Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Порядок отримання компенсації за знищене житло на Донбасі
2020-10-30

У зв'язку з великою кількістю звернень, юристи відділу «Миргородське бюро правової допомоги» інформують з даного питання. Цього року правом на безоплатну вторинну правову допомогу скористалися понад 2,7 тис. внутрішньо переміщених осіб. Спектр питань, з якими звертаються ВПО, досить широкий. Це вирішення спорів у сфері цивільного законодавства, питання сімейного, цивільного, адміністративного, пенсійного, спадкового, трудового, житлового права.

Щодо компенсації за зруйноване на Донбасі житло, то Уряд  затвердив порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті для здійснення грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненою збройною агресією Російської Федерації (постанова КМУ від 2 вересня 2020 року № 767).

Компенсація надається постраждалим, які є власниками житла на контрольованій Урядом України території, та яке було зруйноване після 14 квітня 2014 року. Розмір компенсації визначатиметься за опосередкованою вартістю спорудження житла у регіонах України, але не більше 300 тисяч гривень.

Детальне роз’яснення як отримати компенсацію за зруйноване житло на сході України внаслідок збройної агресії Росії можна прочитати у застосунку «Твоє право».

Щоб отримати грошову компенсацію необхідно:

  1. Подати перший пакет документів до органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації або ЦНАП за місцем розташування зруйнованого житла:
  • заяву про проведення обстеження житла;
  • копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • копію документа з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім іноземців та осіб без громадянства);
  • нотаріально завірені копії документів, що підтверджують наявність права власності на житло на момент подання заяви.
  1. Протягом 5 календарних днів з моменту надходження заяви заявник отримує повідомлення про рішення та дату проведення обстеження житла (яке здійснюється у строк не більше 30 календарних днів з моменту прийняття такого рішення).
  1. Протягом 3 робочих днів з моменту проведення обстеження безоплатно заявник отримує від органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації:
  • акт обстеження житла;
  • довідку про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації.
  1. Зареєструвати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно припинення права власності на зруйноване житло.

Для цього слід звернутися до державного реєстратора та подати:

  • акт обстеження житла;
  • документ, що посвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна.
  1. Подати другий пакет документів до органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації або ЦНАП за місцем розташування зруйнованого житла:
  • заяву про виплату грошової компенсації;
  • копію довідки про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації;
  • копію акта обстеження житла;
  • інформаційну довідку (витяг) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення права власності на житло у зв’язку з його знищенням.
  1. Протягом 3 робочих днів з дати прийняття постраждалому надсилається рішення  щодо надання (із зазначенням розміру) або відмови в наданні грошової компенсації.

Підстави для відмови:

1) подання документів, що містять недостовірну інформацію;

2) повторне подання заяви постраждалим, якому раніше було виплачено грошову компенсацію або який вже включений в подання до Мінреінтеграції;

3) реєстрації постраждалим права власності на житло після моменту його руйнації.

  1. У разі прийняття позитивного рішення, гроші надійдуть на банківський рахунок постраждалого.

 Відеоролик  "Порядок отримання компенсаціі за знищене житло на Донбасі" доступно за посиланням https://fex.net/uk/s/mnt5ysl

Якщо у Вас виникли питання виходячи зі змісту даної статті або інші, що потребують юридичної консультації, Ви маєте право звернутися до  Миргородського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Миргород, вул. Гоголя, 165, каб. №9, 10. Години праці з 09.00 до 18.00 окрім вихідних та святкових днів, контактний телефон (05355) 5 09 21. Консультації безкоштовні для всіх.Правову консультацію, також, можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103.

Крім того, повідомляємо, що за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua/

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у квітні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю заступника міського голови – начальника управління комунальних ресурсів та керуючої справами виконавчого комітету на квітень 2024 року

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]