Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Про стан дотримання законодавства про працю роботодавцями
2018-05-24

Одним із пріоритетних завдань на 2018 рік, що стоять на порядку денному перед органами Пенсійного фонду України є вжиття заходів, спрямованих на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення соціальних гарантій працюючих.

Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування, та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску, зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим страховим внескам.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести повну відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

За даними реєстру застрахованих осіб загальна кількість застрахованих осіб  станом на 01 квітня  2018 року склала  12781 осіб, що більше ніж у аналогічному періоді минулого року на 1873 особи.

Із загальної кількості найманих працівників 3120 застрахованим особам, або 24,4 %  нараховано заробітну плату менше ніж 3723 грн.

Кількість застрахованих осіб, які працювали неповний робочий час, виконували роботи за угодами цивільно-правового характеру складає  1541 особа, або 12% від загальної кількості найманих працівників. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість осіб, які працювали неповний робочий день, у березні 2018  збільшилась на  517 осіб.

Прослідковується  постійна тенденція збільшення кількості осіб, які виконували роботи за договорами цивільно-правового характеру. У березні минулого року таких осіб налічувалось 98, у березні 2018 року -   206 осіб.

Майже на 10 осіб або на 64,3 % з початку року зменшилась кількість керівників, які працюють за основним місцем роботи та яким нараховано заробітну плату на рівні та менше мінімальної. У лютому 2018 року їх кількість становила 18 осіб, у той час як  у січні  їх налічувалось  28.

Також спостерігаються позитивні зміни в частині нарахування заробітної плати менше мінімальної. Порівняно з аналогічним періодом минулого року у лютому 2018 року кількість осіб, яким нараховується заробітна плата на рівні або менше мінімального розміру зменшилась на  421 особу, або на 26,2  %  та становить 3120 осіб, або 24,4 % від загальної кількості працюючих.

За встановленими критеріями, щомісячно опрацьовуються та надсилаються до органів влади, місцевого самоврядування, Головного управління ДФС та Управління Держпраці інформаційні повідомлення про роботодавців, у звітності яких наявні ознаки мінімізації зарплати та порушення законодавства про працю.

За 4 місяці 2018 року управління  на підставі аналітично–моніторингових досліджень персоніфікованих даних надало контролюючим органам інформацію щодо 36 страхувальників по 58 застрахованих особах, які порушують законодавчі вимоги про працю. За цими матеріалами перевірено 7 страхувальників по 12 застрахованих особах, внаслідок чого винесено 1 постанову щодо накладення штрафних санкцій на суму 115,4 тис.грн.

Також,  важливий вплив,  має проведення системної інформаційної та роз’яснювальної роботи в засобах масової інформації, в організаціях та установах, шляхом організації інформаційних заходів, а також надання індивідуальних консультацій роботодавцям та найманим працівникам щодо дотримання законодавства про працю.

 З цією метою проведено 4 засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості,  проведено 13 зустрічей в трудових колективах, 1 спільна нарада із соціальними партнерами, здійснено 6 виступів на радіо і телебаченні, розміщено 13 публікацій в друкованих і електронних ЗМІ.

         У результаті вжитих спільних заходів та проведеної інформаційно-роз’яснювальної роботи  кількість  застрахованих осіб, яким нараховується заробітна плата нижче або на рівні встановленого законодавством мінімуму зменшилася і складає 3120 осіб, або 24,4 % від загальної кількості застрахованих осіб.

        Інформаційно-консультативна служба

Миргородського об’єднаного  управління Пенсійного фонду України

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]