Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Миргородці вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні
2018-02-20

Реквієм з нагоди вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення  пам’яті Героїв Небесної Сотні відбувся у сквері Козацької Слави. У заході взяли участь представники влади, громадськості, учні. Вони згадали історичні події та поклали квіти до пам'ятної дошки Героям Небесної Сотні.

 20 лютого в українському календарі історії  - День вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Саме в ці дні, чотири роки тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.

 Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Окрім українців, жертвами режиму стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. 104 Героям Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців - громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували всіх загиблих. Ведучі поіменно згадали миргородських патріотів, які долучилися до Небесного Легіону, запалили свічки пам'яті.  Молодь на імпровізованій сцені відтворила події чотирирічної давнини, в черговий раз звертаючи увагу присутніх до Героїв, що віддали своє життя за Незалежність України.

– Майдан – це боротьба українського народу за свободу, правду, справедливість. Його дух – братерство, єдність, взаємодопомога, особлива атмосфера, відстоювання гідності.  Українці стали на шлях змін, які варто починати  із себе. Найбільший здобуток Майдану – показ співвітчизникам і всьому світу, що українці – нація борців, – наголошують учасники Революції Гідності. Боротьба триває і понині. І багато її подій досі потребують переосмислення. Ще чимало буде сказано й написано, але, як би не було, учасники Революції стверджують: “Майдан стояв недарма!” А щоб жертва Героїв Небесної Сотні була не марною, потрібно зробити Україну тією державою, за яку вони віддали життя. Поступово, разом докладаючи зусиль. Пам’ятаймо: Україна – це кожен із нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор світлин фотоклуб "Миргород"

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]