Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Легалізація зайнятості населення - на контролі
2017-11-09

Сьогодні питання легалізації зайнятості населення та заробітної плати як ніколи набуло актуальності, адже ні для кого не секрет, що від розміру заробітної плати залежить рівень соціального захисту людини. Легальна  робота, належним чином оформлені трудові відносини між найманим працівником та роботодавцем  - це і лікарняні листки, відпускні нарахування, допомога у разі отримання травми на виробництві, гідна пенсія, належна виплата допомоги по догляду за дитиною.              

                                                                                                          

Підприємства, установи, організації та громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності - при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати та  навмисне ухилення від сплати податків.

За нинішніх реалій, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема і нелегальної. Працівники, які погоджуються одержувати заробітну плату "в конвертах", стають заручниками самих себе. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій.

Якщо людина працює в "тіні", то швидко відчуває, що перебуває на "пташиних правах" і втрачає стабільність, упевненість у завтрашньому дні. Насамперед, утрачає свій фіксований трудовий та страховий стаж. Крім цього, особа без оформлення трудових відносин з роботодавцем нерідко втрачає виплати "лікарняних", "декретних", компенсацій за період перебування на екзаменаційній сесії та інші.

Для працівників нелегальна зайнятість, виплата заробітної плати в "конвертах" призводить до:

- втрати можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства;

-  втрати трудового стажу  при розрахунку розміру пенсії;

-  відсутності внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників; такі особи втрачають право на отримання гарантованої державою відпустки,  своєчасно та не нижче мінімальних гарантій в оплаті праці, на здорові, безпечні умови праці та інше.

З метою легалізації тіньової зайнятості населення в місті розпорядженням міського голови  створено робочу групу по легалізації заробітної плати та зайнятості населення міста. Так, протягом поточного року робочою групою по легалізації заробітної плати та зайнятості населення в місті проведено спостереження 41 суб’єкта господарської діяльності, виявлено 6 найманих працівників, які працювали без належного оформлення трудових відносин. За результатами  проведених спостережень укладено 4 трудових договори з найманими працівниками.  По 4 суб’єктах господарської діяльності  направлено листи до управління Держпраці у Полтавській області для вжиття заходів у межах наданих повноважень. За результатами  перевірок  складено  три протоколи  направлено матеріали до Миргородського міськрайонного суду.

  З метою подолання неформальних трудових відносин під час спостережень суб'єктів господарювання проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота щодо переваг легальної зайнятості та вимог чинного законодавства стосовно укладення роботодавцями трудових відносин з найманими працівниками.

Кожен громадянин повинен бути зацікавлений у легалізації своєї зайнятості, адже це - запорука соціальної підтримки як на даний час, так і в майбутньому.

 

Т. М. Овлах,

начальник відділу праці

УСЗН Миргородської міської ради

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у квітні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю заступника міського голови – начальника управління комунальних ресурсів та керуючої справами виконавчого комітету на квітень 2024 року

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]