Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Миргородський район газопостачання інформує
2016-03-11

Миргородський район газопостачання ПАТ “Полтавагаз” повідомляє, що 4 грудня 2015 року набрала чинності Постанова НКРЕКП №2494 від 30.09.20145р. “Про затвердження Кодексу газорозподільних систем”.         Відповідно до розділу VІ Кодексу, суб'єкти ринку природного газу ( у тому числі споживачі), які в установленому порядку підлючені до газорозподільних систем, мають право на отримання/передачу природного газу зазначеними газорозподільними системами  за умови дотримання ними вимог цього Кодексу та укладення договору на розподіл природного газу.

Споживачі, у тому числі побутові споживачі ( населення), для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з газорозподільним систем ( далі -ГРМ) та можливості забезпечення постачання їм  природного газу їх постачальниками зобов'язані укласти договір  розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи  якого в установленому законодавством порядку підлючений об'єкт ( на території м. Миргорода та Миргородського району Оператором ГРМ є ПАТ “Полтавагаз” в особі Миргородського РГП).

            Здійснення відбору ( споживання) природного газу споживачем за відсутності укладеного договору розподілу природного газу не допускається!

            Договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням ст.ст. 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу.

            Типова форма договору розподілу природного газу розміщена на офіційному сайті Оператора ГРМ ПАТ “Полтавагаз” - poltavagaz.com.ua, та на сайті Регулятора НКРЕКП — www.nerc.gov.ua.

            Договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору. На письмову вимогу споживача Оператор ГРМ зобов'язаний протягом 10 робочих днів  з дати отримання такого письмового звернення  надати споживачу підписану уповноваженою особою Оператора ГРМ письмову форму договору розподілу природного газу.

            Фактом приєднання споживача до умов  договору розподілу  природного газу ( акцептування договору) є вчинення споживачем  будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу.

            Станом на 1 березня 2016 року нарахування плати за природний газ здійснюється на підставі  Постанови КМУ № 758 від 01.10.2015р., у разі використання природного газу для приготування їжі та/або підігріву води за наявності газових лічильників 7,188 грн. за 1 м³.

           Для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) будинків за наявності газових лічильників у період з 01 жовтня 2015 р. по 31 березня 2016 р. (включно) за обсяг спожитий до 1200м³ природного газу (включно) протягом зазначеного періоду — 3,60 грн. за 1м³;

за обсяг спожитий понад 1200м³ природного газу (включно) протягом зазначеного періоду — 7,188 грн. за 1 м³.

            Роздрібна ціна природного газу з 01.10.2015 р. у разі відсутності газових лічильників на підставі норм споживання, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 1996 року № 619 “Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників ” зі змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 237.

            Зараз оплата за транспортування газу закладена в кінцеву ціну газу для споживача, а після переходу на нову систему цієї складової вже не буде.

            З 1 квітня 2016 року набирає чинності Постанова НКРЕКП №2494 від 30.09.20145р. “Про затвердження Кодексу газорозподільних систем”, в частині проведення оплати за послугу з транспортування природного газу. Так, розрахунки споживача за договором розподілу природного газу здійснюються за тарифом, встановленим Регулятором для відповідного Оператора ГРМ, виходячи з величини приєднаної потужності об’єкта споживача.

            Приєднана потужність (Wmax) об’єкта споживача визначається за величинами максимальної витрати (об’єму) газу за годину за стандартних умов (розрахованою за значеннями максимального абсолютного робочого тиску газу Pmaxабс) та максимальної витрати qmax за робочих умов комерційного ВОГ, що обліковує розподілений (спожитий) природний газ по об’єкту споживача.

            При цьому приєднана потужність (Wmax) комерційного ВОГ, що організований на основі методу змінного перепаду тиску з використанням звужуючого пристрою, визначається за величиною максимальної витрати за стандартних умов, вказаної у протоколі розрахунку параметрів витратоміра за заданими характеристиками звужуючого пристрою і вимірювального трубопроводу.

            Приєднана потужність (Wmax) комерційного ВОГ на базі лічильників газу визначається за формулою

Wmax = qmax × Pmaxабс/0,101325,

 

де

Wmax

приєднана потужність комерційного ВОГ на базі лічильників газу, м-3/год;

 

qmax

максимальна витрата за робочих умов лічильника газу, м-3/год;

 

Pmaxабс

максимальний абсолютний тиск газу (Pmaxабс = Pmax + 0,101325), МПа;

 

Pmax

максимальний надлишковий тиск газу, МПа.

            Pmax та qmax визначаються на підставі метрологічної документації на вузол обліку газу, а у разі її відсутності – у паспорті на лічильник газу. По об’єкту споживача, не обладнаного комерційним ВОГ, qmax визначається:

- для газової плити – за максимальною потужністю лічильника газу з типорозміром G-2.5;

- для газової плити та водонагрівача – за максимальною потужністю лічильника газу з типорозміром G-6;

- за наявності газового котла – за максимальною потужністю лічильника газу з типорозміром G-10.

            Потужність по кожному комерційному ВОГ вказується в персоніфікованих даних заяви приєднання до договору розподілу природного газу. При цьому:

- якщо на об’єкті споживача встановлено два і більше лічильників газу та/або звужуючих пристроїв, які обліковують природний газ в одному напрямку газопостачання (за необхідності окремого обліку у міжсезонні періоди тощо), приєднана потужність об’єкта споживача визначається за величиною приєднаної потужності комерційного ВОГ з найбільшим типорозміром чи qmax;

- якщо на об’єкті споживача встановлено два і більше лічильників газу та/або звужуючих пристроїв, які обліковують природний газ за різними напрямами газопостачання (за різними газовими приладами чи устаткуванням споживача), приєднана потужність об’єкта споживача визначається за сумою величин приєднаної потужності кожного комерційного ВОГ.

            Таким чином, з  квітня споживачам потрібно буде платити за газ за двома договорами: за використаний газ за договором на постачання природногогазу, укладеного з організацією-постачальником; за розподіл газу за договором на розподіл природного газу - з газорозподільною компанією (Оператором ГРМ). 

            Станом на 1 березня 2016 року тарифи на розподіл природного газу для населення на законодавчому рівні не встановлені.

            Відповідно до ЗУ “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” постачання природного газу здійснюється за умови його комерційного обліку:

            1) для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується:

- комплексно, у тому числі для опалення, (опалювальний прилад, газова плата та/або газова колонка) - з 1 січня 2012 року;

- для підігріву води та приготування їжі ( газова колонка та плита) - з 1 січня 2016 року;

- тільки для приготування їжі ( одна газова плита) - з 1 січня 2018 року;

            2) для інших споживачів - з 1 липня 2011 року.

            Таким чином, якщо побутовий споживач, який не забезпечений лічильником газу, відмовляється від його встановлення за рахунок  Оператора ГРМ, фактичний об'єм спожитого ( розподіленого/поставленого) природного газу по побутовому споживачу за відповідний календарний місяць визначається за граничними об'ємами споживання природного газу населенням, визначеними у додатку 10 до цього Кодексу.

 

Додаток 10
  до Кодексу газорозподільних систем
  (пункт 3 глави 4 розділу ІХ)

ГРАНИЧНІ ОБ’ЄМИ
  споживання природного газу населенням у разі порушення вимог Кодексу газорозподільних систем

 

Тип та комбінації обладнання

Одиниця виміру

Граничний обсяг споживання

Плита газова за наявності централізованого гарячого водопостачання

м куб. людино-місяць

9,8

Плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача

 

18,3

Плита газова та водонагрівач

 

23,6

Опалювально-варильна піч (кухонне вогнище) - на приготування їжі, підігрівання води та інші побутові потреби:

м куб. метрів людино-місяць в міжопалювальний період

 

включно до трьох мешканців

 

70

на кожного наступного мешканця

 

45

Опалювально-варильна піч (кухонне вогнище) на опалення, приготування їжі, підігрівання води та інші побутові потреби:

м куб. м кв. на місяць в опалювальний період

 

включно до 20 м кв. метрів опалювальної площі

 

20

на кожний додатковий м кв. опалювальної площі

 

11

Індивідуальне опалення в будинках не вище двох поверхів, крім будинків, де встановлено опалювально-варильну піч (кухонне вогнище) (на 1 м кв. опалювальної площі)

м куб. м кв. на місяць в опалювальний період

11,0

 

__________
  Примітки:


  1. Якщо природний газ використовується для опалення теплиць та для інших потреб, застосовуються граничні обсяги споживання згідно з проектами відповідних споруд і будівель, а у разі їх відсутності - згідно з проектними даними газового обладнання.
  2. Якщо споживач (фізична особа) використовував в неопалювальний період опалювальні прилади (крім опалювально-варильних печей чи кухонних вогнищ), граничний обсяг споживання має становити 30 відсотків від граничного обсягу в опалювальний період.
  3. Якщо у приміщенні, крім опалювально-варильних печей (кухонних вогнищ), встановлено інші газові прилади, їх граничні обсяги споживання природного газу мають бути додатково враховані при визначенні загального обсягу (об’єму) споживання.

            Враховуючи вищевикладене, якщо у споживача встановлено плиту газу та газову колонку, тобто газ використовуються комплексно для приготуванняїжі та підігріву води, але останній відмовився від встановленні лічильника газу, нарахування плати за природний газ відбувається з розрахунку 23,6 м³ прородного газу на 1 людину.

 

Сергій Погрібняк,

керуючий Миргородського РГП

ПАТ “Полтавагаз”

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]