Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
"Про питну воду…"
2016-01-06

За своїм природним складом вода господарсько-питного постачання м.Миргорода не є ідеальною щодо вмісту фторидів, концентрація яких становить 2, 1- 2, 3 мг/дм3 при гранично допустимій не більше 1, 5 мг/дм3. Саме фториди, концентрація яких вища допустимих норм (до 6 мг/дм3 ), негативно впливають на формування зубної емалі у дітей, викликаючи флюороз зубів. Крім того, фториди в концентраціях від 6 до 12 мг/дм.куб мають негативний вплив на ріст та розвиток кісткової тканини.

Ось чому керівникам організованих дитячих колективів було рекомендовано забезпечити дітей очищеною питною водою.

На сьогоднішній день для задоволення потреб дітей у питній воді в дитячих дошкільних та навчальних закладах закуповується очищена питна вода в полікарбонатних бутилях, ємністю 18. 9 дм куб, переважно за кошти батьків.

Видача питної води дітям на місцях проводиться за допомогою побутових роздатчиків - ручних помп. Помпа - це насос для перекачування води із бутиля в ємність споживача без зміни температури води.

Але згідно з результатами лабораторних досліджень, що були проведені Миргородським міжрайонним відокремленим підрозділом лабораторних досліджень протягом 2014 - 2015 років, близько 25% проб води, відібраної з бутлів, оснащених помпами, не відповідало гігієнічним вимогам щодо мікробіологічних показників.

Не всім відомо, що вода в побутовому роздатчику може зазнати бактеріального забруднення, якщо порушуються певні правила користування. Як саме?

У даному випадку ми забуваємо про найголовніше: допомагає помпі качати воду повітря, яке насичене мікросвітом. Саме повітря, а також немиті руки є основним забрудниками помпи, тому що через них мікроорганізми потрапляють у бутиль із водою й осідають на трубках помпи. Пластмасові трубки є прекрасною основою для розмноження бактерій, які утворюють на поверхні трубок так звану біоплівку.

Якщо не мити помпу довгий час, то на трубках розмножиться значна кількість бактерій, що може принести серйозну шкоду організму. Крім того, якість миття бутля також має значення.

Тому наведені нижче прості рекомендації допоможуть зберегти необхідну якість води на належному рівні.

1. Бутиль з очищеною водою потрібно встановлювати в місцях, які захищені від попадання прямих сонячних променів та подалі від опалювальних пристроїв, тому що під дією сонячних променів та підвищеної температури розвиток мікроорганізмів, що попадають в бутиль із повітря закритих приміщень, відбувається значно швидше, ніж у затемненім прохолоднім місці.

2. Проводити збірку та встановлення помпи і бутля тільки чистими руками. Переустановлення нового бутля необхідно проводити якнайшвидше, не залишаючи надовго водозабірну трубку помпи на повітрі, так як це може сприяти мікробному забрудненню води.

3. Розливати воду тільки чистими руками.

4. Використовувати тільки одноразовий посуд.

5. Беручи воду, необхідно слідкувати, щоб носик крана не торкався стакана.

6. Із метою попередження засмоктування води в бутиль зворотним током не можна глибоко опускати кран у стакан.

7. Миття помпи необхідно проводити спеціально навченим персоналом. В ідеалі це потрібно робити перед кожним встановленням бутля, згідно з наведеними нижче рекомендаціями.

- Перед початком миття помпи ретельно вимийте руки, зніміть помпу з бутля, вийміть з неї наливний кран, водорозбірні трубки і роз'єднайте їх.

- Промийте всі зовнішні і внутрішні поверхні під проточною водою із використанням йоржика та засобу для миття посуду, дозволеного для використання Міністерством охорони здоров'я.

- Ополосніть усі частини помпи під проточною водою.

8. Дезинфекцію помпи рекомендовано проводити не рідше ніж 1 раз на 3 місяці із застосуванням дозволених для використання МОЗ дезинфікуючих засобів. Технологія знезараження рекомендується така:

- приготуйте розчин дезинфікуючого засобу з концентрацією для миття столового посуду (дез. засіб повинен бути дозволеним МОЗ для даного виду обробки та мати інструкцію з його використання).

- Занурте наливний кран, водорозбірні трубки повністю в ємність із дез розчином (час експозиції визначається інст­рук­цією з використання дез. розчину). Промийте всі деталі під проточною водою (час ополіскування визначається інструкцією з використання дез. засобу). Після цього обполосніть ще раз очищеною питною водою, приготованою заздалегідь.

- Протріть зовнішні поверхні нажимного стакана і насоса, що не були занурені в дезинфікуючий розчин, чистою серветкою, намоченою в розчині дез. засобу.

- Зберіть помпу та встановіть її на новий бутиль.

Звертаємося до батьківських комітетів, адміністрацій дитячих дошкільних та дитячих навчальних закладів із таким проханням:

- вода питна в полікарбонатних бутлях повинна надходити в заклади від легальних постачальників із документами про її походження та безпечність для здоров'я, з обов'язковою етикеткою виробника;

- так як пункти з розливу очищеної води не мають умов для миття та знезараження полікарбонатних бутлів ємністю 18. 9 дм .куб, то заправляти бутлі краще безпосередньо на підприємствах - виробниках води або в офіційних представників підприємств - виробників, де створені необхідні умови для мийки та знезараження зазначеної тари. До речі, цей процес дуже складний, до якого входить не тільки мийка, а й вилучення з обігу непридатних полікарбонатних бутлів.

Сподіваємося, що дані рекомендації будуть корисні не лише в школах та садочках, а і в офісах, на підприємствах, у побуті. Рекомендації щодо кулерів можуть бути надані в іншій статті.

Лікарі-гігієністи

Миргородського МВПЛД ДУ "Полтавський ОЛЦ ДСЕСУ"

Л.М.Яременко, А В.Омелич

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]