Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
На майстра надійся, а сам не зівай!
2019-03-12

Краса потребує жертв, але жертвою не повинне бути здоров’я людини. Якщо грубо порушуються вимоги санітарно-протиепідемічного режиму, то місцем інфікування може стати будь-яка перукарня чи салон краси, де надають манікюрні, педикюрні, косметологічні та перукарські послуги. І тоді відвідування цих закладів обслуговування може обернутися для вас захворюванням, на лікування якого ви витратити багато нервів, часу та коштів.

Чим можна захворіти після отримання послуг у закладах краси?

Перш за все це грибкові захворювання шкіри (епідермофітії, мікроспорії, трихофітії, фавус), гнійникові захворювання шкіри (стафілококи та стрептококи), короста, педикульоз. Але найнебезпечними є інфекції, що передаються через кров – вірусні гепатити В та С, СНІД, герпес, венеричні хвороби. На відміну від гепатиту В, коли інкубаційний період  складає від 50 днів до 6 місяців, при гепатиті С більшість людей не відчуває жодних симптомів, поки вірус не викличе ураження печінки, що може статися і через 10 років, і по анамнезу встановити, що ви заразилися саме у салоні краси неможливо. Україна посідає перше місце у Європі за рівнем захворюваності на гепатит С, так за 2017 рік в Україні зареєстровано 5757 випадків захворюваності. По Полтавській області за 2018 рік зареєстровано 348 випадків, що на 44 випадки більше, ніж у 2017 році, в т. ч. в Миргородському районі у 2018 році – 7 випадків проти 17 у 2017 році.

На сьогодні відповідальність за дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму покладається на власників перукарень, салонів краси чи орендаря робочого крісла (майстра). Адже в їхній компетенції забезпечення перукарні, салону чи свого робочого місця необхідною кількістю комірців, пеньюарів, робочих інструментів, дезінфекційних засобів та стерилізатором, а також якісною дезінфекцією та стерилізацією інструментів після надання послуг. Та останнє не можливо оцінити неозброєним оком, а тільки за допомогою лабораторних  досліджень (взявши змиви з простерилізованих інструментів) в акредитованій лабораторії. Результати цього дослідження показують чи правильно вибрано концентрацію деззасобу, засобу для проведення предстерилізаційної обробки та стерилізаціі, чи достатньо часу витримуються робочі інструменти в дезрозчинах, чи правильно проходить стерилізація у стерилізаторах.  

Не всі підприємці - власники перукарень - у м. Миргороді готові витратити частину своїх коштів на проведення такого контролю. У нашому місті налічується близько 35 перукарень різних типів, з них власники 24 об'єктів вже не один рік досить відповідально підходять до роботи з клієнтами, здійснюють виробничий бактеріологічний контроль стерильності інструментів, уклавши договір з Миргородським міжрайонним відокремленим підрозділом лабораторних досліджень (м. Миргород, пров. Скляра, 4), який акредитований на проведення даного виду досліджень. Кількість змивів визначається в залежності від надання послуг, а періодичність відбору проводиться щоквартально.

Перелік цих перукарень:

  1. Перукарня ФОП Кулик О.О., вул. Гоголя, 112
  2. Перукарня «Таміла» ФОП Вишневська Т.М., вул. Гоголя, 112
  3. Косметологічний кабінет ФОП Вовк Т.М. , вул. Гоголя, 112
  4. Косметологічний кабінет ФОП Безгодкова І.В., вул. Гоголя, 112
  5. Косметологічний кабінет ФОП Купка О.В., вул. Гоголя, 112
  6. Салон краси «Сакура» ФОП Купенко О.П., вул. Гоголя, 112
  7. Кабінет «Нігтьовий сервіс» ФОП Григор'єва Н.П., вул. Гоголя, 112
  8. Салон краси «Імідж» ФОП Воловик Л.А., вул. Гоголя, 112
  9. Перукарня ФОП Верещака Л.С., вул. Незалежності, 12
  10. Перукарня ФОП Дорофєєва І.Л., вул. Гоголя, 36
  11. Перукарня «Наталі» ФОП Облоухова Н.М., вул. Гоголя, 147
  12. Перукарня ФОП Олекієнко О.М., вул. Кашинського, 6
  13. Перукарні ФОП Зубченко Л.М., вул. Багачанська, 38 та 60
  14. Перукарня «Каприз» ФОП Борисенко В.М., вул.  Сорочинська, 2а
  15. Салон краси «Клеопатра» ФОП Бульба О.О., вул. Сорочинська, 16а
  16. Перукарні «Чарівниця» та «Чарівниця-2» ФОП Харченко О.О., вул. Воскресінська,2
  17. Перукарня ФОП Пащенко Н.М., вул. Сорочинська, 16а
  18. Перукарня ФОП Ляш Л.І., вул. Незалежності, 25
  19. Перукарня «Роксолана» ФОП Яременко О.О., вул. Д.Апостола, 3
  20. Салон краси «Інь-янь» ФОП Денисенко Т.В., вул. Гоголя, 125
  21. Перукарня ФОП Кобрильова Н.А., вул. Кашинського, 11
  22. Салон  «Чик-чик» ФОП Новікова Л.Д., вул. Гоголя, 137в
  23. Салон краси ФОП Четвертак А.Ю., вул. Гоголя, 135/11
  24. Перукарня ФОП Чорнолих Л.П., вул. Незалежності, 15

Протягом 2017 – 2018 років зафіксовано 3 об'єкти, на яких було виявлено нестерильні робочі інструменти. Разом з власниками цих об'єктів було з’ясовано причини незадовільної їх обробки та виправлені недоліки. Подальші результати санітарно-мікробіологічного дослідження  свідчили про стерильність робочих інструментів.

Через кризу недорогі послуги набувають у нас популярності. Останнім часом у нашому місті відкрилися заклади швидкого обслуговування населення: «експрес-манікюр» та «експрес-перукарня» з наданням швидких та дешевих послуг, наприклад: стрижку за 39 грн. ви отримаєте за 15 хв. Розташовуються такі «горе-заклади» у непристосованих приміщеннях або безпосередньо у коридорах торгівельних центрів. То про яку дезінфекцію та стерилізацію можна вести мову, коли у цих приміщеннях навіть проточна вода не підведена. За таких умов для миття інструментів, ймовірно, використовують раковину у туалеті. А потім перед вами на інструменти шпують рідиною невідомого походження (!можливо - дезінфікуючим засобом!)  і починають вас обслуговувати. А цього часу і способу знезараження недостатньо, щоб знешкодити збудника інфекції.

До речі, при виконанні робіт «на дому» вірогідність заразитися чимось ще більш висока. Тут взагалі не буває дезінфекції та стерилізації.

            Згідно п. 7.7. «Державних санітарних норм і правил для перукарень різних типів» «Інструменти після кожного використання підлягають обов'язковому знезаражуванню дезінфектантами, які дозволені до застосування Міністерством охорони здоров'я України, і наступній стерилізації». Тобто  від дезінфекції до закінчення стерилізації проходить не 5-10 хвилин, а мінімум - 30. Тому кожен майстер повинен мати не менше 2-х комплектів робочих інструментів для їх почергового знезараження, а краще - 2 і більше.

Велике значення в попередженні вище зазначених захворювань має особиста гігієна персоналу перукарень та салонів. Особливу увагу майстри повинні приділяти догляду за своїми руками. Не дотримання елементарних гігієнічних правил може призвести до захворювання не тільки його самого, але й перенести хвороботворні грибки, мікроби з одного клієнта на іншого. Кожен майстер повинен регулярно проходити періодичні медичні огляди (не менше 2-х раз на рік).

Отже, підсумовуючи вищевказане, щоб уберегти себе від інфікування у перукарнях чи салонах краси Вам необхідно пам’ятати:

- обирайте заклад краси, який обладнаний всіма видами інженерного устаткування: водопроводом, каналізацією, опаленням, вентиляцією, електропостачанням;

- місце вашого обслуговування повинне бути прибраним після обслуговування попереднього клієнта;

- майстер повинен мати охайний вигляд та вимити руки перед тим, як вас обслуговувати;

- безпосередньо перед наданням послуги майстер може оглянути відповідні ділянки вашого тіла; якщо має місце зміна шкіряного покрову (висипання, плями, злущування та ін.), нігтів або волосся, майстер може надати вам послугу тільки після подання документа з відповідної лікувальної медичної установи щодо незаразності захворювання;

            - щоб убезпечити себе, не полінуйтеся і запитайте в майстрів, чи є у їхньому закладі дезінфікуючі засоби та стерилізатор і коли востаннє обробляли інструменти. Обслуговування клієнта проводиться продезинфікованими та простерилізованими інструментами. Якщо використовується одноразовий інструмент, то просіть відкрити упаковку при вас;

- запитайте у майстра чи проводиться закладом виробничий бактеріологічний контроль стерильності робочих інструментів і які його результати. Висновок по результатам досліджень повинен містити таку фразу: інструменти стерильні в аеробних та анаеробних умовах.

Турбота про зовнішність похвальна, але головним є здоровий глузд і турбота про здоров'я. Тому підходьте дуже серйозно до вибору салону краси і майстра для проведення всіх необхідних вам процедур. Не соромтеся задавати майстру питання про що вас цікавить або заклалися сумніви.

Якщо знати свої законні права, як споживача послуг, і вміти вимагати їх дотримання, то багатьох складнощів і неприємностей вдасться уникнути.

 

 

                                                       Фельдшер санітарний

Миргородського міжрайонного  відокремленого підрозділу лабораторних досліджень

Веретельнік Юлія

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 23 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]