Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Сказ - гостре інфекційне захворювання
2015-05-05

Із початку цього року до травпункту міста звернулася велика кількість людей у зв'язку з тим, що їх покусали тварини. Більшість із них звернулася за медичною допомогою з отримання антирабічних щеплень. Сказ є економічним тягарем для міста у зв'язку з високою вартістю лікування потерпілих, діагностики, епідеміологічного, епізоотологічного нагляду та імунізації тварин.  В умовах  складної економічної ситуації утримувати епідемічне благополуччя досить складно. Тому проблема боротьби і профілактики сказу є не тільки медичною та ветеринарною, а й загальнодержавною.

Потенційним джерелом розповсюдження сказу є бездоглядні собаки та коти, чисельність яких у місті за останні роки не набуває тенденції до    зменшення, а також собаки та коти, власники яких порушують правила їх утримання ( заздалегідь не щеплюють проти сказу). Це у свою чергу сприяє утворення антропургічних осередків сказу (міського типу, коли хворі на сказ тварини мешкають безпосередньо в населених пунктах).

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) - гостра інфекційна хвороба людини та тварин, яка вражає центральну нервову систему і завершується летально.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці  - 41,4%) чи домашніх тварин (коти - 21,8%, собаки - 15,3%), а також сільськогосподарських тварин (20,2%).

 Інкубаційний період сказу триває досить довго - у середньому 1-3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування практично неможливим (зафіксовано лише три науково підтверджені випадки одужання після прояву симптомів).

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з'являються у населених пунктах, нападають на людей та тварин. З метою попередження сказу ветеринарною службою ведеться боротьба зі сказом серед собак та котів шляхом профілактичної вакцинації. Якщо несвоєчасно проведені щепленнях, які здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю.

Потрібно пам'ятати, що ефективним засобом боротьби проти сказу є лише щеплення: лікування хворих на даний час не розроблено.

 Із метою комплексного здійснення та посилення заходів боротьби і профілактики сказу серед тварин, запобігання захворюванням на сказ серед людей Миргородська міська державна лікарня ветеринарної медицини постійно здійснює щеплення домашніх тварин проти сказу, ефективність таких заходів залежить від організації їх проведення та свідомості громадян міста. Хочу звернути Вашу увагу на те, що проблема боротьби зі сказом є не тільки проблемою ветеринарної служби міста, але й усієї громадськості.

Лише спільними зусиллями служб міста, голів вуличних та будинкових комітетів ми зможемо утримувати наше місто вільним від сказу і в майбутньому поставити надійний бар`єр цьому небезпечному захворюванню.

Спеціалістами ветеринарної медицини розроблений "Комплексний план оздоровчих заходів проти сказу у місті Миргороді". Відповідно до нього фахівці ветеринарної служби здійснюють вакцинацію проти сказу всіх домашніх тварин, що утримуються в місті.

Будь ласка, проявіть свідомість і обов'язково зробіть вакцинацію проти сказу своїм домашнім тваринам.

Також власники домашніх улюбленців можуть самостійно надати тварину для щеплення до установи ветмедицини за адресою: вул. Сорочинська, 164.

Наголошуємо, що щеплення тварин здійснюється безкоштовно!

За більш детальною інформацією просимо Вас звертатися в Миргородську міську державну лікарню ветеринарної медицини за адресою: вул. Сорочинська, 164, тел. 4-48-18, 4-48-19.

Адміністрація  міської ветслужби

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]