Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Пам’ятка по профілактиці гострих кишкових інфекцій
2022-06-23

Аналіз інфекційної захворюваності свідчить про те, що в Полтавській області зберігається напружена ситуація з гострих кишкових інфекцій. Так, з початку 2022 року в області зареєстровано 771 випадок цих захворювань, що складає 27, 49 на 100 тисяч населення. Показник захворюваності збільшився на на 59. 3% проти минулорічного показника аналогічного періоду

Основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями були: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах. До групи гострих кишкових інфекцій належать дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи, рота вірусна інфекція та інші. Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки ви обізнані з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.

АБИ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ ВАРТО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРАВИЛ:

  • Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання;
  • Не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати у день приготування, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин;
  • Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою;
  • Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд продукти можуть бути цілком доброякісні.
  •  М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки – повинні бути окремі для сирого м’ясариби  і готових виробів. Це вкрай важливо !
  • Усі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • Необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після догляду за тваринами.                                Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки;
  • Не готувати їжу при ознаках діареї;
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання, а також  - з  річок, озер тощо;
  • Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • Приміщення, де проводиться приготування їжі,необхідно утримувати в чистоті.
  • Пам’ятаючи фразу, - «Мухи – переносники інфекцій», не допускати контакту мух зі стравами, посудом, поверхнями для прийому їжі. Для цієї мети - надійно засітчувати вікна  та двері.

Нагадуємо! При перших симптомах захворювання на ГКІ, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.

 

Миргородський районний відокремлений підрозділ Державної Установи

«Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Міністерства охорони здоров’я України» Миргородський РВП

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]