Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Реформування галузі охорони здоров’я
2018-12-04

Із початку 2017 року в нашій державі розпочалася повноцінна реформа первинної ланки системи охорони здоров’я. Вона є відповіддю на виклики та на реальний стан в якому наразі перебуває система надання первинних медичних послуг населенню. В ході  проведення реформи буде суттєво поліпшена якість профілактичних заходів, з’являться доступні лікарські засоби, необхідне обладнання, будуть створені більш сприятливі умови праці медичних працівників.

Набуває більш вагомого значення реалізація програми профілактики захворювань. Лікар має пояснювати пацієнту як правильно харчуватись, які отримувати щеплення, як стежити за своїм тиском, рівнем цукру в крові і які симптоми у себе шукати. Це стане часткою базових медичних послуг, які будуть надані сімейними  лікарями. Медичні послуги будуть надаватися виключно за клінічними протоколами, яких повинні будуть дотримуватися сімейні лікарі при лікуванні будь-якого захворювання.

Передбачається здійснити низку організаційних заходів щодо забезпечення доступності медичних послуг на рівні «пацієнт-лікар». Роботу буде організовано так, щоб люди хотіли йти до своєї амбулаторії та свого сімейного лікаря, і втрачали мінімум  особистого часу.

Надання медичних послуг на первинній ланці  регулюється окремим Наказом МОЗ України від 19.03.2018 р. № 503 та № 504. Пацієнт або його законний представник та лікар укладають декларацію про вибір лікаря, який за бажанням або потребою може бути змінено, для чого достатньо підписати декларацію з іншим лікарем. Підписання декларації може бути здійснене або самостійно, під час звернення до лікаря, або у віддаленому режимі, використовуючи електронний підпис . Зі свого боку, лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта (наприклад, якщо той систематично не виконує медичні приписи), про що необхідно сповістити пацієнта протягом 10 календарних днів. Невідкладна допомога надається під час прийому (відповідно до режиму роботи) або виклику бригади екстреної (швидкої) допомоги. Всю медичну документацію буде переведено в електронний вигляд. Це розвантажить лікарів, дозволить їм більш якісно та оперативно надавати медичні послуги пацієнтам та унеможливить ситуацію втрати медичних даних пацієнтів. Також це дозволить збирати дані щодо необхідних послуг в окремих районах, більш точно розраховувати тарифи та контролювати якість медичної допомоги.

Лікарі первинної ланки будуть працювати за новою схемою, яка передбачає укладання договору між лікарем та пацієнтом. Сімейний лікар повинен бути автономним, мати комп’ютер, та працювати з електронним реєстром пацієнтів.  Запущений базовий рівень E- Healts з реєстром лікарів і пацієнтів. Усі лікарі мають занести до електронної бази усіх своїх пацієнтів.

        Усі лікарські амбулаторії  КНП «Миргородського міського центру ПМСД» телефонізовані, реєстратури забезпечені мобільними телефонами, підключені до мережі Інтернет. Пацієнти мають змогу попередньо подзвонити, запитати коли буде лікар і записатись на конкретний день і годину. А це значить, що людина приходе до амбулаторії,  витрачає мінімум часу на необхідне спілкування з лікарем і може йти додому. На часі наступний крок - це можливість записуватися до лікаря на конкретний день або годину через мережу Інтернет, і така можливість буде реалізована найближчим часом.

Нова система фінансування охорони здоров’я поступово стає основним механізмом забезпечення функціонування медичної галузі. На зміну командно-адміністративній моделі відносин має прийти контрактна. Це означає, що відносини регулюватимуться договорами про медичне обслуговування населення з чітко визначеними параметрами фінансування результату. В межах зазначених договорів Національна служба здоров’я України (розпорядник бюджетних коштів) діятиме в інтересах пацієнтів (платників податків) як третя сторона-платник, а заклад охорони здоров’я або індивідуальний лікар приватної практики виступатимуть як постачальники послуг.

Постанова КМУ від 25.04.2018 р. № 407 стосується виключно періоду 2018 р., на 2019 р. буде прийнято іншу постанову. Ця постанова визначає, що «зелений список» — це перелік пацієнтів, які підписали декларації про вибір сімейного лікаря ; а «червоний список» — це неперсоніфікована умовна кількість пацієнтів комунального закладу охорони здоров’я, розрахована відповідно до пункту 9 Порядку Реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення. При розрахунку капітаційної ставки до «зеленого списку» (370 грн./рік/1 пацієнта) і застосовуються коригувальні    коефіцієнти, а до «червоного списку» (120 грн./рік/1 пацієнта) без коригувальних коефіцієнтів, який буде діяти до 01.07.2019 р. Надання первинної медичної допомоги з 01.07.2019 року особам, які не заключили декларацію про вибір будуть сплачуватися власним коштом. 

У квітні 2017 року Уряд запустив програму «Доступні ліки». Пацієнти, які страждають на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу чи бронхіальну астму, можуть отримати препарати безкоштовно або з незначною доплатою. Для цього потрібно звернутися до лікаря за рецептом, а потім отримати препарати в аптеці, що долучилася до програми. Слід відзначити, що з 2019 року програма «Доступні ліки» буде повністю доступна для пацієнтів ,що заключили декларацію та мають свого сімейного лікаря («зелений список» пацієнтів).

Наголошуємо на  необхідності  якомога швидше обрати для себе сімейного лікаря та заключити з ним декларацію. Для отримання повного обсягу медичних послуг на первинному рівні .

Сподіваємось, що реформа поліпшить здоров’я та якість життя мешканців нашого міста. Ми  постійно інформуватимемо  миргородців  про стан проведення реформи.

КНП «Миргородський  міський  центр ПМСД»

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]