Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Туберкульоз - серйозна загроза для здоров’я
2017-03-24

Щорічно  24 березня у всьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. Саме в цей день у 1882 -му році в Берліні лікар Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка і до цього часу загрожує кожному з нас. Туберкульоз - це важке інфекційне захворювання, яке має тисячолітню історію, але подолати його ще в жодній державі світу не вдалось. На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національної приналежності чи соціального становища.

Туберкульоз уражає всі органи й системи людського організму, та найчастіше він виявляється в легенях. Джерело інфекції–хвора людина (на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), а також заражені продукти тваринного походження, грунт в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу. Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним та контактно побутовим шляхом. Бактерії туберкульозу можуть виділятися під час кашлю, з слиною, а також під час розмови. Зараження може відбуватися під час безпосереднього контакту з хворим,

через забруднені предмети вжитку –книги, рушники, посуд, продукти, особливо молочні. За добу хворий з легеневою формою туберкульозу виділяє 15 -20 млн. бактерій туберкульозу. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб. Збудник туберкульозу дуже стійкий до впливу навколишнього середовища : у грунті зберігається до 1-2 років, у вуличному пилу –до 10 діб, річковій воді –до 5 міс., в умовах кімнатної температури (темному місці) залишається життєздатним протягом 4 міс., при розсіяному світлі –до 1,5 міс. Ультрафіолетове проміння вбиває його через 2-3 хв., кип’ятіння –протягом декількох хвилин.

Як багато хворих на туберкульоз? Згідно статистичних даних в 2016 році по Україні  зареєстровано 13606 випадків туберкульозу органів дихання , по Полтавській області  -438 випадки. В Миргородському районі зареєстровано 33 випадки вперше виявленого туберкульозу органів дихання . Відмічається незначне збільшення показників смертності від туберкульозу

За 2016 рік по Миргородському району померло 8 осіб,  проти 6 за 2015 рік. Туберкульоз – підступна хвороба, і може довго протікати безсимптомно. Тому з метою своєчасного виявлення туберкульозу дорослі та підлітки повинні проходити флюорографічне обстеження щорічно.

Найдієвішим методом захисту від туберкульозу серед дітей визнано щеплення спеціальною вакциною (БЦЖ), котре проводиться ще в пологовому будинку. А потім роблять повторне щеплення (ревакцинацію) в 7 років. Дорослим не проводять вакцинацію проти туберкульозу, але надійним методом профілактики туберкульозу є здоровий спосіб життя, відмова від паління, вживання алкоголю та наркотичних засобів, які послабляють імунітет людини.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких! І пам’ятайте, що найкраще лікування –це профілактика. Не нехтуйте щорічними профілактичними медоглядами.

Приділіть собі увагу і знайдіть час відвідати Вашого сімейного лікаря!

Бережіть себе та близьких, не хворійте!

Помічник лікаря

-

епідеміолога відділення

організації епідеміологічних досліджень

Миргородського МВПЛД ДУ

«Полтавський ОЛЦ ДСЕСУ»

Богданова Наталія Миколаївна

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]