Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
2019-03-25

За інформацією Держпродспоживслужби України, у 2018 році спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 163 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких захворіло 1899 осіб, у тому числі 1029 дітей (66,8 %), що по кількості спалахів знаходиться на рівні минулого року (у 2018 захворіло 2180 осіб, у тому числі 1457 дітей (54,2 %).

Спалахи реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, за виключенням Закарпатської області. Найбільша кількість спалахів, як і в 2017 році, зареєстрована в Одеській області (32). Значна кількість спалахів, у порівнянні з іншими областями, спостерігається у Львівській області (17), Запорізькій області (10), Вінницькій та Донецькій областях ( 9). Не більше 10-ти спалахів зареєстровано у м. Києві ( 8), Дніпропетровській та Київській (7), Волинській, Миколаївській та Черкаській (6), Кіровоградській, Рівненській, Тернопільській та Харківській (5), Івано-Франківській, Полтавській та Чернівецькій (4), Житомирській, Хмельницькій та Чернігівській по 3, Луганській та Херсонській (2) та Сумській області (1).

Слід зазначити, що у 2018 році змінилася етіологічна структура спалахів, так у 2017 році на першому місці були спалахи вірусної етіології (рота, норавіруси) – 49 (30,1%), то у 2018 році збільшилась кількість спалахів, які викликано сальмонелами –53 (32,5%) проти 38 спалахів у попередньому році), спалахів вірусної етіології зареєстровано 44 (27%). За 2018 рік іншими бактеріальними збудниками викликано 25 (15,3%) спалахів, проти 33 (20,2%) у

2017 році, вірусами гепатиту А – 21 (12,9%) проти 26 (16%) спалахів, 2 спалахи викликано шигеллами, що на рівні попереднього року. У 18 випадках збудника не встановлено (11%).

Виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язане у більшості випадків з об’єктами, що мають важливе соціальне значення, зокрема навчальними закладами, закладами оздоровлення та відпочинку для дітей, об’єктами водопостачання, закладами громадського харчування тощо.

Найбільша кількість спалахів зареєстровано в організованих дитячих колективах, проте слід відмітити, що їх кількість дещо зменшилась, зокрема зареєстровано 89 спалахів, що складає 54,6% від загальної кількості спалахів, при яких постраждало 819 осіб, у тому числі 752 дитини проти 103 спалахів (63%) у 2017 році (1323 особи, у тому числі 1228).

У 2018 році збільшилась кількість спалахів, які пов’язані з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, зареєстровано 51 спалах гострих кишкових інфекцій, захворілих 743 особи, у тому числі 138 дітей (18,6 %) проти 34 спалахів у 2017 році (захворіло 486 осіб), у тому числі 81 дитина (16,7 %).

Серед населення у побуті зареєстровано 23 спалахи, під час яких постраждало 337 осіб, з них 139 дітей (41, 2%) проти 26 спалахів у 2017 році, під час яких постраждало 371 особи, з

них 148 дітей (39%).

Передача збудників інфекції найчастіше відбувалася харчовим 74 (45,4%) та контактно- побутовим шляхами 64 (39,3%).

Сприяли виникненню захворюванням на кишкові інфекції такі фактори передачі збудника, як забруднені руки, посуд, предмети побуту (несвоєчасно ізольовані хворі (носії), як серед персоналу та і дітей а також порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, правил особистої гігієни дітьми.

 

Забруднена вода стала причиною при 6 спалахах, у тому числі один був пов’язаний із водою відкритих водоймищ (постраждало 220 осіб, з них 121 дитина) проти 7-ми спалахів у 2017 році ( 295 осіб, з них 151 дитина).

Причини та фактори передачі не встановлено при 17 спалахах (10,4%).

У ході проведених розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів стали:

грубі порушення санітарного законодавства, зокрема недостатній набір та площа приміщень харчоблоків, порушення поточності виробничих процесів приготування їжі, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для сирої та готової продукції, відсутнє маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв. Відсутність супровідних документів на частину продукції, використання для приготування страв продуктів невідомого походження (під час перевірок були відсутні документи на продукцію або були сфальсифіковані).

Спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби у 2018 році розслідувано 81 випадок захворювання на ботулізм (постраждало 92 особи, у тому числі зареєстровано 46 випадків (55 постраждалих) пов’язано із вживанням рибних продуктів. У 2017 році було розслідувано 88 випадків захворювань на ботулізм (постраждало102 випадки), серед яких 58 пов’язано із вживанням рибних продуктів, у тому числі 29 випадків з промисловим виробництвом.

У 2018 році більша частина рибної продукції, з якою пов’язані захворювання, була приготована самостійно або придбана у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі. Крім того, зареєстровано 15 випадків ботулізму (постраждала 21 особа), пов’язаних із рибною продукцією, яку придбано в магазинах та на офіційних ринках. За результатами розслідування цих випадків походження рибної продукції вдалося встановити лише у 4-х випадках, в інших випадках документи на продукцію не представлено або сфальсифіковано.

Серед 7-ми летальних випадків 6 пов’язано із продукцією непромислового виробництва та в одному випадку рибну продукцію придбано в магазині, виробника встановити не вдалося.

У зв’язку із реєстрацією спалахів та харчових отруєнь фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби брали участь у їх розслідувані та вживали відповідні заходи реагування.

У зв’язку із порушеннями, встановлених при розслідуванні спалахів та харчових отруєнь, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів тимчасово призупинялось функціонування 95 об’єктів, складено 90 протоколів про накладання штрафів, вилучено з реалізації близько 670 кг небезпечної продукції, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 16 посадових особи, відсторонено від роботи 53 працівника. Керівникам об’єктів надано 270 приписів, пропозиції, розпорядження щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням.

За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби питання щодо виникнення спалахів розглядалося на 61 засіданні комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, нарадах державних адміністрацій. Держпродспоживслужбою забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи із висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування з наданням інтерв’ю та коментарів працівниками та керівництвом Держпродспоживслужби на центральних та місцевих телеканалах.

 

В Полтавській області в 2018 році зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій: у 2 загальноосвітніх навчальних закладах (Кременчуцький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І ступеню - різнопрофільна гімназія №6», Лубенська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1) та 2 дошкільних навчальних закладах (Полтавський ДНЗ № 65, дошкільний підрозділ "Пролісок" Білицького НВК Миргодського району). Всього постраждало 25 дітей.

За етіологічним фактором 2 спалахи викликані ротавірусною інфекцією (Миргородський район та м. Полтава), 1 – норовірусною інфекцією (м. Лубни), 1 спалах невстановленої етіології (м. Кременчук).

 

На ботулізм в області у 2018 році захворіли 3 особи. Захворювання зареєстровані у м. Кременчуці. Постраждало подружжя із Кіровоградської області та мешканка м. Кременчука. Всі постраждалі придбали рибу копчену - товстолоб у місці незаконної торгівлі, розташованому у Крюківському районі м. Кременчука.

 

Від отруєнь дикорослими грибами постраждали 16 осіб, з них 4 дитини. Померлих немає. Отруєння зареєстровані у Пирятинському районі - 4, Миргородському – 4, Полтавському – 2, Глобинському – 2, м. Полтаві – 2, Кобеляцькому районі – 1, м. Горішні Плавні – 1.

 

З метою недопущення епідускладнень та харчових отруєнь пропонуємо Вам ознайомитись з пам’яткою для населення розробленою фахівцями Держпродспоживслужби України.

 

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба України рекомендує:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

  • Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.

  • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.

  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

  • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.

  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою. • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.

  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.

 

  • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

  • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

  • При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

 

Миргородське міськрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]