Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Сказ на Миргородщині
2017-12-19

Останнім часом на Полтавщині все частіше почали з’являтися повідомлення про випадки нападу бродячих собак та котів на людей. А в сільській місцевості селяни скаржаться про напади диких лисиць на свійську худобу та птицю. Трапляється, що після нападу в постраждалих тварин підтверджується страшний діагноз – сказ.  Останній випадок сказ бродячого кота зафіксовано на території Шахворостівської сільської ради Миргородського району. В грудні 2017 року хвора тварина покусала громадянку с. Шахворостівка.

Наразі епідемічна ситуація зі сказу в Україні є неблагополучною. Щорічно від 70 до 90 тисяч громадян звертаються за медичною допомогою з приводу укусів тварин або тих, які мали контакт з хворими домашніми та сільськогосподарськими тваринами. Так, у 2015 році в Україні захворіли шестеро осіб, а в 2016 – троє. Всі випадки захворювань закінчились летально.

– Сказ – гостра інфекційна хвороба, яка передається людині від хворих на сказ тварин. На сказ хворіють усі дикі та домашні тварини, а також гризуни і кажани. Найчастіше людина інфікується від котів, лисиць і собак. Збудник сказу міститься в слині хворої на сказ тварини і потрапляє до організму людини разом зі слиною при укусі або попаданні слини на шкіру та слизові оболонки рота, носа й очей.

Ознаки захворювання у тварин різні, але найперше – у хворої на сказ тварини кардинально змінюється поведінка. Дикі тварини, особливо лисиці, з’являються в населеному пункті відкрито, втративши страх і обережність, вдень нападають на зустрічних тварин або людей. Домашні тварини можуть боятися світла: вони ховаються по кутках, погано їдять, втікають із дому. Потім виникає посилене слиновиділення, з’являється агресія – тварина прагне вкусити всіх, хто потрапить в поле її зору: інших тварин, людину, навіть хазяїна. На жаль, лікування від сказу не існує, тварина гине за кілька днів після появи перших симптомів.

У людини інкубаційний період може тривати від 30 днів до року. Якщо ви хочете зберегти своє життя, вам потрібно обов’язково зробити щеплення від сказу протягом доби після укусу скаженої тварини. Але іноді трапляється так, що людина не знає, інфікована тварина, яка її вкусила, або ж ні. В цьому випадку лікарі теж радять зробити щеплення про всяк випадок.

Отже, аби уникнути цього небезпечного захворювання, потрібно бути обережними по відношенню до тварин зі зміненою поведінкою, категорично забороняється брати до рук хворих, диких  та домашніх тварин, приносити їх у житлові приміщення та інше. Власникам домашніх м’ясоїдних тварин потрібно  проводити обов’язкові профілактичні щеплення своїх улюбленців проти сказу.

Тільки запобіжні дії та вчасно зроблені щеплення можуть вберегти людей від захворювання на сказ.

Ігор Толстіков,

начальник управління держпродспоживслужби

                                                                                                                 в Миргородському районі

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]