Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Легалізація „тіньової” зайнятості та заробітної плати
2017-09-26

Легалізація „тіньової” зайнятості та заробітної плати в місті - це не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема. Негативно впливає на права людини „тіньова зайнятість”, яка спрямована проти людини, позбавляє її легального працевлаштування, оплати й охорони праці.

Якщо працюєте в "тіні", то швидко відчуваєте, що  втрачаєте стабільність, упевненість у завтрашньому дні. Насамперед втрачаєте свій фіксований трудовий та страховий стаж, що особливо відчутно позначаться на розмірі майбутньої пенсії, який буде, очевидно, мінімальним, оскільки передбачених внесків до Пенсійного фонду роботодавець за працівника і нелегальний працівник за себе не сплачують. Крім цього, особа без оформлення трудових відносин з роботодавцем нерідко втрачає виплати "лікарняних", "декретних", компенсацій за період перебування на екзаменаційній сесії, а той хто працює легально, але одержує за відомістю мінімальну зарплату, а решту в "конверті", також потерпає від обмеження соціальних виплат.

Статтею 24 КЗпП України встановлено, трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим:

1) при організованому наборі працівників;

2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

3) при укладенні контракту;

4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 цього Кодексу);

6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;

7) в інших випадках, передбачених законодавством України.

При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 року №413 «Про порядок повідомлення Держаній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» відповідно до частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю України передбачено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

 

 

 

засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

З метою легалізації тіньової зайнятості населення в місті розпорядженням виконавчого комітету Миргородської міської ради створено робочу групу по легалізації заробітної плати та зайнятості населення міста. Так, впродовж  9 місяців 2017 року проведено спостереження 41 суб’єкта господарської діяльності, виявлено 6 найманих працівників, які працювали без належного оформлення. По результатам проведеної роботи укладено 4 трудових договори між найманим працівником та фізичною особою. По 9 суб’єктах господарської діяльності направлено листи до Управління   Держпраці  у Полтавській області для вжиття заходів у межах наданих повноважень.

З метою подолання                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        неформальних трудових відносин під час проведення спостережень суб’єктів господарської діяльності проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо переваг легальної зайнятості та вимог чинного законодавства стосовно укладення роботодавцями трудових відносин з найманими працівниками.

            Кожен громадянин повинен бути зацікавлений у легалізації своєї зайнятості, адже це – запорука соціальної підтримки як в даний час, так і в майбутньому.

 

 

Начальник  відділу праці

УСЗН Миргородської міської ради                                                          Т. М. Овлах

ОГОЛОШЕННЯ
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
     
Відбудеться засідання Громадської ради

19.04.2024 року о 14:30 в залі засідань міської ради відбудеться засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Миргородської міської ради.

     
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 16 квітня 2024 року

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]