Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Організація харчування дітей у навчальних закладах міста
2015-02-09

У 2015 році Закони України  "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин", «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» змінили правила фінансування освіти, ввели поняття державної освітньої субвенції. У дитячих садочках батьки вносять плату за харчування дітей у розмірі , що становить не менше 60% від загальної вартості харчування дитини в день. Раніше цей показник складав 50%. У загальноосвітніх закладах відмінено харчування учнів 1-4 класів за рахунок бюджетних коштів.

На забезпечення безкоштовного харчуванням дітей 1-4 класів та дітей пільгових категорій з міського бюджету на 2015 рік передбачено 1212,8 тис.грн. Харчування вихованців дошкільних та учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста здійснюється безпосередньо в навчальних закладах. Відповідальними за організацію харчування є керівники закладів освіти.

Рішенням виконавчого комітету у загальноосвітніх навчальних закладах було встановлено

вартість харчування з розрахунку на 1 день:

- 4 грн. 00 коп. для учнів 1 – 4 класів – сніданок (бюджетні кошти);

- 4 грн. 68 коп. для учнів 5 – 11 класів – сніданок (батьківські кошти; діти пільгових категорій – бюджетні кошти);

- 5 грн. 16 коп. для харчування учнів у групах продовженого дня (батьківські кошти; згідно з рішенням педради – бюджетні кошти);

- для харчування дітей, яким згідно із п.11ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантується пільгове харчування (сніданок, обід) – відповідно до розрахунків Міністерства соціальної політики (бюджетні кошти).

Рішенням виконавчого комітету звільнено від оплати за одноразове харчування (сніданок) учнів 1 – 4 класів, учнів пільгових категорій: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою; дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; тубінфікованих дітей згідно зі списками, наданими дитячим поліклінічним відділенням; дітей із особливими потребами, які навчаються в інклюзивних класах; за дворазове харчування (сніданок, обід) – дітей, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантується пільгове харчування. Також за рішенням педагогічної ради навчальний заклад може звільнити від плати за харчування вихованців груп продовженого дня (у відсотках чисельності групи за списком): 10 % – у повному обсязі, 15 % – на половину вартості.

У дошкільних навчальних закладах встановлено загальну вартість харчування однієї дитини в день:

  • у ясельній групі – 9 грн. 15 коп.,
  • у садовій групі – 12 грн. 40 коп.

           Рішенням виконавчого комітету встановлено плату батьків за харчування дитини в розмірі 60 % від загальної вартості харчування дитини в день. Від сплати за харчування звільнено дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою;вихованців із спеціальних груп для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку; дітей із тих сімей, де сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівень забезпечення чинного прожиткового мінімуму, встановленого Законом про Держбюджет на поточний рік для визначення права на звільнення від оплати за харчування дитини в ДНЗ. На 50 % зменшено розмір плати за харчування дітей дошкільного віку із багатодітних сімей.

Директорам загальноосвітніх навчальних закладів рекомендовано подавати  заявки на проведення лабораторного контролю за безпекою продукції шкільних їдалень до Миргородського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр Держепідемслужби України», попередньо узгодивши об’єм лабораторних досліджень та час їх проведення.

 

Загальна сума бюджетних коштів, затрачених на організацію харчування в навчальних закладах міста в 2014 році, склала 2 275 706 грн.

Для більшої кількості охоплення харчуванням дітей у школах функціонують буфети. Асортимент продукції та товарів шкільних буфетів, які діють у шести загальноосвітніх навчальних закладах із семи, погоджений з санстанцією та досить різноманітний. У наявності, як правило, по 4 – 7 видів випічки, кондитерські вироби, соки. Порушень асортименту шкільних буфетів не виявлено.

В цілому в загальноосвітніх закладах створено умови для стовідсоткового охоплення дітей всіма видами харчування (гаряче харчування та буфетна продукція), але гарячим харчуванням охоплено лише 63 %.

Перевірки додержання вимог діючого законодавства при організації харчування дітей у навчальних закладах міста, які проводять санепідемстанція та відділ освіти, свідчать про дотримання примірних двотижневих меню, а також умов та термінів зберігання харчових продуктів та готових страв. Регулярно проводиться бракераж готової продукції, дотримуються умови відбору та зберігання добових проб готових страв.

Всі заклади забезпечені проточною гарячою та холодною водою, а також очищеною питною водою в кулерах.

Харчоблоки навчальних закладів забезпечені посудом, технологічним та холодильним обладнанням.

У 2014 році в харчоблоки навчальних закладів за бюджетні кошти, кошти спецфондів, благодійні внески було придбано обладнання на загальну суму 51тис.863грн :

- плити кухонні в ЗОШ № 1 та ДНЗ № 12 на суму 17874 грн.,

- холодильник у ЗОШ № 9 вартістю 6260 грн.,

- морозильну камеру в ДНЗ № 7 – 4 100 грн.,

- м’ясорубку електричну в ДНЗ № 12 – 3 400 грн.,

- кухонну машину в ДНЗ № 12 – 1779 грн.,

- бойлер у ДНЗ № 2 – 1250 грн.,

- 2 тени для електроплити в ДНЗ № 11 – 1200 грн.,

- посуд у різні заклади на суму близько 16 000 грн.

Але залишається ще багато обладнання в закладах,  яке використовується  більше 20 років, тому потребує заміни, на що необхідні значні кошти. Так, наприклад, тільки по загальноосвітніх закладах на придбання нового обладнання необхідно близько 120 тис. грн., на ремонти та реконструкцію – більше 2 млн. грн.

Кадрове забезпечення харчоблоків відповідає санітарним правилам та вимогам.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]