Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Проект заміщення природного газу біомасою у комунальній енергетиці Полтавщини: приклади для інших міст
2015-04-01

Про це йшлося на круглому столі «Створення сприятливих умов для реалізації проектів із заміщення природного газу місцевою біомасою в Миргородському та Великобагачанському районах Полтавської області», який відбувся у Миргороді в рамках виконання Проекту USAID «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород».

У заході взяли участь представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Марія Гарастовська, в.о директора Департаменту економічного розвитку ОДА, заступник голови обласної Координаційної ради з моніторингу реалізації Проекту в Полтавській області Дмитро Орлов, перший заступник Миргородського міського голови  Сергій Павленко, експерти проекту USAID «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород», представники аграрних підприємств, кредитно-фінансових установ, органів державної влади та місцевого самоврядування, іноземних, комунальних і комерційних підприємств, експертів. Круглий стіл об’єднав усіх тих, хто зацікавлений у реалізації проектів у сфері виробництва та постачання теплової енергії із біомаси

Під час круглого столу учасникам презентували пілотний проект із реконструкції газової котельні зі встановленням біокотла на соломі, що вже реалізується в рамках Проекту USAID «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород».

Керівник Проекту, виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації «Інститут місцевого розвитку» Руслан Тормосов наголосив: «Проект працює більше року. За цей час наші фахівці обґрунтували комплекс оптимальних техніко-економічних та організаційних проектних рішень щодо заміщення природного газу місцевої біомасою в комунальній енергетиці. Ці рішення реалізуються на практиці в м. Миргороді. Триває реконструкція пілотної котельні і до початку нового опалювального сезону мешканці будинків, які вона обслуговує, отримуватимуть тепло з соломи, зібраної на полях Полтавщини. Вперше в Україні створюється стала інфраструктура зі збору, транспортування, зберігання та постачання соломи для виробництва теплової енергії на комунальному біоенергетичному об'єкті. Вже розроблена проектна документація на будівництво центрального складу, закуповується техніка для навантаження-розвантаження та транспортування соломи. Тепер прийшов час мультиплікації отриманого досвіду та ініціювання нових проектів зеленої енергетики у Полтавській області. В умовах сьогоднішніх реалій і напруженої ситуації із природним газом, проекти із його заміщення місцевою біомасою — це можливість зробити впевнений крок у напряму енергетичної, а значить, і політичної незалежності не лише окремих регіонів, а і всієї країни».            

Полтавська область зацікавлена в розвитку власного біоенергетичного потенціалу — саме тому Проект USAID «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород» отримав підтримку не лише в місті Миргороді. Тож учасникам семінару представили інвестиційні проекти заміщення природного газу місцевою біомасою у Миргородському та Великобагачанському районах, а також обґрунтування їхньої економічної доцільності. Наступний крок – розробка бізнес-планів для отримання кредитних коштів міжнародних фінансових організацій для їх реалізації, це одне з основних завдань Проекту на 2015 рік.

Ще одне потенційне джерело інвестицій у біоенергетику – кошти приватних інвесторів. Під час круглого столу були обговорені питання впровадження біопаливних проектів на засадах державно-приватного партнерства. Проект підтвердив готовність підготувати всі необхідні документи та надати допомогу в залученні приватних інвестицій у комунальну біоенергетику за умови зацікавленості місцевої влади та комунального підприємства теплопостачання.

            ДОВІДКА:

Проект «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород»(МАДЕМ) виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Партнерами Проекту є Миргородська міська рада та Полтавська обласна державна адміністрація. Мета Проекту — пошук ефективних технічних, інфраструктурних, функціональних та інвестиційних рішень для масштабного заміщення природного газу місцевою біомасою в комунальній енергетиці, у т. ч. за рахунок перетворення біоенергетики на вигідний бізнес у сфері теплозабезпечення. До кінця 2015 р. Проект планує залучити в альтернативну енергетику інвестиції в розмірі 2,5 млн доларів США, зменшити викиди вуглекислого газу і забезпечити підвищення рівня обізнаності та позитивне ставлення громадськості до альтернативної енергетики.

У рамках реалізації Проекту, окрім реконструкції пілотної котельні по пров. Спартаківському, 8 зі встановленням котла, що працюватиме на біомасі, буде налагоджений логістичний ланцюг доставки біопалива. Заготівлею, транспортуванням та зберіганням соломи займатиметься  КП «Спецкомунтранс». На території підприємства  збудують центральний склад розрахований на зберігання 1700 тонн соломи. Тривають роботи з його проектування. Крім побудови складу, передбачено придбання спеціалізованої техніки для реалізації проекту. Наприкінці лютого комунальне підприємство отримало автомобіль-тягач МАЗ-5432А3-322 з напівпричепом, що використовуватиметься при реалізації Проекту. Найближчим часом місто отримає автомобіль для транспортування соломи з поля на центральний склад, телескопічний навантажувач, фронтальний навантажувач та прес-підбирач.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]