Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Обережно!Сказ!
2018-12-20

Сказ залишається актуальною проблемою та реєструється в більшості країн світу, де є його природні осередки. З початку 2018 року  на території Миргородського району зафіксовано 7 випадків захворювання тварин на сказ. За даними ВООЗ, щорічно від сказу на земній кулі гине близько 50 тис. людей і мільйони тварин, 1 млн. людей щорічно отримують щеплення проти цієї хвороби, що вказує на неабияку соціальну значущість сказу.

– Сказ, або водобоязнь, – особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини, як свійські так і дикі. Особливо небезпечні лисиці та безпритульні тварини, які не щеплені проти сказу.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус головним чином зі слиною. Зараження сказом відбувається в основному через укуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Тривалість інкубаційного періоду залежить від виду, віку та сприйнятливості тварини, місця і характеру укусу, кількості та активності вірусу, що потрапив у рану. Найбільш короткий інкубаційний період складає 7-8 днів, у середньому він триває від 3-х місяців (іноді до 6-ти місяців і навіть одного року).

«При укусах заражених тварин прогноз для людини завжди залишається несприятливим»

– Як діяти коли Вас покусала тварина?

– Перш за все, необхідно якомога швидше промити рану водою з господарським милом, обробити краї 5-відсотковим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись у травматологічні пункти (відділення) лікарні за медичною допомогою або до найближчого лікувально-профілактичного закладу, та за порадою лікаря-травматолога пройти курс антирабічних щеплень у стаціонарному відділенні медичного закладу, адже ці щеплення є сьогодні єдиним ефективним засобом профілактики, щоб не померти від сказу.

Тварину, яка вкусила, в жодному разі не слід вбивати. Її варто ізолювати, встановити за нею нагляд ветеринарного працівника протягом 10 днів, тобто максимального терміну появи клінічних ознак сказу у тварин.

 Власникам живності

Кожен власник тварини повинен знати та дотримуватися обов’язкових правил:

1. Щороку приводити собак і котів у ветеринарні установи для огляду та імунізації (щеплення) проти сказу;

2. Тримати сторожових собак на прив’язі або у вольєрі і випускати їх лише у закритих дворах, що виключають можливість втечі, про наявність собак застерігати написом;

3. Про захворювання або укус собаки, кота чи іншої тварини негайно повідомляти державну ветеринарну службу;

4. Виводити за межі помешкання собак тільки за наявності короткого повідця та намордника і обов’язкового щеплення проти сказу. Вигул собак проводити лише на спеціально відведених майданчиках;

5. Купувати, продавати, відвідувати виставки, перевозити в інші населені пункти усіма видами транспорту собак, котів та інших тварин тільки при наявності ветеринарного свідоцтва та ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців і не менше 30 днів до вивозу;

6. Не допускати до полювання нещеплених проти сказу собак.

Фахівці радять обмежити контакт з безпритульними тваринами, хай би якими жалюгідними і безпорадними вони були. Пам’ятайте, що єдиною гарантією, попередження виникнення цієї смертельної хвороби при контакті з хворою твариною є своєчасне і в повному обсязі проходження курсу антирабічного лікування.

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]