Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Культурна спадщина Миргорода
2017-11-01

 Першого листопада міський  голова Сергій Соломаха провів   засідання виконавчого комітету.   На засіданні обговорили проведену роботу з охорони культурної спадщини, виконання Міської програми з реалізації молодіжної політики, підтримки сім’ї, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на 2015-2019 роки та поточні  питання.

Про роботу з охорони культурної спадщини та хід виконання рішення 51 сесії міської ради  cкликання від 13 лютого 2015 року № 24 "Про затвердження Програми паспортизації об’єктів культурної спадщини міста Миргорода на 2015 – 2020 роки" доповідала начальник відділу культури Лариса Педченко.  Вона повідомила, що  під час роботи над Генеральним планом міста, у грудні 2011 р. – червні 2012 р. ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю. М. Білоконя розробив  Історико-містобудівні дослідження міста Миргорода, частиною яких є переліки пам'яток та об'єктів культурної спадщини м. Миргорода, у тому числі: пам’ятки національного і місцевого значення, які стоять на обліку з радянських часів, щойно виявлені об’єкти культурної спадщини (збудовані або віднесені до об’єктів культурної спадщини за часів незалежності і затверджені наказами управління культури області) та об’єкти, які пропонуються для взяття на Державний облік.

В місті виконано Закон про декомунізацію. У частині культурної спадщини відбувся демонтаж 2 об'єктів та вилучення з переліку пам'яток зруйнованих та втрачених за часів незалежності об'єктів. Це 5 меморіальних дошок, пам'ятник Леніну та 2 пам'ятки історії – «Комсомольцям 20-ї років» та «50 полум'яних літ» - комсомольцям 60-х років).

На державному обліку знаходяться:

1 пам'ятка монументального мистецтва - могила грузинського поета Давида Гурамішвілі;

20 пам'яток культурної спадщини місцевого значення:

  • 1 ландшафтний заказник, урочище "Березовий гай";
  • 2 пам’ятки архітектури;
  • 5 пам’яток монументального мистецтва;
  • 12 пам’яток історії;

16 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини:

  • 4 архітектури;
  • 4 монументального мистецтва;
  • 8 історії.

Відповідно до висновків НДІПМ «ДІПРОМІСТО» , пропонують поставити на облік ще 32 об'єкти: з них 21 об'єкт архітектури (у тому числі комплекс споруд лікарні, залізниці, млина купця Л.Виноградова), 6 об'єктів історії (у тому числі могила І.А.Зубковського, меморіал жертвам голодоморів) та 5 об'єктів археології (територія фортеці, на острові Харківка, правий берег ріки біля церкви Іоана Богослова, урочище Довге озеро на Почапцях та залишки курганного могильника на старому єврейському кладовищі).

На всі об'єкти для занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам'яток України необхідно виготовити документацію сучасного зразка. Але документація необхідна, в першу чергу,  для укладення охоронних договорів із власниками або балансоутримувачами пам'яток.

Більшість пам'яток культурної спадщини знаходиться на балансі КП «Спецкомунтранс», але зовсім випали могила Давида Гурамішвілі (пам'ятка  національного значення), могила О.Г.Сластьона, пам'ятник Воїнам-односельцям на Почапцях. Деякі пам'ятки знаходяться на балансі підприємства частинами (меморіальні плити окремо від пам'ятника на братських могилах, наприклад). Бажано створити комісію для визначення вартості та передачі на баланс КП «Спецкомунтранс» даних пам'яток.

Для того, щоб зберегти нащадкам об’єкти культурної спадщини Миргорода, необхідно виготовити сучасну облікову документацію, яка включає у себе облікову картку, акт технічного стану і паспорт пам’ятки. Особливої уваги тут необхідно приділити будівлям, щоб захистити їх від руйнування або суттєвої реконструкції.

Необхідно виготовити (за пропозицією інституту) документацію на: 2 церкви, художньо-промисловий коледж, будинок дворянського зібрання (ЦЕВ), чоловічу гімназію (стара будівля ЗОШ №1), районний будинок культури, комплекс споруд залізничного вокзалу, земську школу (СЮТ, СЮТур), кінотеатр, водонапірну башту на території військової частини, вхід-колонаду на територію курорту, приймальний корпус санаторію «Хорол», бібліотеку для дорослих, комплекс споруд колишньої земської лікарні, комплекс споруд колишнього млина купця Виноградова – всього 15 об’єктів, не враховуючи будівлю водолікарні. Серед них пам’ятки – 2, щойно виявлені об’єкти – 4, пропонуються для взяття на облік як пам’ятки – 9.

На виконання Програми паспортизації об’єктів культурної спадщини міста Миргорода на 2015 – 2020 роки, починаючи з 2015 року, виділяються кошти на виготовлення документації:

  • 2015р. - виготовлена документація на будівлю Міської думи (РДА),
  • 2016р. – на будівлю художньо-промислового коледжу ім.М.В.Гоголя ПНТУ ім.Ю.Кондратюка.

Наразі документація пройшла процедуру погодження консультативної ради при управлінні культури Полтавської ОДА і передана в Міністерство культури для експертизи та вирішення питання щодо занесення пам'яток до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Відповідно до Програми паспортизації у 2017 році було виділено 50 тис. грн., які  планують використати на виготовлення  документації таких пам'яток культури: Будинок дворянського зібрання (ЦЕВ), "Пам'ятник М.В.Гоголю та алея його літературних героїв", "Пам'ятник художнику В.Боровиковському", "Пам'ятник Т.Г.Шевченку",  "Пам'ятник Давиду Гурамішвілі".

У рішенні, ухваленому на засіданні, доручили керівнику відділу  продовжити виконання Програми паспортизації об’єктів культурної спадщини міста Миргорода на 2015 – 2020 роки та активізувати роботу, спрямовану на охорону культурної спадщини.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у квітні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю заступника міського голови – начальника управління комунальних ресурсів та керуючої справами виконавчого комітету на квітень 2024 року

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]