Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Обережно! Пташиний грип!
2021-02-10

Миргородське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє, що останнім часом епізоотична ситуація щодо захворювання на високопатогенний грип птиці суттєво погіршилася, про що свідчать зареєстровані нові випадки захворювання на території України. Грип птиці – висококонтагіозне вірусне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів та системи травлення. Вірус має спорідненість з вірусами грипу людей, а отже до вірусу пташиного грипу сприятливі й люди.

Серед диких птахів грип дуже поширений і може проходити безсимптомно. Дикі (в тому числі перелітні) птахи розносять віруси грипу по країнах та континентах, заражаючи місцевих птахів, зокрема домашніх.
  Підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу. Серед домашньої птиці цей вірус може викликати важкі захворювання та швидку загибель. Симптоми пташиного грипу у домашніх птахів. Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитись яйценосність. У разі високопатогенного пташиного грипу H5N1 інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.
  Грип птиці – небезпечний для людини своїми ускладненнями: запаленням легенів, ішемічною хворобою серця, порушеннями мозкового кровообігу тощо. Захворювання пташиним грипом може закінчитися летально в разі відсутності своєчасної медичної допомоги.
  Власникам птиці необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання та не допускати контакту з дикою та синантропною птицею. Не випускати на водоймища домашню водоплавну птицю. У процесі догляду необхідно використовувати змінний робочий одяг та взуття. Періодично проводити очищення як приміщення так й інвентар з обов’язковою обробкою дезінфікуючими засобами.
  Застереження при виникненні захворювання. У період спалаху пташиного грипу не рекомендується купувати живих птахів для розведення та збільшення поголів’я. При захворюванні домашньої птиці пташиним грипом єдиним надійним захистом від розповсюдження захворювання є знищення всієї інфікованої птиці.
  Як уникнути зараження пташиним грипом:
  - Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;
  - Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;
  - Подібно до будь – якого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов’язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;
  - Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м'ясо птиці – продезінфікувати;
  - Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;
  - Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  - Не купуйте м'ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно – санітарного контролю, а також місцях несанкціонованої торгівлі;
  - Якщо Ви маєте безпосередній контакт з птицею (наприклад, працюєте на птахофабриці), слід зробити щеплення проти звичайного людського грипу.
  Рекомендуємо бути уважним до стану свого здоров’я та поголів’я птиці у Ваших господарствах.
  При підозрі на захворювання птиці на пташиний грип слід звернутися до спеціалістів служби ветеринарної медицини Миргородського району для вжиття відповідних заходів за адресою м.Миргород, вул..Сорочинська, 164, тел. 4-40-82.

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]