Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Про пенсійне забезпечення та обслуговування людей з інвалідністю
2020-12-03

Міжнародний день людей з інвалідністю, який відзначається щороку 3 грудня, є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу до найбільш незахищеної частини суспільства і покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав. Оскільки більше половини осіб з інвалідністю в Полтавській області не працюють і пенсійна виплата – їх основне джерело доходу, то доречним буде  нагадати про особливості та умови пенсійного забезпечення цієї категорії громадян.

Отже, людина, яка повністю чи частково втратила свою працездатність, може розраховувати на пенсію та пільги.

Основним законом, який регулює матеріальне забезпечення людей з інвалідністю, є Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Пенсія по інвалідності за цим Законом призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу, визначеного статтею 32 згаданого Закону.

Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

Наразі в Україні є три групи інвалідності, вони різняться між собою важкістю захворювання. На органи медико–соціальної експертизи покладається державою функція щодо визначення причин, групи, часу настання інвалідності і терміну, на який вона встановлюється. Документом, який підтверджує встановлення інвалідності, є акт огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про визнання особи інвалідом.

Для осіб з інвалідністю І групи необхідний страховий стаж для призначення пенсії становить 1-10 років (в залежності від віку, в якому людину визнано особою з інвалідністю); для осіб з інвалідністю ІІ-ІІІ групи необхідний страховий стаж для призначення пенсії становить – 1-14 років (в залежності від віку, в якому встановлено інвалідність).

Розмір даного виду пенсії визначається в залежності від групи інвалідності:

I група – 100% пенсії за віком;

II група – 90% пенсії за віком;

III група – 50% пенсії за віком.

Документи для призначення пенсії мешканці Полтавщини з особливими потребами можуть подати до сервісних центрів Пенсійного фонду самостійно або через представника. Нині в органах Фонду області створено 17 підрозділів обслуговування громадян, які розміщені в 30-ти адміністративно-територіальних одиницях області. Прийом у них здійснюється щоденно, протягом робочого дня, незалежно від адреси проживання пенсіонера (дільниці обслуговування).

Продовжують розвиватися і дистанційні форми обслуговування, що є доволі актуальним під час карантину, оскільки виключає необхідність особистого відвідування сервісних центрів. На сьогодні працюють сервіси («Автоматичне призначення пенсії», «Пенсія в «один дотик»), які дозволяють подати всі необхідні документи для призначення пенсій в електронному вигляді через портал електронних послуг Пенсійного фонду (https://portal.pfu.gov.ua/)

Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід подати до установи Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності. У разі пропуску цього строку, пенсію по інвалідності нараховують з моменту подачі всіх необхідних документів.

До заяви про призначення пенсії по інвалідності надається пакет документів, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005р. №22-1, зокрема:

  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган і мають відмітку у паспорті) або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637;
  • за бажанням пенсіонера – довідка про заробітну плату (дохід) по 30 червня 2000 року із зазначенням у ній назв первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам; заробітна плата після 1 липня 2004 року врахується за даними персоніфікованого обліку;
  • документи про місце проживання (реєстрацію) особи;
  • фотокартка (для пенсійного посвідчення).

Особи, яким установлено інвалідність після досягнення пенсійного віку, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу не менше 27-ми років (з 1 січня 2021 року – не менше 28-ми років).

У разі, якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року (Революції Гідності); та особам, які звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, пенсія по інвалідності призначається незалежно від наявності страхового стажу.

Слід зауважити, що обчислення розміру пенсії та надбавок до неї особам з інвалідністю можливе й за іншими пенсійними програмами – зокрема, за законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» тощо.

Як свідчать статистичні дані, на Полтавщині соціальні гарантії від Фонду одержують 81,5 тис. осіб з інвалідністю і їх кількість з початку нинішнього року зросла на 1,3 тис. осіб. З них – 57,1 тис. осіб, або 14,1% від загальної кількості пенсіонерів, отримують пенсію по інвалідності.

Середній розмір пенсії по інвалідності в Полтавській області становить нині 2 967 грн на місяць, що майже на 204 грн більше, ніж в минулому році.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]