Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Спалювання сухої трави: загрози і покарання
2021-03-31

З настанням теплої і сухої погоди населення почало активно випалювати минулорічну траву і на присадибних ділянках, і на відкритих територіях. Протягом лише п’яти останніх днів (з 26 по 30 березня) в Полтавській області сталося 132 пожежі, вигоріло 323 га сухої рослинності та очерету. На жаль, не обійшлося цього року і без нещасних випадків.

29 березня поблизу смт Чорнухи Лубенського району на земельній ділянці власного домоволодіння було виявлено тіло 62-річного господаря. За попередніми даними, чоловік загинув внаслідок необережного поводження з вогнем під час спалювання пожнивних залишків кукурудзи. Для встановлення причини смерті тіло загиблого направлено до Лохвицького обласного бюро СМЕ.

30 березня в с. Мелешки Петрівсько-Роменської сільської громади Миргородського району на земельній ділянці власного домоволодіння внаслідок необережного поводження з вогнем під час спалювання пожнивних залишків кукурудзи та сухої трави отримав 80% опіків тіла чоловік 1971 року народження. Потерпілого доставили до Гадяцької міської лікарні, де він помер від отриманих травм.

Тож, зважаючи на зростаючу кількість пожеж, спричинених випалюванням сухої трави, Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації закликає мешканців області суворо дотримуватися правил пожежної безпеки: не випалювати суху траву на відкритих територіях, поблизу лісових насаджень, не спалювати сміття та траву на присадибних ділянках поблизу господарських та житлових будинків.

Такі пожежі є небезпечними як для довкілля, так і для самих людей.

Так, нерідко при випалюванні сухої рослинності, стерні пошкоджуються полезахисні лісові насадження, виникають пожежі в прилеглих лісових масивах, при випалюванні очерету займаються торф’яні пожежі.

Спалювання трави на присадибних ділянках поблизу житлових будинків часто переростає в неконтрольоване горіння, внаслідок чого загоряються житлові та нежитлові будівлі, отримують опіки та гинуть люди.

Випалювання трави поблизу автодоріг погіршує видимість водіям та може спричинити дорожньо-транспортну пригоду.

А ще подібні пожежі завдають великої шкоди ґрунту, повітрю, рослинному та тваринному світу, зменшують біорізноманіття, порушують природну рівновагу. Це негативно впливає на екосистему та призводить до її руйнування (знищення рослин, комах, птахів, тварин, деградація ґрунту).
  З метою запобігання виникненню пожеж в екосистемах за дорученням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій незабаром в територіальних громадах області проводитимуться спільні профілактичні рейди, під час яких будуть виявляти порушників та притягувати їх до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається штраф у сумі від 3 060 до 6 120 грн, а на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн.

За підпал трави природно-заповідного фонду штраф для громадян складає від 6 120 до 12 240 грн, а для посадовців – від 21 420 до 30 600 грн.

Якщо ж ви стали свідком безупинного розповсюдження вогню на відкритих територіях, обов’язково повідомте до пожежно-рятувальної служби за номером 101.Тож важливо звертати увагу оточуючих на проблему. Розповідайте своїм близьким, друзям та сусідам про наслідки, до яких призводить спалювання. Поширюйте цей допис, щоб якомога більше людей прийняли правильне рішення – не спалювати, а компостувати.


 

Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації

ОГОЛОШЕННЯ
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
     
Відбудеться засідання Громадської ради

19.04.2024 року о 14:30 в залі засідань міської ради відбудеться засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Миргородської міської ради.

     
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 16 квітня 2024 року

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]