Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Не допустити "африканку"
2015-10-16

В Україні за 2014 рік Держветфітослужба зафіксувала 16 випадків африканської чуми свиней (АЧС). Цьогоріч за 9 місяців уже виявлено 17 випадків, зокрема 10 відповідних діагнозів установлено на Чернігівщині, три - на Київщині, два - Сумщині та Рівненщині, один -Житомирщині, й ось перший - на Полтавщині (Пирятинський район с. Харківці), датований кінцем липня. Потрібно нагадати, що АЧС - надзвичайно заразна хвороба, котру майже неможливо подолати в місцевості, куди вона вже проникла.

Тривалий час у світі вважали, що АЧС є регіональним явищем, розповсюдженим тільки на Чорному континенті. Однак 1957 року вона "мігрувала" в Європу (Португалія, невдовзі Іспанія) й рівно за два десятиліття інфекцію зафіксували на території колишнього СРСР. Сьогодні відповідні діагнози найчастіше ставлять у державах Середземномор'я, якщо ж зосередитися на наших сусідах, то найбільше потерпають РФ, Білорусь і Вірменія.

На щастя, "африканка" не становить небезпеки для людини. Проте для свинарства й усього сільського господарства її наслідки можуть бути катастрофічні: недуга дуже гостра, її ознаки (задишка, кашель, блювання, лихоманка, синюшність шкірного покриву, серозно-гнійні виділення з носа або очей, параліч кінцівок тощо) розвиваються блискавично, а головне - на збудник вірусу не діють жодні засоби, тому досі не існує ефективного способу лікування. Як наслідок - у зараженому господарстві знищують усе поголів'я. Причому знищують безкровним способом: туші (а також залишки корму та фекалії) спалюють, попіл закопують у ями, змішавши його з вапном. Крім того, застосовується тотальна ліквідація всіх свиней у радіусі двох-п'яти кілометрів. Потім починається піврічний (як мінімум) карантин і вдвічі довша заборона займатися цією галуззю тваринництва в зараженій місцевості, вивозити звідти зерно й іншу продукцію.

Проблема ще й у тому, що вірус здебільшого розносять дикі свині, більша частина випадків припадає саме на цих тварин, знайдених мертвими в лісових господарствах. У такому разі, згідно із законодавством відбувається засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, котра затверджує план ліквідації вогнища захворювання, визначає загрозливу зону й зону нагляду.

Державна служба ветеринарної медицини міста Миргорода вкотре нагадує про рекомендації, котрих повинні дотримуватися господарства всіх форм власності: утримувати тварин у закритих, навіть ізольованих, приміщеннях; не допускати їхній вигул і контакт із поголів'ям інших господарств; проводити щоденний огляд та очистку приміщень; не купувати тварин у не призначених для цього місцях; забій проводити лише після попереднього клінічного огляду; боротися з гризунами та комахами; у разі виявлення підозрілої поведінки свиней негайно повідомляти відповідні інстанції.

Пам'ятайте: за дії (бездіяльність), які потягли за собою виникнення вогнищ АЧС та її поширення, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність!

Про всі випадки захворювання і раптової загибелі свиней негайно повідомляйте в управління ветеринарної медицини в м. Миргороді тел. 4-40-56 а також Миргородську міську державну лікарню ветеринарної медицини, тел. 4-48-18, 4-48-19.

Міська держветслужба

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]