на кожні 10 років.

Паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.

Оформлення та видача паспорта для тих, хто отримує вперше, тобто для 14-річних - безкоштовна.

Паспорт громадянина України вперше видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його отримання.

Для того, щоб оформити паспорт вперше особі, яка досягла 14 років необхідно звернутися до підрозділу Державної міграційної служби за місцем реєстрації або до центру надання адміністративних послуг за місцем реєстрації або до центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ».

До паспорта громадянина України у формі картки вноситься така інформація: назва держави; назва документа; ім’я особи; стать; громадянство; дата народження; унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі; номер документа; дата закінчення строку дії документа; дата видачі документа; уповноважений суб’єкт, що видав документ (код); місце народження; відцифрований образ обличчя особи; відцифрований підпис У разі, коли особа не має місця проживання, за адресою якої вона може бути зареєстрована, та з певних причин не може або не бажає отримувати статус бездомної особи, або знята з реєстрації місця проживання, слід звернутися до територіального підрозділу ДМС України, центру надання адміністративних послуг, центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за останнім зареєстрованим місцем проживання або за фактичним місцем проживання.

Для отримання послуги з оформлення паспорта громадянина України необхідно звернутися до територіального підрозділу за місцем проживання та надати необхідні документи: свідоцтво про народження; оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України); документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів): про місце проживання - довідку органу реєстрації встановленого зразка; довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття.

Слід зазначити, що фото для оформлення паспорта громадянина України не потрібне, адже працівники міграційної служби засобами зв'язку ЄІАС УМП під час прийому відцифровують образ обличчя особи, підпис особи та відбитки пальців рук. Тут же скануються всі потрібні документи.

Довідково повідомляємо, що завдяки сервісу "Електронна черга" громадяни можуть записатися в чергу для оформлення документа, заздалегідь заповнити всю необхідну інформацію, що скоротить час особистого візиту до підрозділу ДМС, а також сплатити послугу онлайн. Записатися в чергу громадянин України може особисто через веб-сайт Державної міграційної служби (ДМС). Після запису в електронну чергу та внесення інформації про заявника формується QR-код, який потрібно роздрукувати та пред’явити при відвідуванні підрозділу міграційної служби. Сервіс дозволяє обрати регіон, дату й час відвідування територіального підрозділу ДМС.

Після подання необхідного пакету документів заявник має змогу перевірити стан оформлення паспорта онлайн. Перевірити стан оформлення паспорту у вигляді картки (ID) можна через веб-сайт Державної міграційної служби. Для цього слід ввести дані документа, на підставі якого здійснювалось оформлення (свідоцтво про народження). Та перевірити стан оформлення паспорту.

Відповідно до вимог чинного законодавства, кожна особа, яка досягла 14-річного віку, повинна своєчасно оформити паспорт громадянина України, проте на практиці нерідкісні випадки оформлення основного документа, який підтверджує громадянство та засвідчує особу, зі значними запізненнями. Таке порушення паспортного режиму не лише обмежує права та соціальні гарантії неповнолітньої особи, а й значно ускладнює роботу органів міграційної служби, особливо у періоди здавання іспитів із ЗНО.

Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання тягнуть за собою попередження. Правопорушення вчинені особою повторно протягом року, то тягнуть за собою накладення штрафу у сумі від 17 до 51 грн.

Якщо у Вас виникли якісь питання виходячи зі змісту даної статті або інші, що потребують юридичної консультації, звертайтесь у Миргородське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Миргород, вул. Гоголя, 165, каб. №9, 10. Години праці з 09.00 до 18.00 окрім вихідних та святкових днів, контактний телефон (05355) 5 09 21. Консультації безкоштовні для всіх.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]