Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Співробітництво адміністрацій і громадських організацій у сфері надання суспільних послуг
2016-09-13

З 5 по 8 вересня 2016 року у Дніпропетровському регіональному інституті державного управління НАДУ при Президентові України (м. Дніпро) проходив навчальний семінар-тренінг для працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування за темою "Співробітництво адміністрацій та громадських організацій у сфері надання суспільних послуг". Семінар проходив у рамках відповідного проекту, що реалізується в Україні у Дніпропетровській та Львівській областях у співпраці з Асоціацією "Час. Простір. Ідентичність" та іншими партнерами за підтримки Польсько-Канадської Програми підтримки демократії, співфінансованої з програми Польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

Участь у семінарі взяло 40 працівників різних органів влади з 8 областей України: Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської, Харківської, Херсонської, Донецької, Кіровоградської, Черкаської областей. Миргород на семінарі представляв начальник відділу інформаційного забезпечення виконавчого комітету Миргородської міської рали Віталій Логвин.

Метою семінару є поширення польського досвіду делегування завдань від органів публічної влади громадським організаціям за Моделлю делегування суспільних послуг (Model Kontraktowania Usług Społecznyh, MKUS), теоретична та практична підготовка працівників органів влади до делегування повноважень неурядовому сектору в умовах децентралізації в Україні. Крім цього, протягом тренінгу був презентовано успішний досвід тестування Моделі в Україні та Польщі.

У відкритті семінару 5 вересня 2016 р. взяли участь директор ДРІДУ НАДУ Серьогін Сергій Михайлович, польські колеги-координатори проекту Томаш Чубара та Антоній Соболевський, координатор Офісу реформ у Дніпропетровській області Олена Тертишна, секретар Дніпропетровського регіонального відділення Асоціації міст України Сергій Квітка, модератори та експерти проекту.

Перший день семінару-тренінгу був присвячений аналізу політико-правових передумов реалізації Моделі делегування суспільних послуг, нормативно-правовому регулюванню цієї діяльності у Польщі (Закон РП про суспільно корисну діяльність і волонтерство, 2003 р.) та законодавчим можливостям vs. викликам в Україні. Учасники не оминули питання децентралізації влади в Україні, делегування завдань територіальним громадам. Особливе місце у теоретичній площині та дискусії мало питання ролі третього сектора (неурядових організацій) у розвитку громад.

Другий день був присвячений опануванню типів делегування суспільних послуг за Моделлю, розробленою у Польщі. Зокрема, детально на теорії та практиці (практичні кейси) було вивчено реалізацію цього типу делегування послуг у Польщі та презентовано досвід тестування Моделі за типом делегування послуг в Україні. Крім цього, особливою родзинкою дня стала презентація системи адміністративно-територіального устрою у Республіці Польща головою Асоціації "Час. Простір. Ідентичність", експертом у сфері делегування повноважень та ефективного функціонування органів місцевого самоврядування Антонієм Соболевським.

Темами третього дня семінару-тренінгу були: Делегування управління інституцією, Кооперативне вирішення проблем, Методологія впровадження моделі, Інструменти планування та підготовки до змін. Модель делегування суспільних послуг та чотири його типи були представлені не лише теоретично, а й на прикладі кейсів Польщі та України. Цікавим прикладом регрантингу є місто столичне Варшава із делегованим завданням організації святкування 70-ї річниці Варшавського Повстання у 2014 р. "63 заходи на 63 дні Варшавського Повстання" та організація туристично-краєзнавчої діяльності у місті Лодзі шляхом регрантингу. Тип делегування послуги детально розглянуто на прикладі міста Бялоград, проект "Міське репетиторство для дітей із малозабезпечених родин", організація туристичних послуг у місті Устка та інші польські приклади. Делегування управління інституцією розглянуто на кейсах передачі школи в м. Щецин в управління громадської організації батьків, передача центру зайнятості в Поліце та ін., а також український досвід передачі спортивної школи у м. Зеленодольську в управління спортивному товариству. Кооперативне розв'язання проблем на практиці продемонстровано прикладом міста Свиноустя, у якому комплексно вирішували проблему безхатченків та алкоголізму безхатченків. Наступним кроком в опануванні Моделі делегування суспільних послуг є вивчення механізму та етапів реалізації, основних дій, які мусить зробити орган влади до того, під час і після делегування завдань.

Четвертий день завершив семінар-тренінг з вивчення теорії та практики делегування суспільних послуг від органів публічної влади до громадських організацій. Учасники завершили опанування механізмами та інструментами планування, впровадження змін та оцінювання (евалюації) їх реалізації громадською організацією. Особливу увагу приділили вивченню процесу стандартизації та встановленню "правил гри" на початку процесу делегування. Брейнстормінг з типів делегування завдань у форматі "Світового кафе" на завершення тренінгу підсумував набуті учасниками знання польського досвіду та особливостей його адаптації в Україні. Учасники також сформували низку пропозицій щодо продовження проекту, зокрема ініціювання консультативного центру та експертного супроводу впровадження Моделі. Команді проекту вдалося перетворити учасників тренінгу на справжніх адвокатів впровадження делегування послуг громадським організаціям в Україні, що може якісно змінити діяльність органів місцевого самоврядування на наших територіях.

9 вересня 2016 р. відбулася Всеукраїнська конференція за міжнародною участю "Співробітництво адміністрацій та неурядових організацій у сфері надання суспільних послуг", що стала своєрідним підсумуванням відповідного польсько-українського проекту, у рамках якого 10 українських органів місцевого самоврядування вивчали досвід Польщі у передачі повноважень від органів влади громадським організаціям і тестували Модель делегування суспільних послуг.

 

 

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]