Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Про пільгове перевезення
2017-04-19

Проблема пільгових перевезень пасажирів автомобільним транспортом загального користування завжди стояла гостро. Вона і сьогодні залишається однією з основних причин численних скарг автоперевізників та пасажирів-пільговиків. Ще до минулого року автотранспортники, згідно з діючим на той час законодавством, були зобов’язані безкоштовно перевозити 26 категорій громадян України, які мали право на пільговий проїзд в автобусах міського, приміського, міжміського та міжобласного сполучення. І люди цим правом активно користувалися.

За тим же законодавством компенсувати збитки перевізників за перевезення пільгових категорій пасажирів зобов’язана була держава — через субвенції, які мали відшкодовуватися автотранспортникам, відповідно до кількості перевезених пільговиків. І якби ця фінансова компенсація надходила вчасно і сповна, то й проблем би не виникало. От тільки, як правило, так ніколи не було. Субвенції, якщо й надходили, то з великими затримками, до того ж не в повному обсязі. Борги держави перед перевізниками накопичувалися, що негативно позначалося на фінансовому стані автопідприємств, які не могли не те що оновлювати свій рухомий склад, а й належним чином утримувати той, який у них був. До того ж і кошти, що виділялися державою для компенсації втрат автотранспортних підприємств від пільгових перевезень, аж ніяк не відповідали кількості перевезених ними пільговиків.

У Законі України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» видатки щодо  фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам не були передбачені. У державі наближався транспортний колапс: перевізники почали бастувати. Акції час від часу відбуваються по всіх містах. Так 13 квітня 2017 року протестну акцію зранку організували перевізники  під стінами Лубенської місцевої влади. Перевізники вкотре виступили проти заборгованості компенсації за відшкодування пільговиків. До слова, проблеми з компенсацією відшкодування за проїзд пільговиків існують по всій області.

Питання пільгового перевезення - актуальне і в нашому місті. Для уникнення соціальної напруги в Миргороді та недопущення критичної ситуації з пільговим перевезенням, рішенням сесії Миргородської міської ради від 20 січня 2016 року №29 «Про затвердження Програми соціального захисту населення м. Миргорода на 2016 рік виділено кошти на здійснення відшкодування витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, які користуються правом на безоплатний проїзд у громадському транспорті в сумі 600000,00 грн, і додатково рішенням сесії від 22 вересня 2016 року № 3 виділено суму в розмірі 600000,00 грн. В цілому на зазначені цілі виділена  сума на 2016 рік склала 1200000,00 грн.

Для ефективного використання та розподілу виділених коштів рішенням сесії Миргородської міської ради від 19 лютого 2016 року затверджено Методику і Порядок відшкодування перевізникам компенсації за пільгове перевезення окремих категорій громадян на міських маршрутах загального користування автомобільним транспортом за рахунок коштів міського бюджету. Ця методика  встановлює єдиний механізм проведення відшкодування компенсаційних виплат, пов’язаних з перевезенням громадян, які мають право на пільги в автомобільному транспорті міського сполучення (за винятком таксі).

 Розподіл кошторисних призначень щомісячно проводиться  комісією прямо пропорційно до середньорічної кількості перевезених пільговиків згідно обстежень пасажиропотоку на маршрутах, по яким укладено договір про відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян у Миргороді автомобільним транспортом. При розподілі кошторисних призначень враховується кількість оборотних рейсів і середня кількість фактично перевезених пільговиків, згідно даним актів обстежень по кожному маршруту окремо.

Враховуючи звернення перевізників, які здійснюють міські перевезення по місту для приведення у відповідність розміру тарифів на послуги міського пасажирського транспорту, який працює у режимі маршрутного таксі, економічно обґрунтованим витратам, зважаючи на зростання вартості матеріальних ресурсів, паливо-мастильних матеріалів, розміру мінімальної заробітної плати, з метою збереження діючої маршрутної мережі та задоволення потреб громадян у доступних, якісних і безпечних перевезеннях, 14 березня 2017 року виконавчий комітет міської ради прийняв рішення "Про встановлення граничного тарифу на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, які працюють в режимі маршрутного таксі".

З 20 березня 2017 року тариф на перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування, який працює в режимі маршрутного таксі, становить 4,00 грн. (У порівняні до інших міст Полтавської області :

м. Горішні плавні - вартість проїзду 5.00 грн., віддаленні мікрорайони 6.00 грн.

м. Лубни - вартість проїзду 3.50 грн., на сьогоднішній день триває процедура затвердження тарифу на 4грн.50коп.

м. Хорол - вартість проїзду 4.00 грн.

м. Кременчук – вартість проїзду 4.00 грн., на сьогоднішній день триває процедура затвердження тарифу на 7 грн.50коп.

м. Полтава - вартість проїзду 4.00 грн., на сьогоднішній день триває процедура затвердження тарифу на 5.00грн.

м. Пирятин - вартість проїзду 4.00 грн.

Підвищення вартості проїзду у міському транспорті Миргорода на одну гривню - компромісне рішення для збереження діючої маршрутної мережі та задоволення потреб громадян у перевезеннях. З початку року перевезення пільгових категорій населення здійснювалося без перебоїв, але були випадки, коли деякі перевізники (ТОВ"Мир – Авто" та ПП"ЛЮГ") відмовлялися здійснювати пільгові перевезення, мотивуючи недостатнім фінансування з боку влади для пільгових перевезень.

Ухваливши рішення про збільшення вартості проїзду влада пішла на компроміс, однак  представники деяких політичних партій, розуміючи суть питання, намагаються спекулювати на цьому та звинувачують владу у неправомірності рішень.

Суспільство повинно жити без соціальних потрясінь, а автотранспортні підприємства стабільно діяти, навіть за таких досить складних для них умов.

Працюватимуть транспортні комунікації, розвиватиметься й процес децентралізації, який є основою майбутнього соціально-економічного розвитку як регіонів, області, так і країни в цілому.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 18 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]