Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Роз’яснення щодо зміни назв вулиць та провулків
2022-07-25

У Миргородській громаді планують перейменувати вулиці й провулки. Деяким із них, аби позбавитися від впливу радянсько-російських наративів на світогляд українців,  пропонується повернути історичні назви, інші ж – назвати на честь відомих українських постатей, іменами новітніх Героїв у боротьбі з російським агресором (відповідно до рішення виконавчого комітету №165 від 15.06.2022 року). Нині розпочався процес громадських обговорень по перейменуванню вулиць та провулків. У багатьох жителів нашої громади факт зміни назви вулиць та провулків викликав занепокоєння. З метою уникнення непорозумінь, надаємо роз’яснення щодо дій громадян у разі перейменування їх вулиці.

Що стосується реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання

На даний час, реєстрація місця проживання підтверджується Витягом з Реєстру територіальної громади. У разі зміни адреси реєстрації місця проживання, особою безкоштовно протягом 2-х днів отримується Витяг у відділі реєстрації виконавчого комітету Миргородської міської ради або особисто особою з 14 років на порталі Дія. З метою зміни інформації щодо реєстрації місця проживання, у паспорті громадянина України (ID паспорт), посвідках на постійне та тимчасове проживання у вигляді картки, на підставі Витягу особа звертається до міграційної служби. Для відображення у додатку Дія та порталі Дія зміни відповідної інформації, особа звертається до банківської установи та інших установ та організацій. Військовослужбовці, військові пенсіонери та члени їх сімей, які знаходяться на квартирній черзі на житло, особисто отримують нові Витяги.

 Таким чином, після перейменування вулиці, провулку необхідно звернутись до:

  • міграційної служби, щоб зробити зміни про нову адресу у ID картці (особи з паспортними документами у вигляді картки);
  • до відділу реєстрації для отримання нового Витягу;
  • до банківських установ та інших організацій після отримання Витягу.

Що стосується внесення змін у документи на право власності на житло, нерухомість

Чинним законодавством не  передбачена можливість внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно (свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиці, провулку на якій розміщена нерухомість, тому документи залишаються чинними й ніхто не має права вимагати їх заміни.  

Водночас, у разі коли право власності на нерухоме майно зареєстроване відповідно до вимог законодавства, проте не зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно,  власник майна, стосовно якого відбулися зміни в назві вулиці, має право звернутися до органу державної реєстрації із заявою про перереєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Перереєстрація прав на нерухоме майно здійснюється безкоштовно.

Під час продажу або іншого відчуження нерухомого майна, в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва. На вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть нотаріусу таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці не змінюється.

Що стосується юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи- підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Перейменування вулиці є зміною місцезнаходження юридичної особи, фізичної особи-підприємця, що передбачає необхідність внесення змін до відомостей про юридичну особу, фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також змін до установчих документів юридичної особи.

Водночас законодавство не встановлює граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцезнаходження, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» адміністративний збір не справляється   за проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб та їхніх установчих документів, змін до відомостей про фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, пов’язаних із змінами в адміністративно-територіальному устрої України, а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв’язку із зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів.

Після  таких роз'яснень, можна з упевненістю сказати, що складність перейменування вулиці окремі необізнані люди свідомо перебільшують. А тут важливо інше - духовне і патріотичне збагачення. Наші діти та молодь повинні виховуватись не на тотальній брехні і перекрученнях, не на іменах активних борців з Незалежністю України, а на правді, на справжній історії України, вшануванні пам’яті, своїх земляків, Національних Героїв і видатних Українців.

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 23 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]